Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Aralık 21, 2023

Temmuz 2023

Kılınç Hukuk & Danışmanlık – Temmuz 2023 Regülasyon ve Mevzuat Bülteni

ENERJİ PİYASASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

ELEKTRİK PİYASASI

GÜN ÖNCESİ PİYASASINDA VE DENGELEME GÜÇ PİYASASINDA ASGARİ VE AZAMİ FİYAT LİMİTLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 03.07.2023 Tarihli ve 11933 Sayılı Kararı 4 Temmuz 2023 tarihli ve 32238 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 11933 sayılı Karar ile; Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın geçici 1. Maddesi değiştirilerek Kurul tarafından yeni bir karar alınıncaya kadar ilgili piyasalarda asgari fiyat limitlerinin 0 TL/MWh, azami fiyat limitlerinin ise 2.700 TL/MWh olarak uygulanacağı düzenlendi. 

DEPOLAMALI ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİ ÖNLİSANS BAŞVURULARINA İLİŞKİN TEMİNAT SUNMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNDE ESNEKLİK SAĞLANDI.

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde Değişiklik Yaılmasına Dair Yönetmelik 13 Temmuz 2023 tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Depolamalı elektrik üretim tesislerine ilişkin olarak 30.06.2023 tarihinden önce yapılan önlisans başvurularına dair teminat mektubunun, başvuru hakkında Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından verilecek olumlu bağlantı görüşünün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından başvuran şirkete bildirilmesinden itibaren 30 gün içinde sunulabilmesi mümkün kılındı ve aksi takdirde önlisans başvurusunun reddedileceği düzenlendi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ BELGELENDİRİLMESİ VE DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK KAPSAMINDA 2023 YILININ TEMMUZ AYI VE SONRASI İÇİN TEDARİK EDİLEN BİRİM ENERJİ BAŞINA ÖNGÖRÜLEN YEKDEM MALİYETLERİ REVİZE EDİLDİ.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 13.07.2023 Tarihli ve 11952 Sayılı Kararı 16 Temmuz 2023 tarihli ve 32250 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 11952 sayılı Karar ile; Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik’in ilgili maddeleri kapsamında 2023 yılının Temmuz ayı ve sonrası için tedarik edilen birim enerji başına öngörülen YEKDEM maliyeti (TL/MWh); Temmuz ayı için 186,33 Türk lirası, Ağustos ayı için 143,58 Türk lirası, Eylül ayı için 196,97 Türk lirası, Ekim ayı için 220,22 Türk lirası, Kasım ayı için 205,80 Türk lirası ve Aralık ayı için 159,91 Türk lirası olacak şekilde revize edildi.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULLANILAN KONTROL SİSTEMLERİ İÇİN GÜVENLİK ANALİZ VE TEST USUL VE ESASLARI KAPSAMINDA; ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİNE İLİŞKİN BİRTAKIM DÜZENLEMELER YAPILDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 13.07.2023 Tarihli ve 11956 Sayılı Kararı 16 Temmuz 2023 tarihli ve 32250 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 11956 sayılı Karar ile; Enerji Sektöründe Kullanılan Kontrol Sistemleri İçin Güvenlik Analiz ve Test Usul ve Esasları kapsamında; Endüstriyel Kontrol Sistemleri (EKS) ağının ve mimari yapısının incelenmesi analizleri, EKS yapılarında görevli personele yönelik sosyal ve mühendislik testleri, EKS ağında zafiyet ve tarama analizleri, EKS ağında zararlı yazılım analizleri, EKS kablosuz ağ ve bileşenleri testleri ve EKS ağında sömürü testlerine ve işbu testlerin yapılmasına ilişkin uygulanacak usul ve esaslar düzenlendi. İlaveten, işletmeye yeni başlayacak olan kuruluşlar faaliyete geçtikten sonra 18 ay içinde, bu usul ve esaslarda tanımlanan güvenlik analiz ve test metodolojisi uyarınca testleri yaptıracağı ve işbu testlerin en geç 3 yılda bir tekrarlanması gerekmekte olduğu belirtildi. Bu kapsamda, güvenlik analiz ve test sonuçlarının takibine ilişkin olarak kuruluşların söz konusu analiz sonuçlarına göre aksiyon planı hazırlanacağı düzenlendi.
  • Yapılan testlerin sonuçları; acil, kritik, yüksek, orta ve düşük olmak üzere 5 kategoride gruplandırılıp test sonuçlarına göre raporlanacak bulguların sunuş biçimleri düzenlendi.
  • Söz konusu Karar kapsamında güvenlik analiz ve testlerini yapacak firma, kuruluş ve personelinde aranacak yetkinlikler düzenlenip ilgili personelin en az 6 ay güvenlik analiz ve testlerini yapacak firma veya kuruluşta çalışıyor olması gerektiği belirtildi. İlaveten, testleri gerçekleştirecek firma ile kuruluş arasında gizlilik sözleşmesi yapılması gerektiği düzenlendi.
  • İşbu Karar kapsamında, 30763 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Sektöründe Kullanılan Endüstriyel Kontrol Sistemleri İçin Güvenlik Analiz ve Test Usul ve Esasları yürürlükten kaldırıldı.
  • Bu usul ve esasların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 24 ay içerisinde EKS üzerinde güvenlik analizleri ve testlerinin yaptırılacağı hususu düzenlendi.

TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET SATIŞI- ARAÇ VE GEREÇ KİRA YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN DİĞER KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İLE GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERE VERDİĞİ HİZMETLERİN SATIŞI İLE SAHİP OLDUĞU ARAÇ VE GEREÇLERİN KİRALANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Hizmet Satışı – Araç ve Gereç Kira Yönetmeliği 20 Temmuz 2023 tarihli ve 32254 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü’nün diğer kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere verdiği hizmetlerin satışı ile sahip olduğu araç ve gereçlerin kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. 
  • Taleplerin karşılanmasında izlenecek öncelik sırasının 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na ekli cetvellerde yer alan kamu idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri, belediyeler ve il özel idareleri, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı ile ilgili olan gerçek ve tüzel kişiler ve diğer gerçek ve tüzel kişiler şeklinde olduğu düzenlendi. 
  • Hizmet satışı ile araç-gereç kiralama taleplerine ilişkin yapılacak incelemeler, sözleşmelerde yer alacak hususlar ve bedelin hesaplanma şekli düzenlendi. 
  • Kiralanan araç veya gerecin normal işletmeden doğacak yıpranma veya aşınma sebebiyle gereken tamirat giderlerinin TEDAŞ’a, işletme hatasından ve her türlü kazadan, standartlara uygun olmayan kalitesiz veya yanlış yakıttan kaynaklı arızalardan, yangın, infilak, sel ve benzeri nedenlerden doğacak bütün zarar, hasar ve kayıpların giderilmesi için yapılacak tamir ve bakım masrafları ile yedek parça bedellerinin, üçüncü kişiler nezdinde doğacak her türlü zararlar ile iş kazalarından doğacak sorumlulukların ise kiracıya ait olduğu düzenlendi. 
  • Kiraya verilecek araç ve gereçler için kiralanan malzemenin fatura bedelinin kiraya verildiği tarihteki TEDAŞ tarafından belirlenecek güncel bedelin en az % 6’sı oranında teminat bedeli alınacağı ve bu bedelin kiraya verilen araç ve gerecin hasarsız ve eksiksiz olarak TEDAŞ’a teslim edildiğinin ilgili birim tarafından onaylanması akabinde iade edileceği düzenlendi. 
  • Kiraya verilen araç ve gereçlerin kullanıcılarının, yardımcılarının veya nezaretçilerin yol, iaşe ve ibate giderlerinin kiracı tarafından ödeneceği ve bu giderlerin kira bedeline dahil olmadığı düzenlendi.  
  • Araç ve gereç kullanıcısı tarafından yapılacak her türlü hasar ve kazanın sorumluluğunun kiracıya ait olacağı düzenlendi. 

SERBEST BÖLGELERDE ELEKTRİK ÜRETİMİ VE ÜRETİM TESİSLERİ İLE İLGİLİ OLARAK LİSANS TADİL İŞLEMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR KABUL EDİLDİ.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 20.07.2023 Tarihli ve 11960 Sayılı Kararı 25 Temmuz 2023 tarihli ve 32259 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Serbest bölgelerde sadece kendi ihtiyacını karşılamak üzere, elektrik üretim faaliyetinde bulunmak isteyen tüzel kişilere ön lisans veya üretim lisansı verilmesine; üretim lisanslarını konu tesislerde ihtiyaç üzerinde elektrik üretilmesi durumunda bu elektriğin hiçbir şekilde satışa konu edilmemesine; söz konusu bölgelerde kurulan lisansız üretim tesisleri hakkında Elektrik Piyasasına Lisansız Elektrik Üretimi Yönetmeliği kapsamında işlem tesis edilmesine; söz konusu bölgelerde yer alan mevcut üretim tesisleri ile ilgili olarak lisans tadil talepleri kapsamında iş ve işlemlere devam edilmesine  karar verildi.

ŞARJ HİZMETİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Şarj Hizmeti Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 28 Temmuz 2023 tarihli ve 32262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Lisans süresi ve süre uzatım talebindeki; yürürlükteki lisans süresinin bitiminden en erken 9 ay, en geç 3 ay önce lisans sahibinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvurması suretiyle lisans tadil başvurusu yapılabileceğine ilişkin hükümler Yönetmelik kapsamından çıkartıldı. 
  • Şarj ağı işletmeci lisansı iptal edilen tüzel kişi, bu tüzel kişilikte % 10 veya daha fazla paya sahip ortaklar ile lisans iptal tarihinden önceki 1 yıl içerisinde görevden ayrılmış olanlar dahil, yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, lisans iptalini takip eden 3 yıl süreyle şarj ağı işletmeci lisansı alamayacağı, lisans başvurusunda bulunamayacağı, lisans başvurusu yapan tüzel kişiliklerde doğrudan veya dolaylı pay sahibi olamayacağı ve yönetim kurullarında görev alamayacağı düzenlendi.
  • Mevcut şarj ağı işletmeci lisansı sahibi tüzel kişilere şarj ağının oluşturulması için verilen süre 30.06.2023 tarihinden 31.01.2024 tarihine uzatıldı.

ELEKTRİK PİYASASI BAĞLANTI VE SİSTEM KULLANIM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Yönetmelik’in ödeme prosedürlerini düzenleyen 25. maddesi kapsamında gecikme zammı oranının iletim sistemi kullanıcıları hakkında iki katı olarak uygulanacağı düzenlendi.

ELEKTRİK PİYASASINDA  LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. 

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Yönetmelik’in bağlantı esaslarını düzenleyen 7. maddesi kapsamına Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) internet sitesinde trafo merkezine ait bağlantı kapasitesi bilgilerinin duyurulması ve Yönetmelik çerçevesinde verilen bağlantı görüşlerine ve üretim tesisi başvurularına ilişkin bilgileri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (Kurul) tarafından belirlenecek formata uygun olarak duyuru yayınlama yükümlülüğü eklenmiştir. Bunun yanında, dağıtım şirketleri ile OSB dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilere ise yine Kurul tarafından belirlenecek formata uygun olarak ve lisanslı üretim kapsamında olanlar da dahi olmak üzere, bağlantı görüşlerine ve üretim tesisi başvurularına ilişkin bilgileri, TEİAŞ tarafından yapılan duyuruya müteakip her ayın 25. gününe kadar kendi internet sitelerinden yayınlama yükümlülüğü getirildi. 
  • Yönetmelik kapsamında üretim yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin, Kurul kararıyla belirlenen bilgi ve belgeler ile elektronik ortamda ilgili şebeke işletmecisine başvuruda bulunacağı düzenlendi. 
  • Yönetmelik kapsamında bağlantı anlaşması başvurusunun ÇED belgesinin alınması için ilgili idareye başvuru yapılması sırasında ilk doksan günü içerisinde üretim tesisi ve varsa ilk 150 günü içerisinde bağlantı hattı projesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Bakanlık) veya Bakanlık’ın yetki verdiği kurum ve/veya tüzel kişilerin onayına sunacağı düzenlendi.
  • Yönetmelik’e eklenen geçici 9. madde ile elektronik başvuru ve kapasitelerin ilanı öncesinde yapılacak işlemler düzenlendi. Bu kapsamda Yönetmelik’in 7. maddesi uyarınca TEİAŞ tarafından duyurulacak kapasitelerin tespiti ve ilanı ile elektronik başvuru altyapısının hazırlanması amacıyla gerekli işlemlerin yürütülmesini teminen, 01.08.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar ilgili şebeke işletmecilerince yeni lisanssız üretim başvurusu alınmayacağı, bu süre içerisinde yapılacak komisyon toplantılarında, 31.07.2023’e kadar yapılan başvuruların Yönetmelik kapsamındaki işlemlerinin yürütüleceği düzenlendi.
  • Yönetmelik kapsamında TEİAŞ tarafından yapılacak duyuruların 2023 yılının Ekim ayında ve söz konusu fıkralarda belirtilen usule uygun olarak yapılacağı düzenlendi. 

NÜKLEER ENERJİ

NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİ İÇİN PRİMER FREKANS KONTROL REZERV TESTİNE İLİŞKİN USULLER DÜZENLENDİ. 

Elektrik Şebeke Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 13 Temmuz 2023 tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Ünitelerin sağlayacağı primer frekans kontrol rezerv miktarı nükleer güç santralleri için ayrıca belirlenmiş ve bu doğrultuda nükleer güç santralleri bakımından primer frekans kontrol rezerv testine ilişkin usul düzenlendi.

ATAMA VE GÖREVLENDİRMELER

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE ÇEŞİTLİ BAKANLIKLARA BAKAN YARDIMCILARI ATANDI.

Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2023/326) 15 Temmuz 2023 tarihli ve 32249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Göç İdaresi Başkanlığı’na; Mülkiye Başmüfettişi Atilla TOROS,
  • Göç İdaresi Başkanlığı Başkan Yardımcılığı’na; Beşiktaş Kaymakamı Önder BAKAN, Mülkiye Başmüfettişi Hüseyin KÖK,
  • Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürlüğü’ne; Gözde ÖZKORUL,
  • Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü’ne; Bayram YALINSU,
  • Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü’ne; İstanbul Vali Yardımcısı Yaşar AKSANYAR,
  • Göç İdaresi Başkanlığı Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürlüğü’ne; Ramazan SEÇİLMİŞ,
  • Göç İdaresi Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne; Mustafa Fırat TAŞOLAR,

atandı.

CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN SİVİL HAVACILIK TEŞKİLATI TÜRKİYE CUMHURİYETİ DAİMİ TEMSİLCİLİĞİ’NE ATAMA YAPILDI.

Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atama Hakkında Karar (Karar: 2023/331) 22 Temmuz 2023 tarihli ve 32256 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği’ne; Nevzat UYANIK atandı. 

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI BAŞKAN YARDIMCILARI ATANDI.

Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atama Hakkında Karar (Karar: 2023/333) 28 Temmuz 2023 tarihli ve 32262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevinden; Emrah ŞENER, Taha ÇAKMAK, Mustafa DUMAN alındı ve yerlerine Osman Cevdet AKÇAY, Fatih KARAHAN ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice KARAHAN atandı.

GÜMRÜK, TİCARET, YATIRIM, İMAR VE İTHALAT MEVZUATINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ KANUNUN UYGULAMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ.

İstanbul Finans Merkezi Yönetmeliği (Karar Sayısı: 7364) 7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • İşbu Yönetmelik İstanbul Finans Merkezi (IFM)’nin yönetilmesi, işletilmesi katılımcı belgesi verilmesi ve tek durak büronun işleyişi ile 22.06.2022 tarihli ve 7412 sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nun uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlendi.
  • Yönetmelik kapsamında İFM’nin yönetimi ve işletilmesi; İFM’deki taşınmazlar, ortak kullanım alanları ve kiralama, katılımcı belgesi alınması, katılımcı adaylarının sahip olması gerekli şartlar ve katılımcılara ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiş olup bunun yanında İFM’nin içerisinde kurulacak olan tek durak büronun teşekkül, sevk ve idaresine yönelik düzenlemeler yapıldı. 

MOTORLU KARA TAŞITLARININ SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞİNDE YETKİLİ GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİ BELİRLENDİ.

Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 94)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 192) 8 Temmuz 2023 tarihli ve 32242 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinde yetkili gümrük müdürlükleri Yeşilköy, Gebze, İzmir, İzmit, Mersin, Derince, Giresun, Dilovası, Yalova ve Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü olarak belirlendi.

ZORUNLU KARŞILIK YÜKÜMLÜLÜĞÜNE İLŞİKİN HESAPLAMA YÖNTEMİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/16) 8 Temmuz 2023 tarihli ve 32242 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • İlgili Tebliğ’in Türk lirası payına göre farklılaşma hususunu düzenleyen maddesi kapsamında, mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankası’nca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak Türk lirası mevduat/katılım fonuna ilişkin zorunlu karşılık hesaplamasına ilaveten gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı % 57,00’ın altında kalan bankalar için 5 puan ilave edileceği düzenlendi, dolayısıyla değişiklik öncesinde % 60 olan oran % 57’ye düşürüldü. 
  • İşbu ilave oranın, gerçek ve tüzel kişi için ayrı ayrı ilgili hesaplama tarihi ve öncesindeki son iki hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanan Türk lirası mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki paylarından yüksek olanı dikkate alınarak uygulanacağı belirtildi.

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ KAPSAMINDA ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI GÜNCELLENDİ.

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/17) 21 Temmuz 2023 tarihli ve 32255 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ kapsamında zorunlu karşılık oranları Tebliğ’de yer alan tabloda yer alan şekilde güncellendi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ ARASINDA TİCARETTE EŞYANIN TERCİHLİ MENŞEİNİN TESPİTİNE YÖNELİK YÖNETMELİK DÜZENLENDİ.

Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik 01.09.2023 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 23 Temmuz 2023 tarihli ve 32257 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nda düzenlenen “Menşeli Eşya” tanımı ve idari işbirliği yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlendi.
  • Taraf ülkenin kendi topraklarından veya deniz yataklarından çıkartılan madencilik ürünleri; taraf ülkede toplanan, yalnızca yeniden kaplamaya veya atık olarak kullanılmaya uygun kullanılmış lastikler dahil, yalnızca hammaddelerin geri kazanılmasına uygun kullanılmış maddeler; taraf ülkede yapılan imalat işlemleri sonucu ortaya çıkan atık veya hurdalar başta olmak üzere Yönetmelik tahtında sayılan ürünlerin ve yeterli işçilik veya işlem görmüş eşyaların ilgili şartların yerine getirilmiş olmaları şartı ile Yönetmelik tahtında Menşeli Eşya olarak kabul edileceği düzenlendi. 
  • İlgili Yönetmelik tahtında, ülkesel gereklilikler, eşyanın menşeinin ispatı, basitleştirilmiş işlemler ve gümrük idareleri arasında karşılıklı idari işbirliğine ilişkin usul ve esaslar detaylı olarak düzenlenmiş, menşeli eşyalar tahtında Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında gerçekleştirilecek ticaretin tabi olacağı esaslar belirlendi.

MERKEZ BANKASI’NCA BELİRLENEN MENKUL KIYMET TESİSİNE TABİ KREDİLERİN MERKEZ BANKASI’NCA BELİRLENEN BÜYÜME ORANLARINA İLİŞKİN SINIR GÜNCELLENMİŞTİR.

Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/18) 25 Temmuz 2023 tarihli ve 32259 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Usul ve esasları Merkez Bankası’nca belirlenen menkul kıymet tesisine tabi kredilerin Merkez Bankası’nca belirlenen büyüme oranlarının; 27.01.2023 hesaplama tarihinden 29.12.2023 dahil olmak üzere işbu hesaplama tarihine kadar, bir önceki hesaplama tarihine göre % 2’nin üzerinde olması halinde bu oranı aşan kredi tutarı kadar Türk Lirası cinsinden menkul kıymetin bloke olarak tesis edileceği düzenlendi. Böylece, değişiklikten önce % 3 olan ilgili sınır, % 2’ye düşürüldü.

KREDİ KARTI İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AYLIK AZAMİ AKDİ VE GECİKME FAİZ ORANLARININ BELİRLENMESİ VE UYGULAMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER YAPILDI.

Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/16)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/19) 25 Temmuz 2023 tarihli ve 32259 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının aylık referans orana 131 baz puan eklenerek belirleneceği düzenlendi.

KARMA EKONOMİK KOMİSYON TOPLANTILARINA BAŞKANLIK EDECEK EŞBAŞKANLAR BELİRLENDİ.

Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanlıkları ile İlgili 2023/12 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 26 Temmuz 2023 tarihli ve 32260 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Belirli ülkelerle imzalanan anlaşmalara ilişkin ikili ticari ve ekonomik konuların ele alındığı Karma Ekonomik Komisyon toplantılarına başkanlık edecek kişiler çerçevesinde eşbaşkanlar belirlendi.

İTHALAT REJİMİ KARARI’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI. 

İthalat Rejimi Kararı’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 7403) 27 Temmuz 2023 tarihli ve 32261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

  • 31.12.2020 tarihli ve 3350 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararı’na ekli II sayılı listede yer alan 94. Fasıl başlıklı tabloda bulunan 1 numaralı dipnottaki 31.07.2023 tarihi 31.12.2023 olarak değiştirildi.

İTHALATTA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANMASINA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI. 

İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 7404) 27 Temmuz 2023 tarihli ve 32261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

  • 31.12.2020 tarihli ve 3351 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Karar’ın Ek-I sayılı tabloda bulunan 11 numaralı dipnottaki 31.07.2023 tarihi 31.12.2023 olarak değiştirildi.

ÇEVRE, ÇALIŞMA, SOSYAL GÜVENLİK VE SİGORTA MEVZUATINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

DÜZENLİ DEPOLAMA BERTARAF SAHA SORUMLULARINA İLİŞKİN MESLEK STANDARTLARI BELİRLENDİ.

Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ (No: 2023/9) 9 Temmuz 2023 tarihli ve 32243 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Söz konusu Tebliğ’in düzenli depolama bertaraf saha sorumlusunun görev standartlarını belirleyen Ek-1 kapsamında düzenli depolama bertaraf saha sorumlusunun meslek profili ve görev tanımı, çalışma ortam ve koşulları, tutum ve davranışları, iş kapsamında kullanılacak araç gereç ve ekipmanlar ile sorumluluk kapsamı düzenlendi.

BİYOGAZ TESİS PERSONELLERİNE İLİŞKİN MESLEK STANDARTLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2023/13) 9 Temmuz 2023 tarihli ve 32243 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • İlgili Tebliğ’in biyogaz tesis personeli (seviye 4), biyogaz tesis personeli (seviye 5), rüzgar güç sistemi personeli (seviye 4) ve rüzgar güç sistemi personeli (seviye 5)’nin meslek profili ve görev tanımı, çalışma ortam ve koşulları, tutum ve davranışları, iş kapsamında kullanılacak araç gereç ve ekipmanlar ile sorumluluk kapsamını düzenleyen eklerinde değişiklikler yapıldı.
  • İlgili Tebliğ kapsamında, biyogaz sistemleri personeli (seviye 3), fotovoltaik güç sistemi personeli (seviye 3) ve rüzgar güç sistemi personeli (seviye 3)’nin meslek profili ve görev tanımı, çalışma ortam ve koşulları, tutum ve davranışları, iş kapsamında kullanılacak araç gereç ve ekipmanlar ile sorumluluk kapsamını düzenleyen ekleri yürürlükten kaldırıldı.

COĞRAFİ VERİ İZİNLERİNDEN YARARLANMAK İSTEYEN BAŞVURU SAHİBİNİN İZİN ALMAMASI HALİNDE ÖDEYECEĞİ İDARİ PARA CEZASINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Coğrafi Veri İzinleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 28 Temmuz 2023 tarihli ve 32262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Coğrafi veri izinlerinden yararlanmak isteyen başvuru sahibinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin almaması halinde uygulanacak idari para cezası, izin bedelinin 5 katı olarak düzenlendi. Böylece, değişiklikten önce 10 kat olan ceza tutarı, 5 kata düşürüldü.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar (Karar Sayısı: 7431) 29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Sözleşmeli personel alımında sınav şartını düzenleyen madde çerçevesinde beden eğitimi alanı için ayrılan kısımda şartları sağlayan sporcuların öğretmenlik için sınav şartı aranmaksızın sözleşmeli öğretmen kadrosuna atanması ile özlük ve diğer haklardan yararlanması hususu düzenlendi.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 7433) 29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Yönetmelik’e aykırı durumların düzeltilmesi için son tarih olan 31.07.2023 tarihi, 31.07.2024 olarak değiştirildi.
  • Yönetmelik ekindeki “Gayrisıhhi Müesseseler Listesi”nin “Üçüncü Sınıf Gayrisıhhi Müesseler” kısmında yer alan “Enerji Sanayii” bölümünde elektrik enerji ile çalışan araçların elektrik ihtiyaçlarını temin edebilmeleri için kurulacak “Elektrikli Şarj İstasyonu Alanları” düzenlendi. 
  • Yönetmelik kapsamındaki örneklere “Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yer Seçimi ve Faaliyet İzin belgesi Başvuru Formu” ile “Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yer Seçimi ve Faaliyet İzin Belgesi” örnekleri eklendi.

KAMULAŞTIRMA, KAMU İHALE MEVZUATI VE DEVLET YARDIMLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER 

DOĞRUDAN TEMİN YÖNTEMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.

Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılacak Alımlara İlişkin Tebliğ 01.02.2024 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 11 Temmuz 2023 tarihli ve 32245 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerce doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilecek alımlara ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
  • Doğrudan temin yöntemiyle yapılacak alımların duyurulması, fiyat teklifinin verilmesi ve alım sürecinin sonuçlandırılmasına ilişkin usuller belirlendi.
  • Alım sürecinin elektronik ortamda yürütülebileceği belirlendi ve elektronik ortamda fiyat teklifi sunulabilmesi için zorunlu olan şartlar düzenlendi.
  • Doğrudan temin yöntemine konu olabileceği Kamu İhale Kanunu’nda belirlenmiş olan alımlar açıklandı.
  • Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda düzenlenen ihalelere katılmaktan yasaklama yaptırımının doğrudan temin yöntemi kapsamındaki fiiller bakımından uygulanmayacağı belirlendi.

DOĞRUDAN TEMİN YÖNTEMİNE İLİŞKİN KAMU İHALE GENEL TEBLİĞİ’NDEKİ HÜKÜMLER KALDIRILDI.

Kamu İhale Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 01.02.2024 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 11 Temmuz 2023 tarihli ve 32245 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerce doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilecek alımlara ilişkin usul ve esasları bizzat düzenleyen Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılacak Alımlara İlişkin Tebliğ’in yayımlanmasıyla paralel olarak, Kamu İhale Genel Tebliği’nin doğrudan temin yöntemine ilişkin hükümleri yürürlükten kaldırıldı.

VERGİ MEVZUATI VE KAMU ALACAKLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER 

KAR PAYI SAYILAN TUTARLAR ORANINDA YAPILACAK TEVKİFATA İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILDI. 

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesinde Yer Alan Tevkifat Nispetlerine İlişkin 12.01.2009 Tarihli ve 2009/14592 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın Eki Karar’da Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7343) 7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Payları Borsa İstanbul’da işlem gören tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden % 0 oranında tevfikat yapılacağı düzenlendi.

TRAFİK HARÇLARI İLE YOLCU BERABERİNDE GETİRİLEN TELEFON KULLANIM İZİN HARÇLARINDA ZAM YAPILDI. 

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na Bağlı Tarifelerde Yer Alan Maktu Harç Tutarlarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 7344) y 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 9 Sayılı Tarife’deki trafik harçlarına ilişkin tescil harçları, sınav harçları, sürücü belgesi vize harçları, teknik muayene harçları, ruhsat harçları ve geçici trafik belgeleri harçlarındaki 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları % 50 oranında arttı.
  • 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 8 Sayılı Tarife’deki yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcına ilişkin harç (IMEI kaydı) tutarı 20.000 TL olarak düzenlendi. 
2022 Yılı IMEI Kayıt Tutarı2023 Yılı Ocak Ayı

IMEI Kayıt Tutarı

7 Temmuz 2023 Tarihinden İtibaren

IMEI Kayıt Tutarı

2.732-TL6.091-TL20.000-TL

 

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE BANKA VE SİGORTA MUAMELELERİ VERGİSİ NISPETİ ARTIRILDI. 

6802 Sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 33. Maddesinde Yer Alan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Nispetlerinin Tespiti Hakkındaki 28.08.1998 Tarihli ve 98/11591 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 7345) 7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Banka ve sigorta muameleleri vergisinin nispeti tüketici kredilerinde, lehe alınan paralar üzerinden % 10’dan % 15’e çıkartıldı. 

KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI ARTIRILDI. 

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 7346)  10.07.2023 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları daha önce % 18 oranında vergi alınan teslim ve hizmetler için % 20’ye çıkartıldı.
  • Mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları daha önce % 8 oranında vergi alınan teslim ve hizmetler için % 10’a çıkartıldı. 

YENİDEN BELİRLENEN HARÇ TUTARLARI İLAN EDİLDİ.

Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 93) 13 Temmuz 2023 tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamında kalan ve 06.07.2023 tarihli ve 7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca yeniden belirlenen maktu harç tutarları ilan edildi.

ÇEŞİTLİ MEVZUATLAR KAPSAMINDA TAHSİL EDİLECEK VERGİ ORANLARINDA BİRTAKIM DÜZENLEMELER YAPILDI.

7456 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 15 Temmuz 2023 tarihli ve 32249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Söz konusu Kanun kapsamında 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun vergileme ölçüleme ve hadleri başlıklı ilgili maddelerinde yer alan tarifelere göre vergiye tabi olan ve bu kanunun yayımı tarihinde ilgili sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile bu kanunu yayımı tarihinden 31.12.2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar bir defaya mahsus olmak üzere 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisine tabii olacağı düzenlendi. 
  • Ek motorlu taşıtlar vergisi kanunun yayımı tarihinde bu tarihten 31.12.2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar için kayıt ve tescilin yapıldığı tarihte tahakkuk ettirilmiş ve tebliğ edilmiş sayıldı.
  • Bu düzenlemelerin mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde deprem tarihi itibariyle kayıt ve tescil olan taşıtlar deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtların mükelleflerine uygulanmayacağı belirtildi.
  • 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun geri kazanım katılım payına ilişkin maddesi uyarınca belirtilen oranın yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle belirlenen tutarları 2 katına kadar arttırmaya ve yarısına kadar arttırmaya yetkili kurum Cumhurbaşkanlığı olarak düzenlendi.
  • 3065 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca kurumların aktifinde en az 2 tam yıl süreyle bulunan iştirak hisselerinin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve tesliminin  istisna olacağı düzenlendi. İlaveten, söz konusu değişiklik tarihinden önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazlara değişiklik öncesi hükümlerin uygulanacağı düzenlendi.
  • 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu uyarınca, afet bölgesindeki endüstri bölgelerinin imar planları düzenlendi ve bu bölgelere organize sanayi bölgesi dağıtım lisansı ve doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından yapılacak yatırımlar önceliklendirildi.
  • 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca, katılma paylarının fona iadesinden doğan gelirler ile bu fonların katılma paylarının ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yeniden değerlemesinden kaynaklanan artış kazançları, kurumların en az 2 tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri, rüçhan hakları ve istisna kazançlarına kaynak oluşturan yatırım fonlarının katılma paylarının satışından doğan kazançların % 75 oranındaki kısmı ile menkul kıymet ticareti kurumlar vergisinden istisna olacağı belirtildi. İlaveten, yatırım fonu katılma payları ile yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen karlar istisna kapsamına alınmadı.
  • Kurumlar vergisinin kurum kazancı üzerinden % 25 oranında alınacağı düzenlendi ancak bu oranın bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri için % 30 olduğu düzenlendi.
  • İlgili maddelerin yürürlüğe girmesinden önce kurumların aktifinde olan taşınmazlara ilişkin oranların bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılacak taşınmaz satışlarında % 25 olarak uygulanacağı düzenlendi.
  • 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uyarınca, konut kiralarında yenilenen kira döneminde uygulanacak kira artışına ilişkin anlaşmalarda artış oranının tüketici fiyat endeksi oranında veya en fazla % 25 olacağı düzenlendi.

4760 SAYILI ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU’NUN EK I SAYILI LİSTESİNDE MALLARA İLİŞKİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ORANLARINDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7390) 16 Temmuz 2023 tarihli ve 32250 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun EK-1 listesinde yer alan mallara ilişkin özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında değişiklikler yapıldı.

SPORCU ÜCRETLERİNDEN KESİNTİ YOLUYLA ALINAN GELİR VERGİSİNİN İADESİ HAKKINDAKİ USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.

Sporcu Ücretlerinden Tevkif Yoluyla Alınan Gelir Vergisinin İadesi Hakkında Yönetmelik 22 Temmuz 2023 tarihli ve 32256 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • İlgili Yönetmelik ile; spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından sporcu ücretlerinden kesinti yapılarak ödenen gelir vergisi hakkında düzenlemeler yapılması amaçlanmış olup ilgili vergi dairesine kanuni süresinde beyan edilen ve vadesinde ödenen gelir vergisinin ilgili işverenlerce açılan özel hesaplara iade edilmesi, özel hesabın oluşturulması, idaresi, bu hesaba aktarılan tutarların kullanılması, denetlenmesi ile uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. 
  • Sporcu ücretlerinden kesinti yapılarak alınan gelir vergisinin iadesi uygulamasından, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil edilmiş olan spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin faydalanabileceği düzenlendi. 
  • Sporcu ücretleri üzerinden kesinti yapılan ve beyan edilmesi gereken vergilere ilişkin kanuni süresinde verilen düzeltme beyannameleri hariç pişmanlıkla verilen beyannameler de dahil olmak üzere kanuni süresinden sonra verilen beyannameler üzerinden tarh edilen gelir vergisinin iade edilmeyeceği düzenlendi.
  • İşveren özel hesabına aktarılan tutarlar ve özel hesabın amaç dışı kullanımına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
  • Bu yönetmelik ile Sporcu Ücretlerinden Tevkif Yoluyla Alınan Gelir Vergisi Üzerinden Belirlenen Payın Özel Hesaba Aktarılması, Kullanılması ve Denetimi Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.
  • 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce kurulan ve spor faaliyetlerinde bulunan anonim şirketlerden Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdindeki spor anonim şirketi tescil süreci devam edenlerin de bu Yönetmelik kapsamında sporcu ücretlerinden kesinti yapılarak alınan gelir vergisinin iadesi uygulamasından yararlanacağı düzenlendi.

MUHASEBAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. 

Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 80) (Parasal Sınırlar ve Oranlar)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 82) 22 Temmuz 2023 tarihli ve 32256 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 80) (Parasal Sınırlar ve Oranlar)’nin ekinde yer alan, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre yapılacak takip sonunda tahsili imkansız veya tahsili için yapılacak giderlerin alacaktan fazla bulunduğu anlaşılan, 213 sayılı Vergi Usul Kanun’u kapsamına giren amme alacakları ile diğer amme alacaklarından, amme idarelerinde terkin yetkisini haiz olanlar tarafından tahsil zamanaşımı süresi beklenilmeksizin terkin olunabilecek miktarları gösteren VI numaralı tablodaki tarihler güncellenerek “01.01.2023-30.06.2023” dönemi için olarak değiştirildi. 

06.02.2023 TARİHİNDE KAHRAMANMARAŞ İLİ BAŞTA OLMAK ÜZERE MEYDANA GELEN DEPREMLER NEDENİYLE EK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ HAKKINDAKİ USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.

7456 sayılı Kanun’un 1. Maddesiyle İhdas Edilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisine İlişkin Genel Tebliğ (Seri No: 1) 28 Temmuz 2023 tarihli ve 32262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 7456 sayılı 06.02.2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca ek motorlu taşıt vergisi (MTV) uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
  • Ek MTV mükellefleri 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na göre vergiye tabi olan ve bu kanunun yayımı tarihinde ilgili sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile bu kanunun yayımı tarihinden 31.12.2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisine tabi olacağı düzenlendi.
  • Bunlara ilave olarak, 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ illerinde ve Sivas ilinin Gürün ilçesinde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli taşıtlar, yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar, deprem nedeniyle eşini veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV’den istisna tutuldu.
  • MTV’nin tahakkuku ve ödenmesine ilişkin usul ve esaslar Tebliğ tahtında düzenlendi.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU İSTİSNASI KAPSAMINA KURUMLARIN BİLANÇOLARINDA YER ALAN YABANCI PARALAR ALINDI.

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 14 üncü Maddesinin Dördüncü Fıkrasında Yer Alan İstisnanın, Kurumların 30/6/2023 Tarihli Bilançolarında Yer Alan Yabancı Paralar İtibarıyla da Uygulanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7408) 29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Kurumlar Vergisi Kanunu geçici 14. maddesi kapsamında Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az 3 ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda söz konusu hesapların dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları ile diğer kazançların kurumlar vergisinden istisna tutulması kapsamına 30.06.2023 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralar da eklendi.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI MEVZUATINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

VERİ SORUMLULARI SİCİLİNE KAYIT YÜKÜMLÜLÜĞÜNDEN İSTİSNA TUTULACAK VERİ SORUMLULARINA YÖNELİK ÜST LİMİT 100 MİLYON TÜRK LİRASINA ÇIKARTILDI. 

Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun 06.07.2023 Tarihli ve 2023/1154 Sayılı Kararı 25 Temmuz 2023 tarihli ve 32259 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun 19.07.2018 tarihli ve 2018/87 sayılı kararındaki veri sorumluları siciline kayıt yükümlülüğünden istisna tutulacak sorumlular çerçevesindeki yıllık mali bilanço toplamı limiti 100 milyon Türk lirasına çıkartıldı. 

Saygılarımızla,