ENERJİ PİYASASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
ENERJİ FİRMASI DÜZENLEME KURUMU TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN TAŞINMAZ TEMİNİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI. TAŞINMAZ TEMİNİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN BAŞVURULAR HAKKINDA USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ.
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 11/11/2021 Tarihli ve 10551, 10552, 10554-1 ve 10554-2 Sayılı Kararları 15 Kasım 2021 tarihli 31660 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- 10554-1 Sayılı Kurul Kararı ile: 02.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Enerji Firması Düzenleme Kurumu Tarafından Yürütülen Taşınmaz Temini İşlemlerine İlişkin Usul ve Esaslar“ın yürürlükten kaldırılmasına karar verildi.
- 10554-2 Sayılı Kurul Kararı ile: “Taşınmaz Temini İşlemlerine İlişkin Başvurular Hakkında Usul ve Esaslar” (“Usul ve Esaslar”) kabul edilerek önlisans ve lisansa dayalı taşınmaz temini işlemlerine ilişkin başvurular ile ilgili hususları düzenlendi. Buna göre;
- Başvuru türlerine göre elektronik ortamda yapılabilecek ve veya yazılı olarak kabul edilecek başvurular Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“Kurum”) internet sitesinden ilan edilir. Kurum nezdinde yürütülen tüm önlisans ve lisans işlemlerine ilişkin başvuruların elektronik ortamda yapılmasını sağlayan sistem (“EPDK Başvuru Sistemi”) kapsamında elektronik ortamda yapılması gereken başvuruların yazılı olarak yapılması durumunda, işlem tesis edilmeksizin evraklar iade edilir.
- Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki taşınmaz temini işlemlerine ilişkin talepler için önlisans/lisans sahibi tüzel kişilerin e-başvuru yetkilisi tarafından EPDK Başvuru Sistemi üzerinden Kuruma başvuruda bulunulur. EPDK Başvuru Sistemine erişim e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza ile sağlanır.
- EPDK Başvuru Sistemi’nde başvuru, başvuru türüne göre öngörülen bilgilenil girilmesi, seçeneklerin işaretlenmesi, gerekli bilgi ve belgelerin yüklenmesi ve sonunda başvurunun elektronik imza veya mobil imzayla imzalanması suretiyle yapılır. EPDK Başvuru Sistemi üzerinden sunulamayacak biçimdeki bilgi ve belgeler, önlisans/lisans sahibi tüzel kişiler tarafından, yazılı olarak ilgili e-başvuru numarası belirtilerek ayrıca Kurum’a sunulur.
- Tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişiler e-başvuru yetkilisi olarak yetkilendirilebileceği gibi üçüncü kişiler de e-başvuru yetkilisi olarak yetkilendirilebilir. Önlisans/lisans için birden fazla e-başvuru yetkilisi bildirilebileceği gibi bir kişi birden fazla önlisans/lisans için e-başvuru yetkilisi olarak da bildirilebilir.
- E-başvuru yetkisi tanımlamaları önlisans/lisans bazında ve EPDK Başvuru Sistemi kapsamındaki taşınmaz temini işlemlerinin tümü için yapılır. E-başvuru Yetkilisi, işlemleri münferiden gerçekleştirir.
- Önlisans ve lisans sahibi tüzel kişilerce, önlisans ve lisans bazında, EPDK Başvuru Sistemi üzerinden taşınmaz temini işlemlerine ilişkin başvuru yapmak üzere yetkilendirildiği yazılı olarak Kuruma bildirilen ve Kurum tarafından EPDK Başvuru Sisteminde gerekli yetki tanımlaması yapılan kişi (“E-başvuru Yetkilisi”)’nin usulüne uygun olarak Kurum’a bildirilmesini takip eden beş iş günü içerisinde Kurum tarafından EPDK Başvuru Sistemine gerekli erişim yetkisi tanımlanır.
- E-başvuru Yetkilisi tarafından EPDK Başvuru Sistemi üzerinden yapılan taşınmaz teminine ilişkin bütün işlemlerin hukuki sorumluluğu ilgili önlisans/lisans sahibi tüzel kişiye aittir.
- Yazılı başvurular ile e-başvuruya ilişkin yazılı olarak sunulacak dilekçe örnekleri, e-başvuruda yüklenecek ve Kurum’a yazılı olarak sunulacak bilgi ve belgeler ile e-başvuru yetkilisinin önlisans/lisans sahibi tarafından Kuruma bildirilmesine ilişkin hususlar Kurum internet sitesinden ilan edilir.
- EPDK Başvuru Sistemi’nde aktif hale gelmemiş bir işlem türüne ilişkin başvurular, yazılı olarak alınmaya devam edilir.
- E-başvuru imkanının sağlanmasından itibaren hem yazılı hem de e-başvuru yapılabilir. E-başvurunun başlayacağı ve yazılı başvurunun kabul edilmeyeceği tarihler en az bir ay öncesinden Kurum internet sitesinden ilan edilir.
1- ELEKTRİK PİYASASI
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN TAŞINMAZ TEMİNİ İŞLEMLERİNİ DÜZENLEYEN YÖNETMELİK YAYIMLANDI.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Yürütülen Taşınmaz Temini İşlemleri Hakkında Yönetmelik 2 Kasım 2021 Tarihli ve 31647 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Yönetmelik ile elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“Kurum”) tarafından yürütülecek taşınmaz temini uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar ile önlisans veya lisans sahiplerinin taşınmaz temininden kaynaklı hak ve yükümlülükleri belirlendi.
- Yönetmelik kapsamında yürütülen taşınmaz temini işlemlerine ilişkin başvurular, önlisans/lisans sahibi tüzel kişilerce elektronik ortamda veya yazılı olarak Kurum’a yapılır. Başvuruların hangi usulle yapılacağı ile başvurularda sunulacak bilgi ve belgelere ilişkin hususlar Kurum internet sitesinden ilan edilir.
- Taşınmaz temini başvurusu yapacak olan özel hukuk tüzel kişileri, kamulaştırma planları hazırlamak amacıyla kadastral bilgi ve belgeler ile tapu, nüfus kaydı gibi kamu kurumlarından elde edilebilecek ilgili belge ve kayıtların temini için Kurum’a başvuruda bulunabilir.
- Başvuruda bulunabilmek için taşınmaz temini dosyasında, ilgili mevzuat ve/veya önlisans/lisans hükümlerinde taşınmaz temini işlemlerine engel teşkil edecek bir hususun bulunmaması gerekir.
- Temin işlemlerine konu tesisler için gerekli olan taşınmazların tarımsal nitelik taşıması veya büyük ova koruma alanı ilan edilen tarım arazileri kapsamında yer alması halinde taşınmazların amaç dışı kullanım izni talebi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen bilgi ve belgelere uygun olarak hazırlanan dosya ile birlikte Kurum’a yapılır.
- Taşınmaz temini talebinde bulunan önlisans/lisans sahibi özel hukuk tüzel kişisi, kamulaştırma, devir, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni, kiralama gibi işlemlere ilişkin bedeller ve projeden kaynaklı tazminatlar ile bu işlemlere ilişkin diğer bütün giderlerin karşılanacak olduğuna dair taahhütnameyi Kurum’a verir.
- Elektrik Piyasası Kanunu ve Petrol Piyasası Kanunu kapsamında alınan kamulaştırma kararları kamu yararı kararı yerine de geçer. Doğalgaz Piyasası Kanunu’na konu faaliyetlerin gerektirdiği tesislerin kamulaştırma işlemleri için kamu yararı kararı yerine geçmek üzere lüzum kararı alınır.
- Yenilenebilir enerji kaynağına dayalı olmayan elektrik üretim tesisleri kapsamında yer alan tarım arazilerinin amaç dışı kullanım işlemleri veya bu Yönetmelik kapsamında temini mümkün olan ancak, önlisans/lisans sahibi özel hukuk tüzel kişileri tarafından Kuruma başvuru yapılmadan temin edilen taşınmazların amaç dışı kullanımı veya imar ve benzeri izinler için ihtiyaç duyulması halinde kamu yararı kararı alınır.
- Önlisansa/lisansa dayalı faaliyete konu tesisler için gerekli olan özel mülkiyete ait taşınmazların kamulaştırılması talebi Kurum tarafından değerlendirilir, uygun görülmesi halinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (“Kurul”) tarafından taşınmazların kamulaştırılmasına karar verilir.
- Kurul tarafından alınan kamulaştırma kararına karşı idari yargı mercilerince iptal veya yürütmenin durdurulması kararı verilmesi ve kararın Kuruma tebliği halinde, karardaki gerekçeler dikkate alınarak uygulanmak üzere taraflara bildirilir, Kurul tarafından ayrıca herhangi bir karar alınmaz. Mahkeme tarafından yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına veya kamulaştırmaya ilişkin verilen iptal kararının üst mahkeme tarafından kaldırılmasına/iptal edilmesine/bozulmasına kadar kamulaştırmaya ilişkin herhangi bir işlem yapılmaz.
- Önlisansa/lisansa dayalı faaliyete konu tesisler için kamu tüzel kişisi adına kayıtlı taşınmazın mülkiyetine, yüksekliğine veya derinliğine ihtiyaç duyulması halinde Kurum’dan taşınmazın mülkiyetinin/irtifak hakkının devri talebinde bulunulur.
- Önlisansa/lisansa dayalı faaliyete konu tesisler için gerekli olan Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında yer alan taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni talebi Kurum tarafından değerlendirilir, uygun görülmesi halinde Kurul tarafından irtifak hakkı tesis edilmesine veya kullanma izni verilmesine karar verilir.
- İrtifak hakkı tesisine veya kullanma izni verilmesine karar verilen taşınmazlar hakkında ilgili idarece önlisans süresi boyunca önlisans sahibi özel hukuk tüzel kişisi lehine bedeli karşılığında ön izin verilir; lisans sahibi özel hukuk tüzel kişisi için ise lisans süresi boyunca bedeli karşılığında irtifak hakkı tesis edilir veya kullanma izni verilir. Bunlara ilişkin sözleşmelerin bir örneği Kuruma gönderilir.
- Önlisansa/lisansa tabi tesis alanında yer alan ve satın alma, kamulaştırma veya devir yoluyla taşınmaz temini sağlanan ancak niteliği gereği Kadastro Kanunu’nun 16. maddesi kapsamında tapuda tescil ve sınırlandırmaya tabi olmayan yol ve göl alanı olarak kullanılacak olan taşınmazlar tapudan terkin edilir. Terkin işlemi yapıldıktan sonra ilgili İdare tarafından lisans sahibi özel hukuk tüzel kişisi lehine lisans süresi boyunca bedelsiz kullanma izni verilir.
- Önlisans/lisans sahibi özel hukuk tüzel kişisi tarafından, acele kamulaştırmayı gerektirecek teknik, ekonomik ve çevresel değerlendirmeyi ihtiva eden gerekçeli rapor düzenlenerek Kurum’a sunulur. Cumhurbaşkanı tarafından verilen acele kamulaştırmaya ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasını müteakip Kurum tarafından yapılan bildirimden itibaren 30 gün içerisinde acele el koyma davaları açılır.
- Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında yer alan hidroelektrik üretim tesislerinin rezervuar alanında bulunan Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin bedelsiz kullanımı için önlisans/lisans sahibi özel hukuk tüzel kişileri tarafından Kuruma başvuruda bulunulur, talebin Kurul tarafından uygun görülmesi halinde önlisans/lisans sahibi özel hukuk tüzel kişisine ilgili idare tarafından bedelsiz kullanma izni verilir.
- Önlisansa/lisansa dayalı faaliyete konu tesislerde ulaşım yolu için gerekli olan Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan ve/veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler üzerinde kiralama yapılması talebi Kurum tarafından değerlendirilir, uygun görülmesi halinde kiralanmasına Kurul tarafından karar verilir.
- Önlisans/lisans sahibi özel hukuk tüzel kişileri, Kurum tarafından istenilmesi halinde Kurumu temsilde görevlendirilecek yeter sayıda avukatı bildirmekle yükümlüdür. Önlisansa/lisansa dayalı faaliyete konu tesislerin taşınmaz temini kapsamında kalan taşınmazlarla ilgili davaları açmak, yürütmek, tesislerle ilgili Kuruma karşı açılabilecek diğer davaları yürütmek, gerekirse idari yargıda açılacak davalara katılmak ve davalarla ilgili Kurum tarafından verilen görevleri yerine getirmek üzere Başkan tarafından vekil tayin edilebilir.
- Lisanssız elektrik üretim faaliyeti kapsamında taşınmaz temini veya taşınmazın kullanımına ilişkin talepler hakkında Kurum tarafından herhangi bir işlem tesis edilmez ve Kurul tarafından herhangi bir karar alınmaz.
- Kamulaştırma, devir, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni, kiralama gibi taşınmaz temini işlemlerine ilişkin bedeller ve projeden kaynaklı tazminatlar ile bu işlemlerin gerektirdiği her türlü harç, diğer tüm gider ve masraflar ferileriyle birlikte önlisans veya lisans sahibi özel hukuk tüzel kişileri tarafından ödenir.
ELEKTRİK PİYASASINDA ÖNLİSANS VEYA LİSANSLARA KONU ÜRETİM TESİSLERİNİN SANTRAL SAHALARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR İLE ELEKTRİK PİYASASINDA TÜKETİM TESİSİ İLE AYNI ÖLÇÜM NOKTASINDAN BAĞLI VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI ÜRETİM TESİSLERİ İÇİN LİSANSSIZ ÜRETİM BAŞVURULARINA VE İHTİYAÇ FAZLASI ENERJİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR KABUL EDİLDİ.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28/10/2021 Tarihli ve 10518 ve 10519 Sayılı Kararları 4 Kasım 2021 tarihli 31649 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- 10518 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasasında Önlisans veya Lisanslara Konu Üretim Tesislerinin Santral Sahalarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar kabul edilerek birtakım değişiklikler yapıldı. Buna göre;
- Hidrolik enerjiye dayalı rezervuarlı tesis tipindeki üretim tesislerindeki santral sahasına ilişkin; DSİ tarafından inşa edilip Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında Elektrik Üretim Anonim Şirketi (“EÜAŞ”)’ne devredilen hidrolik kaynağa dayalı üretim tesislerinde ve Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan üretim tesislerinde DSİ uhdesinde kalan su yapıları ile bunların mütemmim cüzleri kapsamındaki rezervuar alanı, gövde, dip savak, dolu savak, tüneller, kanallar, kazı palyeleri vb. unsurlar santral sahasına dâhil edilmez. Bu unsurlar EÜAŞ tarafından talep edilmesi veya EÜAŞ tarafından uygun görüş verilmesi halinde santral sahasına eklenir.
- Hidrolik enerjiye dayalı kanal tipindeki üretim tesislerindeki santral sahasına ilişkin; DSİ tarafından inşa edilip Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında EÜAŞ’a devredilen hidrolik kaynağa dayalı üretim tesislerinde ve Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan üretim tesislerinde DSİ uhdesinde kalan su yapıları ile bunların mütemmim cüzleri kapsamındaki rezervuar alanı, gövde, dip savak, dolu savak, tüneller, kanallar, kazı palyeleri vb. unsurlar santral sahasına dâhil edilmez. Bu unsurlar EÜAŞ tarafından talep edilmesi veya EÜAŞ tarafından uygun görüş verilmesi halinde santral sahasına eklenir.
- 10519 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı Ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına Ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul Ve Esaslar kabul edilerek bir takım değişiklikler yapıldı. Buna göre;
- Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi İle Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı Ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına Ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar şeklindeki mevzuat adı 10 Kw’a Kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin Usul ve Esaslar olarak değiştirildi.
- Bu Usul ve Esaslar kapsamında bağlanacak GES’lerin toplam kapasitesi ile bağlantı ve sistem kullanımı için yapılan başvuru kapsamında bağlanacak tesislerin kapasitesi, bu tesislerin bağlanacağı dağıtım transformatörünün İlgili Şebeke İşletmecisine ait bir transformatör olması halinde transformatör gücünün yüzde ellisini geçemez. Transformatörün başvuru sahibine ait olması durumunda, bir tüketim tesisi ile ilişkilendirilen üretim tesisinin kurulu gücü 10 kW ile sınırlı olmak kaydıyla söz konusu kapasite transformatör gücü kadar olabilir. Bu Usul ve Esaslar kapsamındaki başvurular için Çağrı Mektubu’nun hükümsüz hale gelmesi hükmü uygulanmaz.
- Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin 11. maddesinin birinci fıkrası Kapsamında Güneş Enerjisine Dayalı Lisanssız Üretim Başvurularında Sunulması Gereken Bilgi ve Belgeler Listesi aşağıdaki şekilde değiştirildi:
- Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu
- Gerçek kişiler için aslıyla birlikte sunulacak Nüfus Cüzdanı fotokopisi, tüzel kişiler için tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili şahıs/şahısların “Yetki Belgeleri”nin aslı veya noter onaylı suretleri veya aslı ile birlikte sunulacak fotokopisi
- Üretim tesisinin kurulacağı alan ile ilgili olarak
a. Müstakil binalar için üretim tesisi ile ilişkilendirilen tüketim tesisinin bulunduğu yere ait tapu kaydı veya kira sözleşmesi veya kullanım hakkını gösterir belge
b.Birden fazla kullanıcının bulunduğu binalarda (apartman vs) apartman veya sitelerin karar defterlerinde başvuru sahibi için güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurulabileceğine dair karar örneğinin noter onaylı sureti - Tüketim tesisi ile ilgili olarak:
a. Mevcut tüketim tesisleri için Tekil kod
b. Kurulması planlanan tüketim tesisine ilişkin 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre verilen inşaat ruhsatı ve/veya inşaat ruhsatı yerine geçen belge
ELEKTRİK TESİSLERİ KABUL YÖNETMELİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Elektrik Tesisleri Kabul Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 6 Kasım 2021 tarihli 31651 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Kesin kabul, geçici kabulün yapıldığı tarihten en az 1 yıl sonra ve garanti süreleri göz önüne alınarak yapılır. Ayrı transformatör ve dönüştürme merkezlerinin ve bunlara ait şebekelerin kesin kabulü için bu süre en az 6 ay olarak uygulanabilir.
- Kesin kabul süresi hiçbir koşulda geçici kabulün yapıldığı tarihten itibaren 3 yılı aşamaz. Kesin kabulün yapılmış olması garanti şartlarını ve sürelerini değiştirmez.
- Yönetmelik’e eklenen geçici maddenin yürürlük tarihi olan 08.11.2021 tarihi itibarıyla geçici kabulünün üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen kesin kabulü yapılmamış elektrik dağıtım tesislerinin kesin kabulleri, anılan geçici maddenin yürürlük tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde tamamlanır.
ELEKTRİK PİYASASI YAN HİZMETLER YÖNETMELİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
- Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik 18 Kasım 2021 tarihli 31663 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
Primer frekans kontrol rezervi tedarik süreci ile ilgili düzenlenen 13. maddenin yürürlük tarihi 27 Kasım 2021 tarihinden, 1 Ocak 2022 tarihine ertelendi.
2- PETROL PİYASASI
AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELEYE YÖNELİK TEDBİRLERDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Tedbirler ile İlgili 2021/22 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 6 Kasım 2021 tarihli 31651 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
- Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele konusunda ilgili bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından alınacak tedbirler, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele faaliyetlerinde etkinliği ve verimliliği artırmak amacıyla aşağıda belirtildiği şekilde yeniden düzenlendi.
- Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele çalışmalarında koordinasyonu sağlamak ve alınması gereken her türlü tedbiri belirlemek amacıyla Ticaret Bakanı koordinasyonunda; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanından oluşan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu (“Kurul”) teşekkül ettirildi.
- Kurul’un oluşturacağı strateji ve alacağı kararlar çerçevesinde görev icra etmek üzere, Kurul tarafından Ticaret Bakanlığı ilgili Bakan Yardımcısının başkanlığında alt kurul ve vali başkanlığında il koordinasyon kurulları oluşturulabilecektir.
- Kurul ve alt kurulların sekretarya hizmetleri ile alınan kararların takibi Ticaret Bakanlığı’nca yürütülecektir.
- Kurul tarafından belirlenecek strateji ve alınacak kararlar doğrultusunda ilgili bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları çalışmalarını yürütecek ve sonuçlarını üçer aylık dönemler halinde Ticaret Bakanlığı’na gönderecektir. Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanacak yıllık faaliyet raporu, ilgili kurumlar ile paylaşılacak ve gerektiğinde Cumhurbaşkanlığına sunulacaktır.
- Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesinde Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinden oluşan “Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Özel Ekibi (“Özel Ekip”) faaliyetlerine devam edecektir. Ekibin çalışma usul ve esasları, ilgili kurumların görüşleri alınmak suretiyle, Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönerge ile belirlenecektir. Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele faaliyetlerinde gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında ihtiyaç duyulan tüm bilgiler ilgili bakanlıklarca Özel Ekip ile paylaşılacaktır.
- Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede görevli olan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“EPDK”) ile protokolleri bulunan kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilen araç, gereç ve ödenek ihtiyaçları EPDK tarafından gecikmeksizin karşılanacaktır.
- Petrol piyasasında usulsüz faaliyet yürüttüğü değerlendirilerek incelenmek üzere Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na bildirilen mükelleflerin vergi incelemelerine gecikmeksizin başlanacaktır.
- Kolluk kuvvetlerince gemilerde yapılacak denetimler için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilgili kuruluşu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Liman Başkanlıkları başta olmak üzere ilgili diğer birimleri tarafından gerekli teknik destek verilecektir.
- Kolluk birimleri tarafından, akaryakıt tüketimleri yüksek olan sektörlerde kullanılan akaryakıtın yasallığı denetlenecek ve depo ya da araçlarda yapılacak olan aramalarda valiliklerce gerekli tedbirler alınacaktır.
- Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede denetim gücünün en etkin şekilde kullanılmasını teminen, ilgili bakanlıklarca sektöre yönelik risk analizi çalışmalarına öncelik verilecek ve bu amaçla veri toplamaya yönelik sistemler geliştirilecektir.
- EPDK tarafından, dağıtım ve otomasyon firmalarının mali yeterlilik kriterlerini taşıyıp taşımadığı noktasında değerlendirme yapılırken Vergi Denetim Kurulu Başkanlığından görüş alınacaktır.
- Güncel ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan “Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı (2021-2023)” Ticaret Bakanlığının resmî internet adresinde (ticaretgov.tr) yayınlanacak ve Eylem Planında yer alan faaliyetler ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından titizlikle takip edilerek hayata geçirilecektir.
- 2012/19 sayılı Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele konulu Genelge yürürlükten kaldırıldı.
DAĞITICILAR ARASI AKARYAKIT TİCARETİ HAKKINDA DÜZENLEME YAPILDI.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 11/11/2021 Tarihli ve 10560 Sayılı Kararı 16 Kasım 2021 tarihli 31661 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre;
Başvuru ve izin verilmesi prosedürü ile ilgili olarak; izin sahibinin “Dağıtıcılar Arası Ticarete İlişkin Kılavuz”da yer alan Dağıtıcılar Arası Ticaret Satış Beyanı ile Tesis Bazlı Dağıtıcılar Arası Ticaret Temin Teslim Beyanı tablosunu yükümlülük tablosunda belirtilen süre içerisinde ağ hizmeti aracılığı ile Kuruma göndereceği düzenlendi. İlave olarak Dağıtıcılar Arası Ticarete İlişkin Kılavuz değiştirilmiştir.
BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA ANONİM ŞİRKETİ (BOTAŞ) İLETİM ŞEBEKESİ İŞLEYİŞ DÜZENLEMELERİNE İLİŞKİN ESASLARDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 25/11/2021 Tarihli ve 10581 Sayılı Kararı 26 Kasım 2021 tarihli 31671 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- BOTAŞ İletim şebekesi işleyiş düzenlemelerine ilişkin esaslarda değişiklik yapıldı.
- EPDK, 15 Kasım’da başlayan ve 30 Kasım’da sona erecek olan 2022 yılına ilişkin doğalgaz kapasite başvurularının süresini, 10 Aralık 2021 tarihine kadar uzattı. Şöyle ki;
- 2022 yılı kapasite rezervasyon başvuruları için tanınan 15-30 Kasım arasındaki 15 günlük süre, 10 Aralık 2021 (bu tarih dahil) tarihine kadar uzatılarak 25 güne çıkarıldı.
- Ayrıca 2022 yılı başvurularında, başvurusu tümüyle olumlu olarak değerlendirilen ve Standart Taşıma Sözleşmesi (STS) imzalamak üzere davet edilen başvurucular; davetin kendisine bildirimini takip eden 4 gün içinde STS’yi imzalamakla yükümlü olacaklardır. Bu süre daha önceki yıllarda 7 gün olarak uygulanıyordu. 4 gün içinde STS imzalamayan başvurucuların geçici teminat mektupları BOTAŞ tarafından gelir olarak alıkonacaktır.
- STS imzalandıktan ve kapasite tescil belgeleri verildikten sonra BOTAŞ, Elektronik Bülten Tablosunda (EBT), yeni gaz yılı için rezerve edilen kapasiteleri ve atıl kapasiteleri en geç 20 Aralık 2021 günü yayımlayacaktır. Bu tarih daha önce 15 Aralık olarak belirlenmiş idi.
3- YENİLENEBİLİR ENERJİ PİYASASI
2020 YILINA AİT TÜRKİYE ORTALAMA ELEKTRİK TOPTAN SATIŞ FİYATI BELİRLENDİ.
2021 YILININ SON ÇEYREĞİ İÇİN TEDARİK EDİLEN BİRİM ENERJİ MİKTARI BAŞINA ÖNGÖRÜLEN YEKDEM MALİYETİ REVİZE EDİLDİ.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28/10/2021 Tarihli ve 10523 ve 10524 Sayılı Kararları 3 Kasım 2021 tarihli ve 31648 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
- 10523 sayılı Kurul Kararı ile: 2020 yılına ait Türkiye Ortalama Elektrik Toptan Satış Fiyatının (TORETOSAF) 28,56 Kr/kWh olarak belirlenmesine karar verildi.
- 10524 sayılı Kurul Kararı ile: 2021 yılının son çeyreği için tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen YEKDEM maliyetinin aşağıda yer alan şekilde revize edilmesine karar verildi:
Aylar | 2021 Öngörülen YEKDEM Maliyeti (TL/MWh) |
Ekim | 63,33 |
Kasım | 22,21 |
Aralık | 1,57 |
ATAMA VE GÖREVLENDİRMELER
CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN BİRTAKIM ATAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2021/505, 506, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515) 6 Kasım 2021 tarihli 31651 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
- Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan açık bulunan Hazine Kontrolörlüklerine Gülşah PEKBİLEK, Ezel Malik ZENGİN, Salim KOCAARASLAN ve Engin YAŞAR atandı.
CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN BİRTAKIM ATAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2021/544, 545, 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552, 553 ve 554) 20 Kasım 2021 tarihli 31665 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
- Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği Özel Temsilcisi Ahmet Altay CENGİZER görevden alındı.
- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliğine Cumhurbaşkanı Danışmanı Dr. Gülnur AYBET atandı.
- Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2021/558, 559, 560, 561, 562, 563, 564, 565, 566, 567, 568, 569, 570) 27 Kasım 2021 Tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
- Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazine Kontrolörlüğüne Harun GÜRER atandı.
- Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine Kutluhan TAŞKIN atandı.
- Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine Yasin KALEM atandı.
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine Erkan TEK atandı.
- Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine Feyza İLERİ atandı.
- Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine İlyas TUFAN atandı.
- Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliğine Mustafa KOÇ ve Ömer KARADEMİR atandı.
CUMHURBAŞKANI KARARLARI
PARİS ANLAŞMASI’NIN YÜRÜRLÜK TARİHİ 10.11.2021 OLARAK BELİRLENDİ.
7/10/2021 Tarihli ve 4618 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Onaylanan “Paris Anlaşması”nın Yürürlük Tarihinin 10/11/2021 Olarak Tespit Edilmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4738) 4 Kasım 2021 tarihli 31649 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; Paris Anlaşması’nın yürürlük tarihi 10.11.2021 olarak tespit edildi.
ANKARA İLİ SINILARI İÇERİSİNDE TESİS EDİLECEK OLAN “TOPAKLI KÖK ÇAYIRLI KÖK SUBAŞI ENERJİ NAKİL HATTI”NIN YAPIMI AMACIYLA BAZI TAŞINMAZLARIN ACELA KMULAŞTIRILMASINA KARAR VERİLDİ.
Ankara İli Sınırları İçerisinde Tesis Edilecek Olan “Topaklı KÖK Çayırlı KÖK Subaşı Enerji Nakil Hattı”nın Yapımı Amacıyla Bazı Taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından Acele Kamulaştırılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4794) 13 Kasım 2021 tarihli 31658 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
Ankara ili sınırları içerisinde tesis edilecek olan ve karar ekinde yer alan liste ile haritada kamulaştırma bilgileri ve güzergahı gösterilen “Topaklı KÖK Çayırlı Subaşı Enerji Nakil Hattı”nın yapımı amacıyla söz konusu güzergâha isabet eden taşınmazlarda elektrik dağıtım tesis yerlerinin mülkiyet şeklinde, hat emniyet sahalarının ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.
ANKARA İLİ SINILARI İÇERİSİNDE TESİS EDİLECEK OLAN “KARAKAYA KÖK-KARAKAYA FİDERİ ENERJİ NAKİL HATTI”NIN YAPIMI AMACIYLA BAZI TAŞINMAZLARIN ACELA KMULAŞTIRILMASINA KARAR VERİLDİ.
Ankara İli Sınırları İçerisinde Tesis Edilecek Olan “Karakaya KÖK-Karakaya Fideri Enerji Nakil Hattı”nın Yapımı Amacıyla Bazı Taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından Acele Kamulaştırılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4799) 13 Kasım 2021 tarihli 31658 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
Ankara İli sınırları içerisinde tesis edilecek olan ve karar ekinde yer alan liste ile haritada kamulaştırma bilgileri ve güzergahı gösterilen “Karakaya KÖK-Karakaya Fideri Enerji Nakil Hattı”nın yapımı amacıyla söz konusu güzergâha isabet eden taşınmazlarda elektrik dağıtım tesis yerlerinin mülkiyet şeklinde, hat emniyet sahalarının ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar veridi.
İZMİR İLİ SINILARI İÇERİSİNDE TESİS EDİLECEK OLAN “KEMER ENH VE BRANŞMANLARI YENİLEME DAĞITIM HATTI ENERJİ NAKİL HATTI”NIN YAPIMI AMACIYLA BAZI TAŞINMAZLARIN ACELA KMULAŞTIRILMASINA KARAR VERİLDİ.
İzmir İli Sınırları İçerisinde Tesis Edilecek Olan “Kemer ENH ve Branşmanları Yenileme Dağıtım Hattı Enerji Nakil Hattı”nın Yapımı Amacıyla Bazı Taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından Acele Kamulaştırılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4801) 13 Kasım 2021 tarihli 31658 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
İzmir İli sınırları içerisinde tesis edilecek olan ve karar ekinde yer alan liste ile haritada kamulaştırma bilgileri ve güzergahı gösterilen “Kemer ENH ve Branşmanları Yenileme Dağıtım Hattı Enerji Nakil Hattı”nın yapımı amacıyla söz konusu güzargaha isabet eden taşınmazlarda elektrik dağıtım tesis yerlerinin mülkiyet şeklinde, hat emniyet sahalarının ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.
ULUSLARARASI ANDLAŞMALAR
EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ TEŞKİLATI KÜLTÜR ENSTİTÜSÜ ŞARTININ ONAYLANMASINA KARAR VERİLDİ.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kültür Enstitüsü Şartının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4858) 24 Kasım 2021 tarihli 31669 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
- 15 Mart 1995 tarihinde İslamabad’da imzalanan ve 7298 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan EK’te yer alan “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Kültür Enstitüsü Şartı”nın (“Enstitü Şartı”) onaylanmasına karar verildi.
- Enstitü Şartı uyarınca; EİT Üyesi Ülkelerin Devlet Başkanlarının İstanbul Bildirisi’nde kaydedilen EİT Kültür Enstitüsü’nün tekrar faal hale getirilmesine ilişkin onaylarına uygun olarak, 1966’dan 1983’e kadar 17 yıl süreyle faaliyet gösteren eski R.C.D. Kültür Enstitüsü, Üye Devletler’in halklarını birbirine bağlayan kültürel yakınlıklar ile manevi ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve ortak kültürel mirasa ilişkin kitle bilincini geliştirmek amacıyla, “EİT Kültür Enstitüsü” (“Enstitü”) adı altında yeniden faaliyete geçirilmektedir.
- Enstitü, Enstitü Şartı’nda belirtilen çeşitli kültür-sanat, spor, basın-yayın etkinlikleri ile bilimsel ve akademik etkinliklerin desteklenmesi için EİT çerçevesinde girişim başlatan, koordinasyon sağlayan, mali kaynak temin eden, gözlem ve kontrol yapan bir kuruluş olarak faaliyette bulunacaktır.
- Bir EİT ihtisas kuruluşu olarak Enstitü, daimi devamlılığa ve rnühüre sahip olacak, bu şanın hükümlerine tabi bulunacak, kendi mali ve personel yönetmelikleri uyarınca kendi programlarını ve işlerini yürütecektir.
- Enstitü’nün organları aşağıdaki gibidir:
- Mütevelli Heyeti:
- Başkan
- İcra Direktörü
- İcra Komitesi
- Yerel Personel
- Ek Görevlendirmeler
- Enstitü’nün Genel Merkezi Tahran’da bulunacaktır. Enstitü’nün her bir Üye Devlette, ilgili her bir Üye Devlet’in geçerli yasal düzenlemeleri uyarınca kurulacak olan bir şubesi (veya koordinasyon birimi) de bulunacaktır. Şubeler, Genel Merkez ile yakın iş birliği içinde görev yapacak ve onaylanan programların uygulanmasını sağlayacaktır.
- Enstitü, EİT Sekretaryası kanalıyla ilgili Komite’ye ve EİT Konseylerine, Üye Devletlerin değerlendirmeleri ve onaylamaları için Enstitü’nün mevcut faaliyetlerinin ve gelecekteki projelerinin gözden geçirildiği yıllık veya dönemsel raporlar sunacaktır. İlaveten, Enstitü; Bakanlar Konseyi tarafından onaylanacak olan bir uzun vadeli eylem programını, Mütevelli Heyetinin yönergeleri uyarınca hazırlayacaktır.
- Enstitü, programlar ve yönetim için aşağıdakilerden oluşan bağımsız bütçe ve mali kaynakları haiz olacaktır:
- Üye Devletler tarafından yapılan mali yardımlar,
- Hibe ve bağışlar,
- Diğer kaynaklar.
- Enstitü, EİT Bakanlar Konseyi tarafından onaylanacak olan kendi mali ve personel yönetmelikleri ile işlem kurallarını faaliyete geçmesinden itibaren bir yıl içinde hazırlayacaktır.
- Üye Devletler aşağıdaki gibidir:
- Afganistan İslam Devleti,
- Azerbaycan Cumhuriyeti,
- İran İslam Cumhuriyeti,
- Kazakistan Cumhuriyeti,
- Pakistan İslam Cumhuriyeti,
- Tacikistan Cumhuriyeti,
- Türkiye Cumhuriyeti,
- Türkmenistan.
- Enstitü Şartı, EİT Bakanlar Konseyi tarafından kabul edilmesinin ardından, her bir üye ülke için, kendi ulusal mevzuatlarına bağlı olarak belirlenen kendisine has onay veya uygun bulma işlemi uyarınca yürürlüğe girecektir.
YATIRIMLARIN TEŞVİKİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN ANLAŞMA’NIN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN PROTOKOL ONAYLANDI.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üye Devletleri Arasında Yatırımların Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üye Devletleri Arasında Yatırımların Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma’nın 9/7’nci Maddesinin Değiştirilmesine İlişkin Protokolün Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4861) ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üye Devletleri Arasında Yatırımların Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üye Devletleri Arasında Yatırımların Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma’nın 9/7’nci Maddesinin Değiştirilmesine İlişkin Protokol 26 Kasım 2021 tarihli 31671 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak onaylandı. Buna göre 9/7. Madde aşağıdaki şekilde tadil edildi:
“Bir Akit Taraf veya bu Akit Tarafın bir kuruluşu ile diğer Akit Taraflardan birinin bir yatırımcısı arasındaki belirli bir yatırım sözleşmesi uluslararası tanınmışlığı olan bir tahkim mahkemesi altında uyuşmazlıkların çözümünü öngörüyorsa, yatırımcı bu Anlaşma altında uyuşmazlığı çözmeye çalışamaz.
Yatırımcının devleti, ev sahibi Akit Taraf ya da bu Akit Tarafın kuruluşlarının kararın verildiği tarihten itibaren iki ay içerisinde kararı uygulamama durumu haricinde, işbu Anlaşma hükümleri altında tahkim kararımı uygulanması için devreye giremez.”
İCRA VE İFLAS MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
İCRA VE İFLAS KANUNU’NDA VE HARÇLAR KANUNU’NDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKER YAPILDI.
7343 İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- İcra ve İflas Kanunu’nda;
- Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun’da;
- Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun’da;
- Çocuk Koruma Kanunu’nda;
- Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da;
- Türk Medeni Kanunu’nda;
- Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun’da;
- Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda;
- Avukatlık Kanunu’nda;
- Devlet Memurları Kanunu’nda;
- Harçlar Kanunu’nda
birtakım değişiklikler yapıldı.
İcra ve İflas Kanunu kapsamında:
- İş yoğunluğunun veya personel sayısının fazla olduğu icra dairelerinde dairenin düzenli, uyumlu ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından icra müdür ve müdür yardımcıları arasından, icra müdürünün yetkilerini haiz bir icra başmüdürü görevlendirilebileceği düzenlendi.
- İş yoğunluğunun veya icra dairesi sayısının fazla olduğu illerde Adalet Bakanlığınca yetki çevresi de belirlenmek suretiyle bir veya birden fazla icra daireleri başkanlığı kurulabilecektir. Başkanlıkta bir başkan ile yeteri kadar başkan yardımcısı bulunacaktır. Başkan birinci sınıf olmuş, başkan yardımcısı ise birinci sınıfa ayrılmış adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları arasından muvafakatleri alınarak Bakanlıkça atanacaktır. Ayrıca başkanlıkta yeteri kadar icra başmüdürü, icra müdürü, icra müdür yardımcısı, icra katibi ve memur görevlendirilecektir.
- Başkanlık, icra dairelerinin gözetim ve denetimlerini yapacak, idari işlerine bakacak, mevzuatla verilen görevleri yerine getirecektir. Bu hüküm iflas daireleri ile iflas dairelerinde çalışan görevliler hakkında da uygulanacaktır.
- Kıymet takdiri kapsamında birtakım düzenlemeler getirilerek; taşınır mallar ile İstihkak davalarında mülkiyet karinesi çerçevesinde düzenlemeler yapıldı.
- Talep için müddetler ve giderlerin yatırılması ile taksitle ödeme kapsamında maddelerde değişiklikler yapılarak, Borçluya satış yetkisi verilmesi ve Elektronik ortamda açık artırma suretiyle satış ile açık arttırma – ihale usul ve şartları kapsamında düzenlemeler yapıldı.
- İcranın geri bırakılması kararını verme yetkisi, kanun yolu aşamasına göre bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay’dan alınarak takibin yapıldığı yer icra mahkemesinde olacaktır. İcranın geri bırakılması kararının, istinaf ve temyiz aşamaları bakımından ayrı ayrı alınması usulü ise muhafaza edilecektir.
- Bölge adliye mahkemesince istinaf başvurusunun kesin olarak esastan reddine karar verilmesi halinde alacaklının istemi üzerine, başkaca işleme gerek kalmaksızın teminata konu olan para alacaklıya ödenecektir.
- İstinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin karara karşı temyiz yolunun açık olması halinde icranın geri bırakılması kararının etkisi, temyiz yoluna başvurma süresinin dolmasına kadar devam edecektir.
- Haczi yapan memur, sicile kayıtlı mallar hariç olmak üzere haczettiği malın kıymetini takdir edecek, gerektiğinde bilirkişiye başvurabilecektir.
- Haczedilmiş ancak muhafaza altına alınmamış mallar satış talebi üzerine muhafaza altına alınacak veya ihale alıcısına teslime hazır hale getirilecek, aksi takdirde satış yapılamayacaktır.
- Sicile kayıtlı motorlu kara araçlarında ise alacaklı, hacizden itibaren 6 ay içinde satılmasını isteyebilecektir.
- Bir taşınır malla ilgili üçüncü şahıs yedieminliği kabul ettiği takdirde bu mal muhafaza altına alınmayacaktır. Ancak takibin devamına karar verilirse mal muhafaza altına alınabilecektir.
- Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren 1 yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilecektir. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme tabi olacaktır. 1 yıllık süre içinde satışı istenip de artırma sonucu satışı gerçekleştirilemeyen mahcuz hakkındaki satış isteme süresi, satış isteyen alacaklı bakımından 1 yıllık sürenin sona ermesinden itibaren 1 yıl daha uzayacaktır. Satış talebiyle birlikte kıymet takdiri ve satış giderlerinin tamamının peşin olarak yatırılması zorunlu olacaktır.
- Sicile kayıtlı motorlu kara araçları bakımından muhafaza, kıymet takdiri ve satış talebinin birlikte yapılması ve bunlara ilişkin giderlerin tamamının birlikte ve peşin olarak yatırılması zorunlu olacaktır.
- Kıymet takdiri ve satış giderlerinin, sicile kayıtlı motorlu kara araçları bakımından ilaveten muhafaza giderinin tamamı, satış talebiyle birlikte peşin olarak yatırılmazsa satış talebi vaki olmamış sayılacaktır.
- Satış talebiyle birlikte peşin olarak yatırılan miktarın satış işlemleri sırasında yetersiz kaldığı anlaşılırsa icra müdürü tarafından satış isteyene 15 günlük süre verilecek ve bu sürede eksik miktar tamamlanmazsa satış talebi vaki olmamış sayılacaktır.
- Belirtilen giderler Adalet Bakanlığınca her yıl yürürlüğe konulan tarifede belirlenecektir.
- Borçlunun borcunu düzenli taksitlerle ödemeyi taahhüdü veya alacaklı ile borçlunun hacizden önce ya da sonra borcun taksitlendirilmesi için yapacakları sözleşme nedeniyle icra dairesinde düzenlenecek tutanak veya kağıt, damga vergisinden istisna olacaktır.
- Talebi halinde borçluya, haczedilen malın rızaen satışı amacıyla yetki verilmektedir. Buna göre Borçlu, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilecektir. Kıymet takdiri yapılmadığı durumlarda borçlu da kıymet takdiri yapılmasını isteyebilecektir. İcra müdürü, kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra cebri satış işlemlerini durdurarak borçluya 15 günlük süre verecektir. Borçluya verilen sürenin başlangıcından icra mahkemesinin kararına kadar geçen sürede alacaklı bakımından satış isteme süresi işlemeyecektir.
- Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin % 90’ına karşılık gelen miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu mahcuz için yapılan takip masrafları toplamından az olamayacaktır.
- Kanunda, elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışa ilişkin hükümler de düzenlendi. Buna göre haczolunan malın satışı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne entegre elektronik satış portalında açık artırma suretiyle yapılacak. Açık artırmada teklif verme süresi 7 gün olacaktır.
- Açık artırma, ilanda belirtilen gün ve saat aralığında ve teklif verme yoluyla yapılacaktır. Teklif verenlerin kişisel bilgileri, artırma süresi içinde bilişim sistemini işleten kamu görevlileri hariç hiç kimse tarafından görülemeyecek ve bilişim sisteminde gösterilemeyecektir.
- Teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde birinden ve her halde 100 liradan az olamayacaktır.
- Açık artırmada en yüksek teklifi veren, artırma süresi içinde kendisinden yüksek bir teklif verilmedikçe teklifini çekemeyecek ve teminatını alamayacaktır.
- Açık artırma süresinin son 10 dakikası içinde yeni bir teklifin verilmesi halinde açık artırma bir defaya mahsus olmak üzere 10 dakika uzatılabilecektir.
- Elektronik satış portalının işleyişini ya da güvenliğini tehlikeye sokan veya satış portalına erişimi engelleyen ya da zorlaştıran nitelikte eylemlerde bulunan gerçek ve tüzel kişilerin, satış portalına girişi Adalet Bakanlığınca 3 ay süreyle engellenecektir.
- İşbu kanun ile haczedilen malın elektronik ortamda satışına ilişkin hazırlık işlemleri de yeniden belirlendi.
- Elektronik satış portalında yapılacak ilanda yer alacak olan hususlar belirlendi.
- Cebri icra satışlarının elektronik ortamda yapılması kapsamında birtakım hususlar belirlendi.
Harçlar Kanunu kapsamında:
(1) sayılı Tarife Yargı Harçları ile ilgili tablo güncellendi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KARARI
TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE AZERBAYCAN CUMHURİYETİ ARASINDA STRATEJİK ORTAKTIK VE KARŞILIKLI YARDIM ANLAŞMASI KAPSAMINDA TBMM KARARI KABUL EDİLDİ.
16.08.2010 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Stratejik Ortaktık ve Karşılıklı Yardım Anlaşması” hükümlerinden kaynaklanan Türkiye Cumhuriyeti’nin taahhütlerini yerine getirmek, ateşkesin gözlenmesi, ihlallerin önlenmesi, bölgede barış ve istikrarın sağlanması amacıyla, Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili şekilde korumak ve kollamak üzere, hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanı’nca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ortak Merkezin görevlerinin ifası yönünde hareket etmek üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 17.11.2020 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Karan ile verilen iznin süresinin 17.11.2021 tarihinden itibaren 1 (bir) yıl uzatılması hususu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından 10.11.2021 tarihinde kabul edildi.
GÜMRÜK, TİCARET, YATIRIM, REKABET VE İTHALAT MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 5 Kasım 2021 tarihli 31650 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
21.06.2018 ila 23.05.2019 tarihleri (bu tarihler dahil) arasında beyannamesi tescil edilmiş olan ve beyanname ekinde eşyanın menşeini tevsik eden menşe ispat belgesi bulunmadığı halde 2018/11973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Amerika Birleşik Devletleri Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Karar kapsamında ek mali yükümlülüğün ödenmediği, eksik ödendiği veya teminata bağlanmadığı tespit edilen eşyanın beyanname eki belgelerinde menşe ülkesinin yazılı olması veya 31.05.2022 tarihine kadar eşyanın ihracatçısı tarafından düzenlenmiş “Aşağıda imzası bulunan ben, ….. tarihli ….. sayılı faturada belirtilen ….. tanımlı eşyanın ….. menşeli olduğunu ve üreticisinin ….. ülkede yerleşik ….. firması olduğunu beyan ederim. İstenildiğinde, ilgili kamu otoritesine bu beyanı destekleyecek tüm kanıtları sağlamayı taahhüt ederim. / I, the undersigned, declare that the goods named as ….. listed in this invoice ….. (date and number) originate in ….. and produced by ….. (name of the firm) in ….. (name of country). I undertake to make available to the related public authorities any further supporting documents they require.” ifadesini içeren belgenin ibraz edilmesi hallerinde ayrıca bir menşe tevsiki aranmaz.
DAHİLDE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2021/10) 5 Kasım 2021 tarihli 31650 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
Dünya genelinde yaşanan yeni koronavirüs (Covid 19) salgını nedeniyle, 5 Kasım 2021 tarihinden önce düzenlenmiş ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgeleri/dahilde işleme izinleri ile ihracat taahhüt hesabı müeyyideli olarak kapatılmış ancak müeyyidesi kısmen de olsa tahsil edilmemiş olan dahilde işleme izin belgelerine/dahilde işleme izinlerine, 31.12.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) Bakanlığa müracaatta bulunulması kaydıyla, bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren 2 (iki) ayı geçmemek üzere ilave süre verileceği düzenlendi.
DİKEY ANLAŞMA KONUSU MAL VEYA HİZMETLERİ SAĞLADIĞI İLGİLİ PAZARDAKİ PAZAR PAYI ORANLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği (Tebliğ No: 2002/2)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2021/4) 5 Kasım 2021 tarihli 31650 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Bu Tebliğ ile sağlanan muafiyet, sağlayıcının dikey anlaşma konusu mal veya hizmetleri sağladığı ilgili pazardaki pazar payının %30’u aşmaması durumunda uygulanacaktır. Önceki düzenlemede bu oran %40 olarak uygulanmakta idi.
- Tek alıcıya sağlama yükümlülüğü içeren dikey anlaşmalarda muafiyet, alıcının dikey anlaşma konusu malları ve hizmetleri aldığı ilgili pazardaki payının %30’u aşmaması koşuluyla uygulanacaktır. Önceki düzenlemede bu oran %40 olarak uygulanmakta idi.
- Ayrıca, Tebliğde belirtilen %30’luk pazar payı eşiğinin uygulanmasında uygulanacak kurallar aşağıdaki şekilde düzenlendi:
- a) Pazar payı bir önceki yılın verisi kullanılarak hesaplanır.
- b) Pazar payı bağlı dağıtıcılara satış amacıyla sağlanan tüm mal ve hizmetleri içerir.
- c) Pazar payı başlangıçta %30’dan fazla olmayıp daha sonra %35’i aşmayacak şekilde eşiğin üzerine çıkarsa muafiyet, pazar payı eşiğinin ilk aşıldığı yılı takip eden sonraki iki yıl boyunca da geçerli olmaya devam eder.
- d) Pazar payı başlangıçta %30’dan fazla olmayıp daha sonra %35’in üzerine çıkarsa muafiyet, pazar payı eşiğinin ilk aşıldığı yılı takip eden yıl boyunca da geçerli olmaya devam eder.
- e) (c) ve (d) bentlerinin sağladığı haklar, sürenin iki takvim yılını aşmasına neden olacak şekilde birleştirilemez.
- İlaveten, Tebliğe geçici bir madde eklenerek; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte 2002/2 sayılı Tebliğ ile sağlanan grup muafiyetinden yararlanmakta olan, ancak 2002/2 sayılı Tebliğin 2021/4 sayılı Tebliğ ile değişik 2. maddesinde öngörülen kapsamın dışında kalan anlaşmaların 11.2021 tarihinden itibaren 6 (altı) ay içerisinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 5. maddesinde düzenlenen Muafiyet kapsamındaki şartlara uygunluğunun sağlanması gerektiği düzenlendi. Bu süre içerisinde anılan anlaşmalara 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinde öngörülen Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar hakkındaki yasaklama uygulanmayacaktır.
İZİNLİ GÖNDERİCİ YETKİSİ BAŞVURUSUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.
Gümrük Genel Tebliği (Transit Rejimi) (Seri No: 14) 6 Kasım 2021 tarihli 31651 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu Tebliğ, 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir. Tebliğ ile “İzinli Gönderici Yetkisi” başvurusunda aranacak koşullar, başvurunun yapılması, başvurunun incelenmesi, yetkinin verilmesi, askıya alınması, iptali, gümrük işlemleri ve diğer hususlara ilişkin uygulanacak usul ve esaslar açıklandı. Buna göre:
- İzinli gönderici olmak için Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikasına (YYS) sahip olmaya gerek yoktur. Tebliğin 4.maddesinde belirtilen koşulları sağlayan taşıyıcılar “İzinli Gönderici yetkisine” başvuru yapabilecektir.
- Söz konusu izin, gerekli koşulların ve ön inceleme koşulların sağlandığına ilişkin değerlendirme ve yerinde inceleme sonucuna göre verilecektir.
- İzinli gönderici yetkisi askıya alınmadığı veya iptal edilmediği sürece geçerli olacaktır.
- Yenileme başvurusu yetkilendirmenin yapıldığı takvim yılını izleyen her 3 yılın son ayında veya Genel Müdürlükçe talep edilmesi halinde yapılacaktır.
- İzinli gönderici tesisinin, hangi gümrük idaresine bağlı olacağını konuma ve gümrük idaresi üzerinde orantısız bir idari yük getirmeyecek şekilde bölge müdürlüğü belirleyecektir. Tesisin bağlı bulunduğu gümrük müdürlüğü yükümlü talebine istinaden yahut Genel Müdürlükçe resen değiştirilebilecektir.
- İzinli göndericinin tesisinden yapılacak ihracat gümrük işlemlerinin elektronik ortamda “veri değişimi” yöntemiyle yapılacağı, eşyanın muayene edilmesine yönelik bilginin azami 3 saat içerisinde verileceği ve gerekmesi halinde gümrük idaresine ücreti yatırılmak koşuluyla mesai dışında da işlem yapılabileceği açıklandı.
- İhracatta yerinde gümrükleme izni sahibi firmaların tesislerinden ihraç edilecek eşyanın transit beyanını izinli gönderici yetkisi sahibi, rejim hak sahibi olarak basitleştirilmiş usulde verebilecektir.
- İhracatta yerinde gümrükleme izni sahibi, İzinli gönderici yahut ihracatta yerinde gümrükleme tesisinden çıkış yapıldıktan sonra antrepodan veya gümrükten alabilecekti. Antrepodan veya gümrükten eşya alımıyla ilgili mühür işlemleri (Sökme -yeniden takma gibi) duruma göre gümrük memurları ve/veya Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri (YGM) tarafından yapılacaktır.
İzinli gönderici yetkisi sahipleri gümrük idaresinden ücreti karşılığında temin edecekleri özel tipte mühür kullanacaklardır.
VERGİ MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
YENİDEN DEĞERLEME ORANI 2021 YILI İÇİN % 36,20 (OTUZ ALTI VİRGÜL YİRMİ) OLARAK TESPİT EDİLDİ.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 533) 27 Kasım 2021 tarihli 31665 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; yeniden değerleme oranı 2021 yılı için % 36,20 (otuz altı virgül yirmi) olarak tespit edildi. Bu oran, aynı zamanda 2021 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacaktır. Öte yandan, bu konuda daha önce yayımlanmış olan Tebliğler de yürürlükte bulunmaktadır.
İMAR, İSKAN, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİKE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 4825) 20 Kasım 2021 tarihli 31665 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Orman alanları içinde veya bitişiğinde yapılacak rafinerilerde, fosil yakıt kaynaklı elektrik üretim tesislerinde, kurulu gücü 500 megavat ve üzeri olan enerji üretim tesislerinde, toplam kapalı kullanım alanı 2 bin metrekareden büyük fabrikalar gibi endüstriyel tesislerde ve bunların depolama tesis ya da sahalarında mevcut parseller ile orman arasında yol yok ise parsel içinde 4 metre iç ulaşım yolu bırakılacaktır.
- Ayrıca orman yangınlarından kaynaklı alev ve/veya sıcaklığın tesislere ait yapılara ve depolama sahasına sirayet etmesini engellemek amacıyla, tesise ait yapı cephesinden ve depolama sahasından itibaren 100 metre mesafe içeresinde “dış yangın bölgesi” teşkil edilecektir.
- Bu alanda yangın hidrant sistemi kurulacaktır. Dış hidrant sisteminin su ihtiyacı için en az dakikada 5 bin 700 debiyi 60 dakika süre ile karşılayacak kapasitede depo tesis edilecektir.
- Bina cephesinden itibaren 300 metre mesafedeki ormanlık alanların hızlı yanıcı orman örtüsü olması halinde, bina cephesinden itibaren ilk 1,5 metrenin çakıl benzeri yanmaz malzemeyle kaplanması, 1,5-10 metre arası ağaç ve yanıcı madde olmaması, 10-30 metre mesafe içerisinde ağaç aralıklarının en az 3 metre olması, 6 ayda bir kuru nebat temizliği yapılması, 30-100 metre mesafe içerisinde 2 metreden alçak dalların ve zemindeki kuru nebatın temizliğinin yapılması, dış cepheler, çatı kaplama ve yağmur oluğu, kapı ve pencerelerin hiç yanmaz malzemeden yapılması, camların kırılmaz veya yangına 30 dakika dayanıklı olması, depo sahalarındaki yakıt/ürün türüne göre oksijen temasını kesici tedbir alınması zorunlu hale geldi.
- Yönetmeliğe göre, bu tedbirler alınmadan ruhsat düzenlenemeyecek olup, faaliyetlere izin verilmeyecektir.
- Ayrıca orman alanlarına bitişik parsel oluşturulamayacak. İmar planı hazırlanırken yangına müdahaleyi kolaylaştırmak bakımından itfaiye araçlarının ulaşımını sağlamak üzere, orman sınırı ile parsel arasında asgari 10 metre yol bırakılacaktır.
- Mevcut binalar için de bu önlemlerden uygulanabilir olanların 31 Aralık 2023’e kadar uygulanması şartı getirildi. Ruhsat vermeye yetkili idarelerce bu tedbirlerin uygulanıp uygulanmadığı denetlenecektir. Bu süre içerisinde, alınacak tedbirlerin gerekli kıldığı imalat veya tesisatın yapımına başlanmış ise yapım süresine bağlı olarak ilgili idare tarafından 1 yılı aşmamak üzere yapım süresi tanınabilecektir.
BANKACILIK MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
YABANCI PARA YÜKÜMLÜLÜKLERİ İÇİN ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/10) 9 Kasım 2021 tarihli 31654 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 28 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Zorunlu karşılık oranları yabancı para yükümlülükler için aşağıdaki tabloda yer alan şekilde değiştirildi:
Mevduat/katılım fonu (yurtdışı bankalar mevduatı/ katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) | |
a) Vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli | %25 |
b) 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli | %19 |
Kıymetli maden depo hesapları | |
a) Vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli | %26 |
b) 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli | %22 |
Müstakrizlerin fonları | %25 |
Diğer yükümlülükler (yurtdışı bankalar mevduatı/katılım fonu dahil) | |
a) 1 yıla kadar | %21 |
b) 2 yıla kadar (2 yıl dahil) vadeli | %16 |
c) 3 yıla kadar (3 yıl dahil) vadeli | %11 |
ç) 5 yıla kadar ( 5 yıl dahil) vadeli | %7 |
d) 5 yıldan uzun vadeli | %5 |
- Türk lirası zorunlu karşılıklar, Merkez Bankası nezdinde açılan hesaplarda nakden ve ortalama olarak tesis edilir. Ancak, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların, en fazla %10’u, aşağıdaki tabloda belirtilen dilimlere denk gelen karşılıkların hizalarında gösterilen katsayılar ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutarı üzerinden standart altın cinsinden bloke hesaplarda tesis edilebilir.
İmkan Dilimleri (%) | Katsayı |
0-10 | 1,6 |
ÇEVRE VE VERİ MERKEZİ YATIRIMLARINA YÖNELİK PROJELERİN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN ARANACAK BELGELER KAPSAMINDA DÜZENLEME YAPILDI.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No:2012/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2021/1) 13 Kasım 2021 tarihli ve 31658 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- 06.2012 tarihli Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı (“Karar”) kapsamında yer alan çevre yatırımlarına yönelik projelerin değerlendirilmesinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından verilecek raporun değerlendirme ve sonuç kısmında proje/yatırımın onaylandığına, yatırımın tamamlanmasını müteakip ise projenin başarıyla gerçekleştirildiğine dair ibare aranacaktır.
- Karar’ın kapsamında yer alan veri merkezi yatırımlarına yönelik projelerin değerlendirilmesinde, TS EN 50600 standardı kapsamında minimum Kullanılabilirlik Sınıfı 3 (AC:3), minimum Koruma Sınıfı 2 (PC:2), minimum Ayrıntı Seviyesi 2 (GL:2) olan TSE Veri Merkezi Tasarım Belgesi aranır. Yatırımın tamamlanmasını müteakip, bu fıkrada belirtilen standartların sağlandığına ilişkin TSE Veri Merkezi Tesis Belgesi aranacaktır.
BANKALARCA TİCARİ MÜŞTERİLERDEN ALINABİLECEK ÜCRETLERE İLİŞKİN BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/11) 13 Kasım 2021 tarihli 31658 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Tebliğ’e “Hesaptan hesaba işyeri ödemeleri” tanımı eklenmiş ve ilgili ibare “Ticari müşterinin banka ile yaptığı sözleşme kapsamında mal ve hizmet bedelinin FAST işlemleri veya havale ile tahsil edildiği işlemler” olarak tanımlandı.
- “Ticari Müşteri” tanımı “Bankalar tarafından ürün veya hizmetlerin sunulduğu, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/7)’in 4. maddesinde tanımlanan finansal tüketiciler dışında kalan Türkiye’de yerleşik kişiler” olarak değiştirildi. Bu kapsamda Tebliğ kapsamındaki Ticari Müşteriler’in Türkiye’de yerleşik kişiler olması şartı eklendi.
- Para ve kıymetli maden transferleri kapsamında hesaptan hesaba işyeri ödemelerinde gönderen ücret alınmayacaktır.
- Tebliğ kapsamında gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarında işlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına aktarılması için öngörülen düzenleme ve sınırlamalar, işlem tutarının ertesi gün aktarılmasına ilişkin koşul hariç olmak üzere hesaptan hesaba işyeri ödemeleri için de uygulanır.
- Tebliğ’in EK-1’inde yer alan ve “Ticari Müşterilerden Alınabilecek Olan Ücretler” başlıklı ekinde yer alan “Ödeme Sistemleri” ücretlerinden “Üye İşyeri Ücretleri”nin kapsamına “Hesaptan Hesaba İşyeri Ödemeleri Ücreti” eklendi.
BANKALARCA FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINABİLECEK ÜCRETLERE İLİŞKİN BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/12) 13 Kasım 2021 tarihli 31658 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Tebliğ’e “Hesaptan hesaba işyeri ödemeleri” tanımı eklenmiş ve ilgili ibare “Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı:2020/4)’in 4. maddesinde tanımlanan hesaptan hesaba işyeri ödemeleri” olarak tanımlandı.
Para ve kıymetli maden transferleri kapsamında hesaptan hesaba işyeri ödemelerinde gönderen ücret alınmayacaktır.
SİGORTA MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
SİGORTA VE REASÜRANS İLE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN TEKNİK KARŞILIKLARINA VE BU KARŞILIKLARIN YATIRILACAĞI VARLIKLARA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 10 Kasım 2021 tarihli 31655 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak,
- Şirketlerin muallak hasar dosyası açmasına ilişkin esaslardaki değişiklikleri düzenleyen 2. maddesi,
- Matematik karşılıklardaki değişiklikleri düzenleyen 3. maddesi,
- Meblağ sigortası hasar dosyalarına ilişkin değişikliklerin zamanaşımı dolmamış tüm dosyalar hakkında uygulanmasına ilişkin 8. maddesi,
1 Ocak 2022 tarihinde, diğer maddeleri ise Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih olan 10 Kasım 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;
- 26606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelik”te yer alan
- “Kurul” ibaresi, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulunu,
- “Kurum” ibaresi, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunu
ifade eder.
- Şirketler aşağıdaki esaslara göre muallak hasar dosyası açar. Bu esaslar, zamanaşımı dolmamış tüm dosyalar hakkında uygulanır.
- Zarar sigortası niteliğindeki teminatlar için şirketler ilk hasar ihbarı ile birlikte, muallak tazminat tutarları hesaben kesin olarak tespit edilmemiş ise, branşlar itibarıyla ayırmış oldukları muallak tazminat tutarlarının en az son beş yıllık istatistiklerini kullanarak yapacakları en iyi tahmine göre dosya açarlar ve elde edilen bilgilere bağlı olarak her hesap dönemi sonu itibarıyla güncelleyerek yeterli miktarda karşılık ayrılmamış dosyalar için ilave karşılık ayırırlar veya fazla ayrılan karşılıklar için indirim yaparlar. Kurum, belirli branşlar ve/veya teminatlar için asgari maktu muallak tazminat tutarı belirleyebilir.
- Meblağ sigortası niteliğindeki teminatlar için şirketler rizikonun gerçekleştiğinin öğrenilmesi ile birlikte dosya açılışında poliçe ile belirlenen teminat tutarını muallak tazminat tutarı olarak alır ve ayrılan muallak tazminat tutarını dosyanın gelişimine bağlı olarak her hesap dönemi sonu itibarıyla günceller. Şirketler muallak kaydının oluşturulma tarihinden itibaren en geç altıncı ayın sonunda, tazminatın teminat kapsamında olup olmadığının tespiti ve ilgili diğer işlemlerin yapılabilmesi için hak sahiplerine ispat edilebilir araçlar ile bilgilendirme yaparak gerekli bilgi ve belgelerin temin edilmesini ister. Hak sahiplerine yapılan tebliğ tarihinden itibaren Kurumca belirlenecek süre içerisinde ilgili mevzuata göre gerekli bilgi ve belgelerin olmadığı ve bundan dolayı tazminatın teminat kapsamında olup olmadığının tespit edilemediği durumlarda, şirketler ayrılan muallak tazminat tutarından şirketin en az son 5 yıllık istatistiklerine göre en iyi tahmin yapılarak indirim yapabilir. Söz konusu indirime ilişkin esaslar Kurum tarafından belirlenir. İşbu hüküm, zamanaşımı dolmamış tüm dosyalar hakkında uygulanır.
- Şirketler dava aşamasında olan hasarlar için aşağıdaki esaslara göre muallak tazminat karşılığı ayıracaklardır:
- Kazanma ve kaybetme ihtimali değerlendirilmeksizin, dava aşamasında olan hasarlar için muallak tazminat karşılık tutarı olarak öncelikle dava değeri esas alınır. Diğer taraftan, dava tutarından bağımsız olarak, dava açıldığında şirketin elindeki belgeler yönünden şirket açısından tutarın bilinebilir olduğu durumlarda bu belgelere göre ve her hal ve takdirde dava öncesinde ya da davanın ilerleyen aşamalarında hasar tutarına ilişkin değer tespitini içeren eksper, aktüer veya bilirkişi raporlarına göre farklı bir bedele hükmedilebileceği öngörülen davalarda şirket tarafından ayrılacak karşılık tutarı olarak dava değeri değil, bu belge ve raporlara dayalı en son hesaplanan bedel esas alınır ve buna ilave edilecek faiz ve masraf bedelleriyle birlikte muallak tazminat karşılığı ayrılır. Tutarı belirsiz alacak davalarında, yeterli belge bulunmadığı için şirket açısından tutarın bilinebilir olmaması halinde, bahse konu belge ve raporlar hazırlanana kadar, şirketin en az son 5 (beş) yıllık istatistiklerine göre yapacağı en iyi tahmine göre muallak tazminat karşılığı ayrılır. Mahkemeler tarafından şirket aleyhine karar verilmesi halinde, bütün hukuki aşamalar tamamlanıp karar kesinleşene kadar, en son mahkeme kararı muallak tazminat karşılığı olarak dikkate alınır. Şirket lehine karar verilmesi halinde ise, bütün hukuki aşamalar tamamlanıp karar kesinleşene kadar, daha önceki rapor ve belgelere göre belirlenen en son tutar muallak tazminat karşılığı olarak dikkate alınır. Anılan rapor ve belgelerde hasar tutarına ilişkin bir değer tespiti bulunmadığı takdirde, dava değerine gecikme faizi ve masraf bedelleri ilave edilerek muallak tazminat karşılığı ayrılır. Ancak, hasarın teminat kapsamında olmaması, muafiyet altında kalması, belirtilen şekilde hasarın oluşmaması, suiistimal hasar olduğunun saptanması gerekçeleri ile mahkeme tarafından şirket lehine karar verilmesi hallerinde; aksi yönde bir rapor ya da belge olmadıkça, şirketin en az son beş yıllık istatistiklerine göre yapacağı en iyi tahmine göre muallak tazminat karşılığı ayrılır. Sigortalı tarafından talep edilen gecikme faizi, mahkeme masrafı ve avukatlık ücreti gibi masraf kalemleri haricindeki tazminatın sigorta sözleşmesi teminat limitlerini aşması durumunda, poliçedeki teminat limiti üzerinden muallak tazminat karşılığı ayrılarak buna faiz ve masraflar gibi bedeller ilave edilir. Kurum tarafından belirlenen esaslara göre dava kazanma durumuna ilişkin istatistikler çerçevesinde muallak tazminat karşılığından indirim yapılabilir.
- Davaların manevi tazminat içeren kısmı için şirketler en az son 5 (beş) yıllık istatistiklerini kullanarak yapacağı en iyi tahmine göre muallak tazminat tutarı belirleyebilir. Şirket bünyesinde yeterli istatistik bulunmaması halinde muallak tazminat tutarına ilişkin uzman kişilerden alınan görüşün emsal mevzuata, yargı kararlarına ve istatistiklere dayanması gerekir.
- 28789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Sigortalar Kapsamında Hak Sahiplerince Aranmayan Paralar Hakkında Yönetmelik” kapsamına girmeyen tazminat ve sigorta bedeline ilişkin talepler için ayrılan karşılıklar zamanaşımı süresinin dolmasını takiben muallak tazminatlar arasından çıkarılarak gelir kaydedilir.
- Bünyesinde gerekli istatistiki çalışmayı yapabilecek veri seti bulunmayan veya veri seti asgari süre şartını sağlamayan şirketler hesaplama için sektör istatistiklerini esas alarak şirketine özgü hesaplamaları yapabilir veya şirketin mevcut verisinin yapılacak tahmin için yeterli olduğunun gösterilmesi kaydıyla mevcut verisini kullanabilir.
- Matematik karşılıklar yürürlükte bulunan her bir sözleşme için tarifedeki teknik esaslara göre ayrı ayrı hesaplanan ve aşağıda a ve b bentlerinde açıklanan aktüeryal matematik karşılıklar ile taahhüt edilmişse bu karşılıkların yatırıma yönlendirilmesi sonucu elde edilen gelirlerden sigortalılara ayrılan kar payı karşılıkları toplamından oluşur.
a. Aktüeryal matematik karşılıklar, şirketlerin üstlendiği riziko için alınan primleri ile sigorta ettirenler ile lehdarlara olan yükümlülüklerin peşin değerleri arasındaki farktır. Sigorta ettirenlere veya lehdarlara iadesi veya ödemesi yapılacak olan, tarife primi içinde yer alan risk primi ve varsa birikim primi haricindeki üretim masrafları, gider payları ve benzeri giderlerin de aktüeryal matematik karşılık hesabında dikkate alınması gerekir. Aktüeryal matematik karşılıklar, bir yıldan uzun süreli hayat sigortaları için tarifelerin teknik esaslarında belirtilen formül ve esaslara göre ayrılır. Aktüeryal matematik karşılıklar, sigortacının ileride yerine getireceği yükümlülüklerinin peşin değeri ile sigorta ettiren tarafından ileride ödenecek primlerin bugünkü değeri arasındaki farkın bulunması şeklinde (prospektif yöntem) hesaplanır. Ancak, aktüeryal matematik karşılıkların sigorta ettirenin ödediği primlerin sonuç değeri ile sigortacının üstlendiği rizikonun sonuç değeri arasındaki farkın hesaplanması şeklinde (retrospektif yöntem) veya Kurumca kabul edilen genel kabul görmüş aktüeryal yöntemlere göre hesaplanması halinde bulunan aktüeryal matematik karşılıklar toplamı bu toplamdan az olamaz. Aktüeryal matematik karşılığın negatif olarak hesaplandığı durumlarda bu değer sıfır olarak kabul edilir. Birikim priminin de alındığı hayat sigortalarında aktüeryal matematik karşılık, primlerin birikimine kalan kısımlarının toplamından oluşur. Aktüeryal matematik karşılıklar tahakkuk esasına göre hesaplanır. Ancak tarifenin teknik esaslarında belirtilmesi ve poliçelendirme esnasında sigorta ettirenin bilgilendirilmesi kaydıyla tahsil esasına göre de hesaplama yapılabilir.
b. Kar payı karşılıkları şirketlerin kar payı vermeyi taahhüt ettikleri sözleşmeler için sigorta ettirenler ile lehdarlara olan yükümlülüklerine istinaden ayrılan karşılıkların yatırıldıkları varlıkların gelirlerinden, onaylı kar payı teknik esaslarında belirtilen kâr payı dağıtım sistemine göre hesaplanan teknik faiz geliri ile sınırlı olmak kaydıyla garanti edilen kısmın da dahil olduğu miktar ile önceki yıllara ait birikmiş kâr payı karşılıklarından oluşur.
- Dengeleme karşılığı, takip eden hesap dönemlerinde meydana gelebilecek tazminat oranlarındaki dalgalanmaları dengelemek ve katastrofik riskleri karşılamak üzere ek teminatlar da dahil olmak üzere tüm branşlarda verilen deprem teminatları ile kredi ve kefalet branşlarında verilen teminatlar için ayrılan karşılıktır.
- Dengeleme karşılığı, söz konusu teminatlar için her bir yıla tekabül eden net primlerinin %12’si oranında hesaplanır. Net primin hesaplanmasında, bölüşmesiz reasürans anlaşmaları için ödenen tutarlar devredilen prim olarak telakki edilir. Birden fazla branşı kapsayan bölüşmesiz reasürans anlaşmalarında devredilen prim tutarının söz konusu teminatlara isabet eden kısmı, şirket tarafından başka bir hesaplama yöntemi öngörülmemişse, bu teminatlar için alınan primin toplam prim tutarı içerisindeki ağırlıkları dikkate alınarak belirlenir.
- Reasürans şirketlerinin bölüşmeli ve bölüşmesiz esasta kabul ettikleri işlerde dengeleme karşılığı, söz konusu teminatlar için her bir yıla tekabül eden net primlerinin %12’si oranında hesaplanır. Reasürans şirketleri tarafından bölüşmesiz esasta kabul edilen işlerden sağlanan toplam prim içindeki söz konusu teminatların prim payı, bölüşmeli esasta kabul edilen işlerdeki söz konusu teminatların prim payı nispetinde hesaplanır.
- Depremin meydana gelmesi veya kredi ya da kefalet branşlarında ilgili finansal yılda teknik zarar gerçekleşmesi durumunda, söz konusu teminatlar için ayrılan karşılıklar tazminat ödemelerinde kullanılabilir. Hasarın meydana gelmesi durumunda, reasüröre isabet eden miktarlar ile sözleşmede belirtilen muafiyet limitinin altında kalan miktarlar dengeleme karşılıklarından indirilemez.
- Teknik karşılıklara karşılık olarak gösterilebilecek varlıklara kıymetli maden hesapları eklendi.
- Aşağıda belirtilen oranların üstündeki varlıklar teknik karşılıklara karşılık olarak gösterilemeyecektir:
- Hisse senetleri (bağlı menkul kıymetler, iştirakler, bağlı ortaklıklar ve müşterek yönetime tabi teşebbüsler dahil) ve diğer değişken getirili finansal varlıkların brüt teknik karşılıklarının %30’unu aşan kısmı ile borsada işlem görmeyen bu tür varlıkların brüt teknik karşılıkların %10’unu aşan kısmı ve girişim sermayesi yatırım fonu paylarının brüt teknik karşılıkların %2’sini aşan kısmı.
- Bir bankada değerlendirilen mevduat, cari hesap, kıymetli maden hesabı ve katılma hesapları ile bankalarca garanti edilen kredi kartı alacak tutarının brüt teknik karşılıkların %40’ını geçen kısmı ile şirketle aynı finansal topluluk içerisinde bulunan bankada değerlendirilen mevduat, cari hesap ve katılma hesapları ile bankalarca garanti edilen kredi kartı alacak tutarının brüt teknik karşılıkların %20’sini aşan kısmı.
- Teminat olarak alınan hazine bonosu, devlet tahvili, mevduat, nakit ve dövizler ile banka teminat mektupları ve yapılan kefalet sigortası bedelleri düşülmek üzere banka ile 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca sigorta acenteliği yapma yetkisi tanınan finansal kiralama ve finansman şirketlerinden alacakların brüt teknik karşılıkların %20’sini, diğer aracılardan alacakların ise brüt teknik karşılıkların %5’ini aşan kısmı.
- Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkarılan düzenlemelere uygun olarak ihraç edilen yeşil borçlanma araçları ve yeşil kira sertifikaları ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksinde yer alan ortaklık payları ile fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak bu varlıklardan oluşan yatırım fonlarına yapılan yatırımlarda birinci fıkradaki kısıtlamalar %10’u aşmayacak şekilde iki kat fazlası olarak dikkate alınacaktır.
İÇ KONTROL, RİSK YÖNETİMİ, AKTÜERYA VE İÇ DENETİM SİSTEMLERİNE VE BUNLARIN İŞLEYİŞİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik 25 Kasım 2021 tarihli 31670 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Yönetmelik ile sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinde faaliyet gösteren özellikli kuruluşların ve tüzel kişiliği haiz sigorta ve reasürans brokerlerinin kuracakları iç kontrol, risk yönetimi, aktüerya ve iç denetim sistemlerine ve bunların işleyişine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
- Yönetmelik; Türkiye’de kurulu sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerini, yabancı sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye’deki teşkilatlarını, Güvence Hesabını, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezini, Emeklilik Gözetim Merkezini, Sigorta Tahkim Komisyonunu, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunu, Doğal Afet Sigortaları Kurumunu, Özel Riskler Yönetim Merkezini ve tüzel kişiliği haiz sigorta ve reasürans brokerlerini kapsamaktadır.
- Yönetmelik uyarınca;
- İç Sistemlerin Kurulması ve Üst Yönetimin Sorumlulukları
- İç Kontrol Sistemi
- Risk Yönetim Sistemi
- Aktüerya Fonksiyonu ve Aktüerya Birimi
- İç Denetim Sistemi
- İç Sistemlere İlişkin Genel Hükümler
- Raporlamalar ve Kurumun Denetleyici Görevleri
kapsamında ayrıntılı düzenlemeler yapıldı.
TAŞIMACILIK MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
TEHLİKELİ MADDELERİN DENİZ YOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 14 Kasım 2021 tarihli 31659 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- İdari para cezası düzenlemeleri kapsamında “Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi” şartlarını idame ettirmeyenlere ve Güvenlik Planı’na ilişkin hükümleri yerine getirmeyenlere 50.000.-TL, tespit edilen uygunsuzluğu 3 ay içerisinde gidermeyenlere 75.000.-TL idari para cezası uygulanacağını düzenleyen hüküm yürürlükten kaldırıldı.
TEHLİKELİ YÜKLERİN DENİZYOLUYLA TAŞINMASI VE YÜKLEME EMNİYETİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI.
Tehlikeli Yüklerin Denizyoluyla Taşınması ve Yükleme Emniyeti Hakkında Yönetmelik 14 Kasım 2021 tarihli 31659 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğin idari para cezaları haricindeki hükümleri 1 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe girecek olup, kalan hükümleri 14 Kasım 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Yönetmelik ile, deniz yoluyla tehlikeli yük taşımacılığı faaliyetinin güvenli, ekonomik, seri, kaliteli, çevreye olumsuz etkisi en az ve diğer taşımacılık faaliyetleriyle uyumlu şekilde yapılmasına ve deniz yoluyla taşınan yüklerin yükleme emniyetinin sağlanması ilişkin kurallar belirlendi.
- Bu kapsamda yönetmelik, Türk bayraklı gemilerde ve deniz araçlarında yük olarak taşınan tehlikeli yükleri, bu yüklerin gemide veya kıyı tesisinde yüklenmesi, istif edilmesi, taşınması, geçici depolanması, kontrol ve denetiminin yapılmasını ve deniz yoluyla taşınan yüklerin yükleme emniyetinin sağlanması ile bazı gemilerin uğraksız geçiş izinlerini kapsamaktadır.
- Bu kapsamda, tehlikeli yük elleçleyen kıyı tesislerinin, Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi (TYUB) almaları ve geçerli durumda bulundurmaları gerekecektir.
- TYUB ücreti, elleçleme ve depolama yetkisi talep edilen tehlikeli yük cinsi sayısıyla 5000.-TL çarpılarak hesaplanacaktır.
- TYUB düzenlemek için yerinde yapılan denetimin ücreti 3.500.-TL olacaktır.
- TYUB, 3 yıl geçerli olacak ve süre sonunda tekrar denetim yapılarak ücret karşılığında belge yenilenecektir.
- Tehlikeli yükleri elleçleyen kıyı tesisleri, Bakanlıkça “Deniz Yoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kodu (IMDG Kod)” kapsamında yetkilendirilmiş tehlikeli madde güvenlik danışmanları istihdam edecek, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşundan hizmet alacaktır.
- Kıyı tesisleri, tehlikeli yüklerle ilgili yapılan tüm işlemlerin ve yönetmelikte belirtilmiş sorumlulukların ve tedbirlerin nasıl yerine getirildiğini açıklayan prosedürleri ve tehlikeli yüklere yönelik emniyet planını içeren “Tehlikeli Yük Elleçleme Rehberi” hazırlayacaktır.
- Rehber, ilgili tüm tesis personeli, kamu otoriteleri ve tesis kullanıcılarının erişimine ve bilgisine açık olacak şekilde kıyı tesisine ait web sitesinde yayımlanacaktır.
- Yönetmelikte, tehlikeli yük taşımacılığında yük ilgilisi, yükü taşıyan geminin yanaşacağı kıyı tesisi ve gemi ilgilisinin sorumlulukları ile denetimlerle idari para cezalarına ilişkin düzenlemelere de yer verildi.
TÜRK PARASININ KORUNMASI MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
TÜRK PARASININ KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2021-32/63)6 Kasım 2021 tarihli 31651 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Kıymetli madenler aracı kuruluşlarınca, dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ithalatı gerçekleştirilenler dahil olmak üzere ithal edilen standart işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan “Rafineriler Listesi”nde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve üretildiği rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşıması zorunludur.
- Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında, kıymetli madenler aracı kuruluşu olmayan Türkiye’de yerleşik kişilerce her bir ithalat işleminde 20 kilogramı aşmamak üzere standart işlenmemiş kıymetli maden ithal edilmesi mümkündür.
- Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında yukarıdaki şekilde gerçekleştirilecek ithalat işlemlerinde, ithalatçı tarafından, asgari olarak standart işlenmemiş kıymetli madenin formu (külçe/bar/granül), külçe/bar cinsi, ağırlığı, adedi, rafinerisi, rafineri ülkesi bilgilerinin gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunludur.
- İşlenmemiş kıymetli maden ithalatı işlemlerine ve verilmiş dahilde işleme izinlerine ilişkin verilerin paylaşımı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında imzalanacak Protokolle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı işlenmemiş kıymetli maden ithalatını süre, miktar, kişi, işlem ve menşe bazında kısıtlamaya; ithalat yapacakların sağlaması gereken şartları, kayıt düzenlerine ilişkin uymakla yükümlü olacakları esasları, Bakanlığa yapacakları bildirimleri, bu bildirimlerin şekil ve sürelerini belirlemeye yetkilidir.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2018-32/45)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2021-32/64) 18 Kasım 2021 tarihli 31663 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin yönetmelikte değişiklik yaparak, 100 ABD Doları ve/veya karşılığı Türk Lirası tutarı altındaki işlemlerde kimlik ibrazı zorunluluğunu kaldırıldı.
- Tebliğin “yetki” başlıklı 30. maddesinde yapılan düzenlemeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bu konuda “mücbir sebep ve zorunlu halleri değerlendirerek” işlem limitlerini belirleme yetkisi verildi.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2018-32/45)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2021-32/65) 18 Kasım 2021 tarihli 31663 sayılı Resmi Gazete 1. Mükerrer’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
- Tebliğin “yetki” başlıklı 30. maddesinde yapılan düzenlemeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na “kimlik ibrazına yönelik” işlem limitlerini belirleme yetkisi verildi.
ORMAN MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
ORMAN KANUNUN 17 VE 18. MADDELERİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER YAPILDI.
Orman Kanununun 17 nci Maddesinin Üçüncü Fıkrasının Uygulanması Hakkında Yönetmelik 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Ormanlık alanlarda kamu yararı ve zaruret bulunması halinde; yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine; patlayıcı madde emniyet alanı, yer altında yapılacak patlayıcı madde deposu, savunma ve güvenlik tesislerine; enerji nakil hattı, trafo binası, enerji üretim santralleri, ölçüm ve gözlem istasyonları gibi enerji tesislerine; telefon iletim hattı, iletişim panosu, ölçüm istasyonu, R/L tesisleri, radyo-televizyon verici istasyonu ve antenleri, elektronik haberleşme sistemlerine ait baz istasyonları, fiber optik kablo gibi haberleşme tesislerine; su arama, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama, su kuyusu, kaptaj, su isale hattı, su deposu gibi su tesislerine; atıksu tesislerine; petrol ve doğalgaz boru hattı; azot, argon ve oksijen gazlarının kullanıldığı hava ayrıştırma tesislerine; alt yapı tesislerine; katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine; ruhsata dayalı petrol ve doğalgaz arama, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesislere; yeraltı depolama tesislerine; baraj, gölet, sokak hayvanları bakımevi, mezarlık tesislerine; aile sağlığı merkezi, hastane gibi sağlık tesislerine; ilk, orta, lise ve dini eğitim tesisi ile dini eğitim tesisine bağlı uygulama maksatlı ibadethane tesisi gibi eğitim tesislerine; futbol sahası, kapalı spor salonu, atış poligonu gibi kalıcı konaklama tesisi olmayan spor tesislerine; adli hizmet tesislerine; ceza infaz kurumu tesislerine ve bunlarla ilgili yer, bina ve tesislere izin verilebilir.
- Gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri ya da vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları hariç olmak üzere; yükseköğretim kurumlarının eğitim ve araştırma maksatlı tesislerine ve izin verilen bu alan içinde izin sahibi yükseköğretim kurumuna veya Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne yurt yapılması maksadıyla izin verilebilir.
- Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ve gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine sağlık, eğitim, spor ve adli hizmet ve ceza infaz kurumu tesisi yapımı maksadıyla izin verilmez. Ancak kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde yapılacak sağlık ve eğitim tesislerinde ilgili bakanlıkların talebi üzerine yüklenici adına üst hakkı tesis edilebilir.
- Yer altında inşa edilecek tesislerin yüzeye isabet eden izdüşümleri için izin alınır.
- Devlet ormanlarında, erişme kontrolü uygulanan karayollarındaki ulaştırma yapıları ve müştemilatı olan hizmet tesisleri ile bakım işletme tesislerine, karayolu sınır çizgisi içinde kalmak kaydıyla izin verilir.
- Lisanssız elektrik üretim tesisleri ile lisanslı güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerine orman sayılan alanlarda izin verilmez. Ancak bu madde kapsamında ve turizm maksadıyla izin verilen bina ve tesislerin çatı ve cepheleri ile baraj ve gölet rezervuar alanları üzerinde ve rezervuarlı veya regülatörlü hidroelektrik üretim tesisleri sahaları kapsamındaki su yüzeylerine kurulan enerji üretim tesislerine izin verilebilir.
- İzin verilecek hususlar yukarıda belirtilmiş olup, Yönetmelik ile ayrıca aşağıdaki hususlar kapsamında da ayrıntılı olarak düzenlemeler yapıldı:
- Müracaat
- İnceleme ve değerlendirme
- Alınacak bedeller
- Bedellerin tespiti
- Gecikme zammı
- Teminat
- Teminat ve bedellerin iadesi
- İzin İşlemlerine İlişkin Hükümler
- Müracaat şekli
- İzin rapor eklerinin hazırlanması ve onaylanması
- Ön izin ve ön izin süre uzatımı
- Kesin izin ve kesin izin süre uzatımı
- Rayiç değer üzerinden süre uzatımı
- İzin devri
- Mülkiyet uyuşmazlığı
- İzni iptal edilen sahaların yeniden izne konu edilmesi ve tesislerin değerlendirilmesi
- Hizmet giderleri
- İzin sahalarının kontrolü, sorumluluk ve ilave tesis yapılması
- Aynı alana isabet eden izinler
- Kamu yararı ve zaruret halinin tespiti
- İrtifak hakkı tesisi
- Kısıtlamalar
- Değerlendirme komisyonu ve görevleri
- İzne konu tesislerin kiraya verilmesi
- Bedelsiz izinlerin özelleştirme uygulamaları kapsamında işletme hakkının devri
- Bedelli izinlerin özelleştirme uygulamaları kapsamında işletme hakkının devri
- Bedelsiz izinlerin yap-işlet-devret modeli ile yaptırılması
- Kiralama, işletme hakkı devri, yap-işlet-devret modeli ile yaptırılan mevcut izinler
- Kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde sağlık ve eğitim tesislerine verilen izinler ve üst hakkı kurulması
- Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
- Mevcut izinlerin devamı
- Kesin izin verilen mevcut turizm izinlerine ilişkin iş ve işlemler
- Önceden yapılan müracaatların değerlendirilmesi
- Büyükşehir belediyesi kurulan yerler ile mülga olan kamu kurum ve kuruluşları adına önceden verilmiş izinler
Orman Kanununun 18 inci Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Devlet ormanlarında; arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gerekli tesislere ve giriş-çıkış kontrol noktası, tanıtım ofisi ve ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçlarının sağlanması için gerekli geçici tesislere, odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere ve yeraltında depolama alanı kurulmasına; bozuk orman alanlarında orman bitkisi fidanlıkları kurulmasına, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, orman alanlarından üretilen odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi amacıyla tesis kurulmasına ve bunlarla ilgili zorunlu alt yapı tesislerine Genel Müdürlükçe izin verilebilir.
- Arkeolojik kazı ve restorasyon yapılması için yalnızca Kültür ve Turizm Bakanlığına izin verilebilir.
- Baraj, göl ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi ile ilgili olarak ormanlık alanda bekçi kulübesi, depo, ağ serme yeri, kayık çekek yeri ve kuluçkahane yapımına izin verilebilir.
- Orman bitkisi fidanlığında, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde kullanılabilecek türler ile hangi odun dışı ürünler için işleme tesisi kurulabileceği Genel Müdürlükçe belirlenir.
- Mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği izinlerinde 1 hektardan, orman bitkisi fidanlığı kurulması izinlerinde 3 hektardan küçük alanlar izne konu edilemez. Saha büyüklüğü ile ilgili üst sınır Genel Müdürlükçe belirlenir.
- Mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği alanlarında en fazla 2 adet taşınabilir konteyner veya karavan olmak üzere, bekçi evi, depo, sulama tesisleri, don kırıcı tesisler, elektrik tesisleri, ihata, yol gibi alt yapı tesisleri yapılmasına izin verilebilir. Bekçi evi birden fazla yapılamaz. Su deposu, kapasitesi 1.000 metreküpü aşmayacak şekilde bir veya birden fazla yapılabilir. Ancak, heyelan riski bulunan ve göçme ihtimali olan zemin üzerinde yapılacak su depolama ünitelerinde, göçebilecek kısımların duvarını veya tabanını güçlendirmek gayesiyle, projesinde belirtilmesi kaydıyla beton kullanılmasına izin verilebilir. Projesinde belirtmek ve alan büyüklükleri ile orantılı olmak üzere 5 hektara kadar olan sahalarda tüm geçici tesis ve yapıların toplam alanı 2.000 metrekareyi, 5 hektar ve üzeri sahalarda 4.000 metrekareyi geçemez.
- Alan büyüklükleri ile orantılı olmak üzere 5 hektara kadar olan sahalarda tüm geçici tesis ve yapıların toplam alanı 6.000 metrekareyi, 5 hektar ve üzeri sahalarda 10.000 metrekareyi geçemez.
- Tünel şeklinde yer altında yapılacak depolama tesislerine, tünel girişinde ve tünel izdüşümünün üzerindeki orman örtüsünün zarar görmemesi kaydıyla izin verilebilir. Yer altında inşa edilecek tesislerin yüzeye isabet eden izdüşümleri için izin alınır.
- İzin verilecek hususlar yukarıda belirtilmiş olup, Yönetmelik ile ayrıca aşağıdaki hususlar kapsamında da ayrıntılı olarak düzenlemeler yapıldı:
- Kısıtlamalar ve izin verilmeyecek alanlar
- Mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ile orman bitkisi fidanlığı müracaatları
- Mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ile orman bitkisi fidanlığının izni ve projelendirmesi
- Alınacak bedeller
- Bedellerin tespiti
- Hizmet giderleri ve başvuru bedeli
- Gecikme zammı
- Teminat
- Teminat ve bedellerin iadesi
- Müracaat şekli
- İzin rapor eklerinin hazırlanması ve onaylanması
- Ön izin ve ön izin süre uzatımı
- Kesin izin ve süre uzatımı
- İzin devri
- Mülkiyet uyuşmazlığı
- İzni iptal edilen sahaların yeniden izne konu edilmesi ve tesislerin değerlendirilmesi
- İzne konu tesislerin kiraya verilmesi
- İzin süresi sona eren tesislerin kiraya verilmesi
- İzin sahalarının kontrolü, sorumluluk ve ilave tesis yapılması
- Aynı alana isabet eden izinler
- Mevcut izinlerin devamı
İHALE MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
ÇERÇEVE ANLAŞMA İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 20 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre; Yönetmeliğin EK-1’inde yer alan belgelerde birtakım değişiklikler yapıldı.
DANIŞMANLIK HİZMET ALIM İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 20 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre; Yönetmeliğin EK-1’inde yer alan belgelerde birtakım değişiklikler yapıldı.
ELEKTRONİK İHALELERE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Yönetmelik’in başlamış olan ihalelere ilişkin düzenlemeleri yürürlüğe girdi. Yönetmelik’in diğer hükümleri 20 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Buna göre; Yönetmeliğin EK’inde yer alan “Kesinleşen İhale Kararının Bildirilmesi Standart Formu”, “İhale İptal Kararının Bildirilmesi Formu”, “Bütün Tekliflerin Reddedilmesi Sebebiyle İhalenin İptali Kararının Bildirilmesi Formu”, “Elektronik Eksiltmeye Davet Edilmeyen İsteklilere Davet Edilmeme Gerekçelerinin Bildirilmesine İlişkin Form” ve “Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname”, güncellendi.
HİZMET ALIM İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Yönetmelik’in başlamış olan ihalelere ilişkin düzenlemeleri yürürlüğe girdi. Yönetmelik’in diğer hükümleri 20 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Buna göre;
- İhale komisyonu tarafından 59. madde kapsamında seçilen yönteme bağlı olarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
- Aşırı düşük tekliflerin açıklama istenmeksizin reddedileceği ihalelerde, geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerine; yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. Beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir, sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır.
- Aşırı düşük teklif açıklamasının isteneceği ihalelerde, teklif fiyatı sınır değerin altında olan tüm isteklilerden; aşırı düşük teklif açıklamaları ile birlikte yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmaları istenir. Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeleri veya aşırı düşük teklif açıklamasını sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Sunulan bilgi ve belgeler ile aşırı düşük teklif açıklamaları çerçevesinde;
- Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamadığı anlaşılan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.
- Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağladığı anlaşılan isteklilerin aşırı düşük teklif açıklamaları incelenir ve açıklamaları uygun görülmeyenlerin teklifleri reddedilir.
- Sınır değerin altındaki tüm tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması veya aşırı düşük teklif açıklamaları uygun görülmeyerek tekliflerin tümünün reddedilmesi halinde, teklif fiyatı sınır değerin üzerinde olan ve ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerinden, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeleri sunmaları istenerek (a) bendindeki esaslar çerçevesinde değerlendirme yapılır.
MAL ALIM İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Yönetmelik’in başlamış olan ihalelere ilişkin düzenlemeleri yürürlüğe girdi. Yönetmelik’in diğer hükümleri 20 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Buna göre;
- İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal temininde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen malların özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
- Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
- (a) bendi: Diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre aşırı düşük tekliflerin bulunmadığı ihalelerde, geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerine; yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlar ile teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmaları, ayrıca ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları için makul bir süre verilir. Beyan edilen bilgi/belgeler ve teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmayan istekliler ile numune ve/veya demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir, sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan istekliler ile numune ve/veya demonstrasyon değerlendirmesi başarısız sonuçlanan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır.
- (b) bendi: Diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanların tespit edilmesi halinde bu isteklilerden; aşırı düşük teklif açıklamaları ile birlikte yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlar ile teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmaları ve ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları istenir. Beyan edilen bilgi/belgeler ve teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmayan istekliler ile numune ve/veya demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya aşırı düşük teklif açıklaması sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Sunulan bilgi ve belgeler ile aşırı düşük teklif açıklamaları çerçevesinde;
- Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamadığı anlaşılan veya numune ve/veya demonstrasyon değerlendirmesi başarısız sonuçlanan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.
- Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağladığı anlaşılan ve numune ve/veya demonstrasyon değerlendirmesi uygun görülen isteklilerin aşırı düşük teklif açıklamaları incelenir ve açıklamaları uygun görülmeyenlerin teklifleri reddedilir.
- Aşırı düşük tüm tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması veya reddedilmesi halinde, teklif fiyatı aşırı düşük bulunmayan ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerine ilişkin olarak (a) bendindeki esaslar çerçevesinde değerlendirme yapılır.
- Aşırı düşük teklifler arasından geçerli en az iki teklif kalması ve bu tekliflerin ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olarak belirlenmesinin öngörülmesi halinde, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeler ile teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmaları veya ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermeleri/kurulumlarını yapmaları yeniden istenmeksizin ihale işlemlerine devam edilir.
- Aşırı düşük teklifler arasından tek geçerli teklif kalması ve bu teklif sahibinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesinin öngörülmesi halinde bu istekliden yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeler ile teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri sunması veya ihale dokümanında öngörülmesi halinde numune/demonstrasyon işlemlerine ilişkin ürün örneklerini vermesi/kurulumlarını yapması yeniden istenmez. İhalede ayrıca ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin belirlenmesinin öngörülmesi halinde ise bu isteklinin tespitinde (a) bendindeki esaslar uygulanarak ihale işlemlerine devam edilir.
- Yukarıda belirtilen (a) ve (b) bentlerinde sayılan işlemlere, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilinceye kadar devam edilir.
YAPIM İŞLERİ İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Yönetmelik’in başlamış olan ihalelere ilişkin düzenlemeleri yürürlüğe girdi. Yönetmelik’in diğer hükümleri 20 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Buna göre;
- İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.
- Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.
a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;
1) Yapım yönteminin ekonomik olması,
2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
3) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
b) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.
- Yaklaşık maliyeti Kanunun 8. maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, yukarıdaki (a) bendinin kullanılması zorunludur.
- Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin üçte birine kadar olan ihalelerde yukarıdaki (a) veya (b) bendindeki seçeneklerden birisinin kullanılması zorunludur.
- Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif açıklama istenilmeksizin reddedilecek tekliflere ilişkin alımlar listesinde yer alan işlerin ihalelerinde yukarıdaki (b) bendinin kullanılması zorunludur.
- İhale komisyonu tarafından 60. madde kapsamında seçilen yönteme bağlı olarak ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
- (a) bendi: Aşırı düşük tekliflerin açıklama istenmeksizin reddedileceği ihalelerde, geçerli tekliflerden ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerine; yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için makul bir süre verilir. Beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeleri sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir, sunduğu belgeler ile katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlayamayan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır.
- (b) bendi: Aşırı düşük teklif açıklamasının isteneceği ihalelerde, teklif fiyatı sınır değerin altında olan tüm isteklilerden; aşırı düşük teklif açıklamaları ile birlikte yeterlik bilgileri tablosunda beyan ettikleri bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanamayanlara ilişkin tevsik edici belgeleri sunmaları istenir. Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeleri veya aşırı düşük teklif açıklamasını sunmayan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır. Sunulan bilgi ve belgeler ile aşırı düşük teklif açıklamaları çerçevesinde;
- Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağlamadığı anlaşılan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.
- Yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin şartları sağladığı anlaşılan isteklilerin aşırı düşük teklif açıklamaları incelenir ve açıklamaları uygun görülmeyenlerin teklifleri reddedilir.
- Sınır değerin altındaki tüm tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması veya aşırı düşük teklif açıklamaları uygun görülmeyerek tekliflerin tümünün reddedilmesi halinde, teklif fiyatı sınır değerin üzerinde olan ve ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olması öngörülen teklif sahiplerinden, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeleri sunmaları istenerek (a) bendindeki esaslar çerçevesinde değerlendirme yapılır.
- Sınır değerin altında geçerli en az iki teklif kalması ve bu tekliflerin ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci teklif olarak belirlenmesinin öngörülmesi halinde, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeler yeniden istenmeksizin ihale işlemlerine devam edilir.
- Sınır değerin altında tek geçerli teklif kalması ve bu teklif sahibinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesinin öngörülmesi halinde bu istekliden yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeleri tevsik edici belgeler yeniden istenmez. İhalede ayrıca ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin belirlenmesinin öngörülmesi halinde ise bu isteklinin tespitinde (a) bendindeki esaslar uygulanarak ihale işlemlerine devam edilir.
- Yukarıdaki (a) ve (b) bentlerinde belirtilen işlemlere, ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve belirlenecek ise ikinci teklif sahibi tespit edilinceye kadar devam edilir.
İHALELERE YÖNELİK BAŞVURU USULLERİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 30 Kasım 2021 tarihli 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 20 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre; İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idarenin verdiği kararın başvuru sahibine tebliğ edildiği tarih yazılacaktır. İdarece cevap verilmemiş ise bu durum belirtilerek başvuru tarihini izleyen günden başlayan 10 günlük sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren süresi içinde Kuruma başvurulmalıdır.
BAĞLANTILAR
ENERJİ FİRMASI DÜZENLEME KURUMU TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN TAŞINMAZ TEMİNİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI. TAŞINMAZ TEMİNİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN BAŞVURULAR HAKKINDA USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211115-5.pdf
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN TAŞINMAZ TEMİNİ İŞLEMLERİNİ DÜZENLEYEN YÖNETMELİK YAYIMLANDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211102-1.htm
ELEKTRİK PİYASASINDA ÖNLİSANS VEYA LİSANSLARA KONU ÜRETİM TESİSLERİNİN SANTRAL SAHALARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR İLE ELEKTRİK PİYASASINDA TÜKETİM TESİSİ İLE AYNI ÖLÇÜM NOKTASINDAN BAĞLI VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI ÜRETİM TESİSLERİ İÇİN LİSANSSIZ ÜRETİM BAŞVURULARINA VE İHTİYAÇ FAZLASI ENERJİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR USUL VE ESASLAR KABUL EDİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211102-1.htm
ELEKTRİK TESİSLERİ KABUL YÖNETMELİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211102-1.htm
ELEKTRİK PİYASASI YAN HİZMETLER YÖNETMELİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211102-1.htm
AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELEYE YÖNELİK TEDBİRLERDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211102-1.htm
DAĞITICILAR ARASI AKARYAKIT TİCARETİ HAKKINDA DÜZENLEME YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211102-1.htm
BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA ANONİM ŞİRKETİ (BOTAŞ) İLETİM ŞEBEKESİ İŞLEYİŞ DÜZENLEMELERİNE İLİŞKİN ESASLARDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211126-8.pdf
2021 YILININ SON ÇEYREĞİ İÇİN TEDARİK EDİLEN BİRİM ENERJİ MİKTARI BAŞINA ÖNGÖRÜLEN YEKDEM MALİYETİ REVİZE EDİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211126-8.pdf
CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN BİRTAKIM ATAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211106-7.pdf
CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN BİRTAKIM ATAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211120-12.pdf
CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN BİRTAKIM ATAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211120-12.pdf
PARİS ANLAŞMASI’NIN YÜRÜRLÜK TARİHİ 10.11.2021 OLARAK BELİRLENDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211104-11.pdf
ANKARA İLİ SINILARI İÇERİSİNDE TESİS EDİLECEK OLAN “TOPAKLI KÖK ÇAYIRLI KÖK SUBAŞI ENERJİ NAKİL HATTI”NIN YAPIMI AMACIYLA BAZI TAŞINMAZLARIN ACELA KMULAŞTIRILMASINA KARAR VERİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211104-11.pdf
ANKARA İLİ SINILARI İÇERİSİNDE TESİS EDİLECEK OLAN “KARAKAYA KÖK-KARAKAYA FİDERİ ENERJİ NAKİL HATTI”NIN YAPIMI AMACIYLA BAZI TAŞINMAZLARIN ACELA KMULAŞTIRILMASINA KARAR VERİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211104-11.pdf
İZMİR İLİ SINILARI İÇERİSİNDE TESİS EDİLECEK OLAN “KEMER ENH VE BRANŞMANLARI YENİLEME DAĞITIM HATTI ENERJİ NAKİL HATTI”NIN YAPIMI AMACIYLA BAZI TAŞINMAZLARIN ACELA KMULAŞTIRILMASINA KARAR VERİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211113-13.pdf
EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ TEŞKİLATI KÜLTÜR ENSTİTÜSÜ ŞARTININ ONAYLANMASINA KARAR VERİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211124-4.pdf
YATIRIMLARIN TEŞVİKİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN ANLAŞMA’NIN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN PROTOKOL ONAYLANDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211126-2.pdf
İCRA VE İFLAS KANUNU’NDA VE HARÇLAR KANUNU’NDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-1.htm
TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE AZERBAYCAN CUMHURİYETİ ARASINDA STRATEJİK ORTAKTIK VE KARŞILIKLI YARDIM ANLAŞMASI KAPSAMINDA TBMM KARARI KABUL EDİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211113-1.pdf
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211105-8.htm
DAHİLDE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211105-8.htm
DİKEY ANLAŞMA KONUSU MAL VEYA HİZMETLERİ SAĞLADIĞI İLGİLİ PAZARDAKİ PAZAR PAYI ORANLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211105-12.htm
İZİNLİ GÖNDERİCİ YETKİSİ BAŞVURUSUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211105-12.htm
YENİDEN DEĞERLEME ORANI 2021 YILI İÇİN % 36,20 (OTUZ ALTI VİRGÜL YİRMİ) OLARAK TESPİT EDİLDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211127-6.htm
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİKE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211120-13.pdf
YABANCI PARA YÜKÜMLÜLÜKLERİ İÇİN ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211109-3.htm
ÇEVRE VE VERİ MERKEZİ YATIRIMLARINA YÖNELİK PROJELERİN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN ARANACAK BELGELER KAPSAMINDA DÜZENLEME YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211109-3.htm
BANKALARCA TİCARİ MÜŞTERİLERDEN ALINABİLECEK ÜCRETLERE İLİŞKİN BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211109-3.htm
BANKALARCA FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINABİLECEK ÜCRETLERE İLİŞKİN BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211109-3.htm
SİGORTA VE REASÜRANS İLE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN TEKNİK KARŞILIKLARINA VE BU KARŞILIKLARIN YATIRILACAĞI VARLIKLARA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211110-5.htm
İÇ KONTROL, RİSK YÖNETİMİ, AKTÜERYA VE İÇ DENETİM SİSTEMLERİNE VE BUNLARIN İŞLEYİŞİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211110-5.htm
TEHLİKELİ MADDELERİN DENİZ YOLUYLA TAŞINMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211114-2.htm
TEHLİKELİ YÜKLERİN DENİZYOLUYLA TAŞINMASI VE YÜKLEME EMNİYETİ HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211114-2.htm
TÜRK PARASININ KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211106-3.htm
TÜRK PARASININ KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211106-3.htm
TÜRK PARASININ KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211118M1-1.htm
ORMAN KANUNUN 17 VE 18. MADDELERİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-3.htm
ORMAN KANUNUN 17 VE 18. MADDELERİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-3.htm
ÇERÇEVE ANLAŞMA İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-10.htm
DANIŞMANLIK HİZMET ALIM İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-6.htm
ELEKTRONİK İHALELERE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-6.htm
HİZMET ALIM İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-8.htm
MAL ALIM İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-8.htm
YAPIM İŞLERİ İHALELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-10.htm
İHALELERE YÖNELİK BAŞVURU USULLERİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/11/20211130-10.htm