İçindekiler;
Ekim 2023 Regülasyon ve Mevzuat Bülteni – Kılınç Hukuk & Danışmanlık
ENERJİ PİYASASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
ELEKTRİK PİYASASI
ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 14 Ekim 2023 tarihli ve 32339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Önlisansın tadil edilmesi kapsamında Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında alınması gerekli olan kararın alınması için ilgili kurumlara başvuru yapıldığına ilişkin belgenin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (Kurum) ibraz süresi 45 güne çıkarıldı.
- Müstakil elektrik depolama tesislerinin süre uzatımına ilişkin tadil talepleri hakkında üretim tesislerinin süre uzatımına ilişkin lisans tadil talepleri için uygulanan hükümlerin uygulanacağı düzenlendi.
- Lisans yenileme taleplerinin yürürlükteki lisans süresinin bitiminden en erken tedarik lisansı için en geç 1 ay önce olduğu düzenlendi.
- Piyasa işletim lisansı sahibi tüzel kişilerin ortaklık yapılarında sermaye payı değişikliklerinden bağımsız olarak, ayrıca, tüzel kişinin sermayesinin % 4 ve üzerini temsil eden doğrudan pay değişiklikleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (Kurul) onayına tabi olup % 4’ün altını temsil eden doğrudan pay değişikliklerinin ise değişikliklerin gerçekleştirildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde EPDK Başvuru Sistemi üzerinden Kurum’a bildirilmesi zorunlu olduğu düzenlendi.
- Üretim tesisinin kurulacağı sahanın maliki olmayan ve bu sahanın mülkiyet veya kullanım hakkını elde önlisans sahibi tüzel kişiler tarafından 31.12.2015 tarihine kadar sunulan orman ön izinlerinin önlisans kapsamında alınan orman izni olarak değerlendirileceği düzenlendi.
OLAĞANÜSTÜ HAL KARARI ALINAN VE/VEYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN ŞEHİRLERDE YER ALAN LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ İÇİN SATIŞA KONU EDİLEBİLECEK ELEKTRİK ENERJİSİ MİKTARLARININ HESAPLAMA USULÜ BELİRLENDİ.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 19.10.2023 Tarihli ve 12138 Sayılı Kararı 24 Ekim 2023 tarihli ve 32349 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- 12138 sayılı Karar ile; Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği uyarınca aylık mahsuplaşma uygulanmasına ilişkin yapılacak hesaplamalarda ve olağanüstü hal kararı alınan ve/veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde yer alan lisanssız üretim tesisleri için; 2023 yılında ilk kez devreye alınan tüketim tesisleri ile ilişkilendirilen ve 2023 yılında devreye alınan üretim tesislerinde satışa konu edilebilecek ihtiyacın üzerindeki elektrik enerjisi miktarının tamamının dikkate alınmasına karar verildi.
- İlgili tüketim tesisinin 2023 ve 2024 yılına ait mahsuplaşılmamış toplam elektrik enerjisi tüketimlerinin her ikisinin de 2022 yılına ait mahsuplaşılmamış toplam elektrik enerjisi değerinden düşük olması durumunda, 2024 yılında satışa konu edilebilecek elektrik üretim miktarının hesaplanmasında 2022 yılına ait mahsuplaşılmamış toplam elektrik enerjisi tüketimi değerinin kullanılmasına karar verildi.
ENERJİ TÜKETİMİ HAKKINDA FESHEDİLEN VEYA SONLANDIRILAN SÖZLEŞMELER İÇİN ŞİRKETLERİN İADE BEDELİ ÖDEMELERİNE KARAR VERİLDİ.
Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 28 Ekim 2023 tarihli ve 32353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
- Şirketlerin, bu tebliğ kapsamındaki tüketicilerin feshedilen veya sonlandırılan sözleşmelerine ilişkin güvence bedelleri için terkin başvurusunda bulunamayacakları ve bu güvence bedellerini ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde iade etmeleri gerektiği düzenlendi.
ÖNLİSANS VE LİSANS İŞLEMLERİNDE BAŞVURU SÜREÇLERİ DÜZENLENDİ.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 26.10.2023 Tarihli ve 12153-1, 12153-2, 12156, 12157 ve 12158 Sayılı Kararları 28 Ekim 2023 tarihli ve 32353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
- 12153-1 sayılı Karar ile; Maliye Hazinesi’nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlarla ilgili olarak, irtifak hakkının tesis edilmiş olması ve kiralama sözleşmesinin yapılmış olması ya da ön izin alınması, yerli madenler ve ithal kömüre dayalı termik santral projelerinin kül depolaması sahası içinde yer alan özel mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin kamulaştırma kararı gerekirken orman kesin izinlerinin alınmasına gerek olmadığı düzenlendi. İlgili karar ile birlikte lisans başvurusuna konu üretim tesisi ile ilgili olarak biyokütle enerjisine dayalı başvurularda ilgili tesislerde kullanılacak atıkların tehlikeli atık sınıfında olmaması zorunlu hale getirildi.
- 12153-2 sayılı Karar ile; Maliye Hazinesi’nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlarla ilgili olarak; irtifak hakkının tesis edilmiş olması ve kiralama sözleşmesinin yapılmış olması ya da ön izin alınmasına, yerli madenler ve ithal kömüre dayalı termik santral projelerinin kül depolaması sahası içinde yer alan özel mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin kamulaştırma kararına ilişkin belgelerin EPDK Başvuru Sistemi üzerinden yapılacak başvuruların ekinde sunulacağı düzenlendi.
- 12158 sayılı Karar ile; Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlemesi Hakkında Tebliğ’in tüketim miktarına ve Kurul tarafından belirlenen katsayıya ilişkin hususların onaylanmasına karar verildi. Buna göre, 2024 yılında mesken ve tarımsal faaliyetler tüketici gruplarına yönelik 100 milyon kW/yıl, diğer tüketici gruplarına yönelik 1 milyon kWh/yıl olarak uygulanması ve ilgili tebliğin 6/5. maddesinde yer alan KBK’nin 2024 yılı itibariyle 1,0938 olarak uygulanmasına karar verildi.
PETROL PİYASASI
ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği 5 Ekim 2023 tarihli ve 32330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulması zorunluluğu getirilmesi, akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin işbu sistem kullanılarak yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara (YN Pompa ÖKC) otomatik gönderilmesine ilişkin teknik özelliklerin belirlenmesi, bu sisteme ilişkin uygulamaların Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından mükelleflerin ve nihai tüketicilerin kullanımına sunulması, sistem kapsamında bilgi paylaşılması ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasların belirlenmesi düzenlendi.
- Tebliğ’de UTTS kapsamında akaryakıt pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO) takılması zorunluluğu getirilmiş olup buna ilişkin uygulama esasları belirlendi. Bu kapsamda; TTO’ların montaj işlemlerine ait süreçler ve TTO’ların güvenlik, iletişim, fonksiyon ve benzeri tüm özellikleri ile çalışma yöntemi gibi hususların Darphane tarafından belirleneceği düzenlendi.
- UTTS kapsamında yakıt alan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu getirilmiş olup buna ilişkin uygulama esasları belirlendi. Kiralanan veya işletmeye dahil olan, işletmede kullanılan taşıtlara 31.12.2024 tarihine kadar TTB takılması zorunlu kılındı. Söz konusu TTB’ler Darphane tarafından üretilecek olup montaj işlemleri için Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar yetkili kılındı.
- TTO ve TTB’ler özelinde Darphane tarafından yetkili kılınan firmaların, her türlü bakım ve onarım işlerini üstlenebilecek yeterlilikte teknik bakım ve onarım servislerinin bulunması gerektiği öngörüldü.
- Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler, UTTS kapsamında takılması zorunlu olan teçhizatların bağlantısının yapılması için gerekli her türlü desteği yetkili firmalara vermek ve gerekli çalışma ortamını sağlamakla yükümlü kılındı.
- Bu tebliğ kapsamında yetkili kılınan firmalara, cihaz ve sistemlerin kesintisiz olarak hizmet vermesini sağlamak amacıyla bakım ve onarım faaliyetleri için aralarında gerekli organizasyonu yapma ve cihaz ve sistemlerde meydana gelen arızaları en geç 48 saat içinde giderme zorunluluğu getirildi.
- Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ve yetkili firmaların Darphane tarafından belirlenen kullanım kurallarına aykırı şekilde tasarrufta bulunması ve yine Darphane tarafından belirlenen durumlar dışında sistem unsurlarının zilyetliğini devretmesi durumunda cezai müeyyide öngörüldü.
- Akaryakıt istasyonu işleten mükellefin tebliğ kapsamında yapılmış bağlantıların korunması ve sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olması ve TTB takılı taşıtların plaka bilgileri ile YN Pompa ÖKC üzerinde otomatik olarak görünen plaka bilgisinin doğruluğunun kontrolünden sorumlu olduğu düzenlendi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 12.10.2023 Tarihli ve 12129 Sayılı Kararı 17 Ekim 2023 tarihli ve 32342 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Benzin türlerine etanol harmanlayan ve motorin türlerine biodizel harmanlayan rafinerici veya dağıtıcı lisansı sahibi firmaların uygulayabilecekleri ürün fiyatlarının hesaplama yöntemi belirlendi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ PİYASASI
FAZ IV-DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR ENERJİSİNİ DESTEKLEME PROJESİNE İLİŞKİN HİBE ANLAŞMASININ ONAYLANMASINA KARAR VERİLDİ.
Türkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasında Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Enerji Sektörü Programı Faz IV-Deniz Üstü Rüzgar Enerjisini Destekleme Projesine İlişkin Hibe Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7740) 26 Ekim 2023 tarihli ve 32351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- 7740 sayılı Karar ile;08.2023 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasında Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Enerji Sektörü Programı Faz IV-Deniz Üstü Rüzgar Enerjisini Destekleme Projesine İlişkin Hibe Anlaşmasının onaylanmasına karar verildi.
NÜKLEER ENERJİ
NÜKLEER RİSKLERE İLİŞKİN SORUMLULUK SİGORTASINA VE TEMİNATA İLİŞKİN YÖNETMELİK YAYIMLANDI.
Nükleer Risklere İlişkin Sorumluluk Sigortasına ve Teminatına Dair Yönetmelik 19 Ekim 2023 tarihli ve 32344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Nükleer enerji tesis işletmecilerinin, nükleer zararlara ilişkin hukuki sorumluluklarına ilişkin olarak sigorta yaptırma veya teminat gösterme zorunluluğu ve bu işlemlere dair usul ve esaslar düzenlendi.
- İşletenlerin, faaliyetine ilişkin yetkilendirme yapılmadan önce, nükleer tesisleri ve nükleer maddelerin taşınmasını sigorta veya teminat altına almakla yükümlü oldukları ve bu kapsamda sigorta veya teminat belgesinin Nükleer Düzenleme Kurumu’na sunmaları gerektiği düzenlendi.
- İşletenin sigortanın veya teminatın sürekliliğini sağlamakla yükümlü olduğu ve bu yükümlülüğün sona erme zamanının tesisin durumu, tesiste nükleer maddenin varlığı ve nükleer hadise potansiyeli gibi hususlar dikkate alınarak Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından belirleneceği düzenlendi.
- İşletenlerin sigorta yaptırma veya teminat gösterme yükümlülüklerini yerine getirmeksizin faaliyetlerini yürütmesi halinde idari para cezası yaptırımı uygulanacağı, yükümlülüğe aykırı davranışın tespiti halinde nükleer faaliyetin yerine getirilmesi için gerekli olan lisansların yükümlülükler yerine getirilinceye kadar askıya alınacağı ve askıya alınma tarihinden itibaren 1 yıl, yetkilendirilen kişi tarafından gerekçelendirilmesi ve gerekçenin Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından uygun bulunması halinde 3 yıl içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde lisans ve izinler iptal edileceği düzenlendi.
NÜKLEER SİGORTA HAVUZUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI DÜZENLENDİ.
Nükleer Sigorta Havuzunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 19 Ekim 2023 tarihli ve 32344 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Nükleer Sigorta Havuzu’nun (Havuz) kurulmasına, yönetimine, temsiline ve işleyişine ilişkin iş ve işlemlerin Özel Riskler Yönetim Merkezi (Merkez) tarafından yürütüleceği düzenlendi.
- Havuz’un, üstlenilen risklerin transferi amacıyla ulusal ve uluslararası sigorta, reasürans, sermaye piyasaları ve diğer sigorta havuzlarından gerekli korumayı sağlayacağı düzenlendi.
- Her nükleer hadise için ödenebilecek azami teminat limitleri ve belirlenen teminat limitlerinin karşılıklılık ilkesi çerçevesinde o ülkede nükleer hadiseden doğan nükleer zararlar için uygulanan teminat limiti ile sınırlı olarak uygulanacağı düzenlendi.
- Merkez’in, risk incelemesi ve gözetim faaliyetlerini yürüteceği ve sigortalının risk artışını tespit etmesi durumunda Nükleer Düzenleme Kurumu ve Merkez’i yazılı olarak bilgilendirme yükümlülüğü bulunduğu ve bu durumlarda gereken tedbirlerin alınmasını talep edebileceği düzenlendi.
- Sözleşmenin sonlandırılmasına ilişkin prosedürler ve hasar tespitine ilişkin hususlar düzenlendi.
RADYASYON TESİSLERİNDE VE UYGULAMALARINDA UYGULANACAK GÜVENLİK VE EMNİYETE İLİŞKİN ESASLAR BELİRLENDİ.
Radyasyon Tesislerine ve Radyasyon Uygulamalarına İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliği 28 Ekim 2023 tarihli ve 32353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Radyasyon tesislerine ve uygulamalarına ilişkin faaliyetlerin güvenlik ve emniyet çerçevesinde yürütüldüğünün tespit edilmesi için yetkilendirilmelere dair usul ve esaslar düzenlendi.
- Yönetmelik kapsamında radyasyona ilişkin tanımlamalara yer verilerek, tesislerde ve uygulama faaliyetlerinde uygulanacak genel esaslar, benimsenen dereceli yaklaşımı, onay koşulları ve başvuru sürecini, yetkilendirme başvurularını ve bu başvuruların incelenmesinde esas alınan unsurları düzenlendi.
- Lisanslama, muafiyet ve yetkilendirme sonrası işlemlere ilişkin düzenlemeler ve yetkilendirme, radyoaktif kaynakların yönetimine ve emniyetine, radyoaktif atıkların yönetimi, radyasyon acil durum yönetimi ve kayıtlarına ilişkin düzenlemeler yapıldı.
RADYASYON GÜVENLİĞİ TÜZÜĞÜ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI.
Radyasyon Güvenliği Tüzüğü’nün Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7742) 28 Ekim 2023 tarihli ve 32353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- 07.1985 tarihli ve 85/9727 sayılı Radyasyon Güvenliği Tüzüğü’nün yürürlükten kaldırılmasına karar verildi.
ATAMA VE GÖREVLENDİRMELER
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI VE SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NA ATAMALAR YAPILDI.
Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2023/445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455) 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na; Bekir BAYRAKDAR atandı.
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde;
Sanayi Genel Müdürlüğü’ne İlker Murat AR,
Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü’ne Abdullah BAŞAR,
Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne Hüseyin Cahit BÜYÜKBAŞ,
Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü’ne Alper GÜZEL,
Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’ne Muhammet Bilal MACİT,
Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’ne Ahmet ŞİMŞEK,
Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’ne Abdurrahman AYDIN,
Strateji Geliştirme Başkanlığı’na Necdet Sıtkı YAKUPÇEBİOĞLU atandı. - Elektrik Üretim Anonim Şirket Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliği’ne Etem ÇEKER atandı.
- Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliği’ne Nevzat ŞATIROĞLU atandı.
CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN VALİ, VALİ YARDIMCISI VE KAYMAKAM ATAMALARI YAPILDI.
Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2023/463, 464, 465, 466, 467, 468) 18 Ekim 2023 tarihli ve 32343 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda açık bulunan Müfettişliklere, Müfettiş Yardımcıları Ahmet KARA, Muhammet Mustafa İMANCI, Nesibe Gökçen BATIER, Hicran KÖSE ve Mustafa GÖVYAPRAK atandı.
GÜMRÜK, TİCARET, YATIRIM, İMAR VE İTHALAT MEVZUATINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA İHRACI İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARI HAKKINDA YÖNETMELİK’TE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Dijital cüzdan, kartlı sistem kuruluşu ve nitelikli hizmetler kavramları mevzuat kapsamına girdi ve bu sistemlere dair usul ve esaslar belirlendi.
- Müşterinin onayı ve talebi olmaksızın ilgili kanun kapsamına giren herhangi bir hizmeti müşterinin kullanımına sunamayacağına dair düzenlemeye; ödemeler alanının gelişimi için gerekli olduğuna karar verilmesi durumunda, aralarında halihazırda başka bir ödeme hizmeti ile ilgili olarak çerçeve sözleşme bulunması ve gerekli bilgilendirme yapıldığı takdirde, ilave ödeme hizmetlerinin sunumu için müşterinin onay ve talebinin alınması şartı uygulanmayacağı eklendi.
- Diğer ödeme hizmeti sağlayıcılarına sunulacak hesap hizmetleri başlıklı maddede yapılan değişiklik ile altyapısı kullanılan ödeme hizmeti sağlayıcısı ile altyapıyı kullanan ödeme hizmeti sağlayıcısı arasında talep edilebilecek bilgi ve belgeler belirlendi ve elde ediliş amaçları dışında kullanılamayacağı hükme bağlandı.
- Faaliyet izni talebinde başvurulacak kurumun tespiti için kurum tarafından yetkilendirilen kuruluşlar arasına kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar dahil bağımsız denetim yapma yetkisi almış bağımsız denetim kuruluşları listesinde yer alan kuruluşlar eklendi ve başvuruda eksiksiz bulunması gereken belgelere ticaret sicil müdürlüğünden alınacak az % 33’üne sahip oldukları şirketlere ilişkin iflas konkordato belgesi ile Findeks kredi notuna ilişkin belgenin eklenmesi gerektiği belirledi.
- Doğrudan veya dolaylı olarak kuruluş nezdindeki pay oranında herhangi bir değişikliğe sebep olmayacak şekilde aynı gruba ait şirketler arasında gerçekleşen pay edinim ve devirlerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Anonim Şirketi’nin (Merkez Bankası) iznine tabi olmadığı yalnızca bu kapsama giren pay devirlerinin kuruluşça öğrenilmesinin ardından 10 iş günü içerisinde Merkez Bankası’na bildirilmesi gerektiği düzenlendi.
- Kuruluşlar tarafından yapılamayacak faaliyetler kapsamında ödeme hizmetlerinde uygulanacak usul ve esaslar belirlendi.
- Kredi kullandırma yasağı kapsamında belirlenmiş aylık toplam harcama miktarına dair üst limitlerde arttırım yapıldı.
- Unvan değişikliklerinde kuruluş içindeki süreçlerin tamamlanmasının ardından 20 iş günü içinde Merkez Bankası’na bildirileceği düzenlendi.
ÖDEME HİZMETLERİ ALANINDAKİ VERİ PAYLAŞIM SERVİSLERİNE İLİŞKİN TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Denetim izi kayıt sistemi durduğunda fakat işlemlerin gerçekleşmeye devam ettiği durumlarda, gerçekleştirilen her türlü işlem için gerçekleştirilen işlemin yetkili kişiler tarafından ilgili yönetmelik ve bu tebliğ hükümlerine uygun şekilde yapıldığını ispat etme yükümlülüğünün ilgili kuruluşa ait olduğu ve bu işlemler sebebiyle herhangi bir tarafın zarara uğraması durumunda kurumun tarafların uğradığı zararı tazmin etmekle yükümlü olduğu belirlendi.
- Kritik bilgi sistemleri ve güvenlik kapsamında alınacak ürün ve hizmetlerin Türkiye’de üretilmesi veya üreticilerinin Türkiye’de müdahale ekiplerinin bulunması şartı getirildi.
- Ödeme işleminin taraflarından birinin yurt dışında bulunduğu durumlarda kuruluşun; verilerin yurt içinde saklanmaya devam edilmesi kaydıyla, sadece ödeme işleminin sorunsuz şekilde gerçekleşebilmesinin gerektirdiği kadarıyla sınırlı olmak şartıyla ve ölçülülük ilkesine uygun olarak ihtiyaç duyulan veriyi yurt dışındaki ilgili üçüncü kişilerle paylaşabileceği fakat gerekli görülmesi durumunda yapılan paylaşımları durdurabileceği veya bunlara ilişkin ilave sınırlandırma getirebileceği hüküm altına alındı.
- Uzaktan iletişim aracı ile yürütülecek süreçlere ilişkin uzaktan kimlik tespitinin yapılmasında uygulanacak usul ve esaslar belirlendi.
- Merkez Bankası’na faaliyet izni başvurusunda bulunmuş olup faaliyet izni değerlendirme süreci devam edenler teknik gereklilikleri belirlenmiş veri paylaşım servisleri hizmetlerini 30.06.2024 tarihine kadar standart olmayan servisleri kullanarak verebilme istisnası tanındı.
ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLARIN KAYIT ALTINA ALINMASINA DAİR YÖNETMELİK’TE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik 12 Ekim 2023 tarihli ve 32337 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Siyah liste kapsamına dair cihazların elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almamak suretiyle beyaz listeden çıkarılmasına ilişkin belirlenmiş kesintisiz 7 yıllık süre, son sinyal alınma tarihinden itibaren kesintisiz 1 yıl olacak şekilde kısaltıldı. Buna paralel olarak elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için geçmesi gereken süre de 7 yıldan 1 yıla düşürüldü.
- Cihazların siyah listeye alınması için öngörülen 7 yıllık süre de son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz 1 yıl olarak değiştirildi ve artık cihazların değil, cihazlara ilişkin elektronik kimlik bilgilerinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından siyah listeye alınacağı düzenlendi.
- Değişiklikle birlikte siyah listeye alınan cihazların tekrar kullanılması halinde, cihaz kullanıcısının elektronik haberleşme hizmetlerinden faydalanma talebinin yetkilendirme çerçevesinde mobil elektronik haberleşme hizmeti sunan veya mobil elektronik haberleşme şebekesi sağlayan ve alt yapısını işleten şirketi (İşletmeci) tarafından BTK’ya bildirileceği ve cihazın durumuna ilişkin bilgilendirme mesajının da İşletmeci tarafından cihaz kullanıcısına iletileceği belirtildi.
- İşletmeci tarafından BTK’ya yapılan bildirim sonrasında, BTK tarafından yapılan kontrolün olumlu sonuçlanması halinde cihazın mobil cihazlara ait uluslararası elektronik kimlik bilgisini gösteren numara olan IMEI numarasının, tekrar kayıtlı hale getirilerek eşleştirilmiş beyaz listeye alınacağı düzenlendi. İlgili başvurunun, e-Devlet kapısı üzerinden yapılabileceği belirlendi.
- Siyah listeye alınan bir cihazın son kullanıcısının BTK’nın son kullanıcı tespiti ile uyuşmaması halinde ise ilgili cihaza ait IMEI numarasının tekrar kaydedilmesi talebi, cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla merkezi mobil cihaz kimlik tanımı veri tabanı sistemi (MCKS) üzerinden yapılabileceği belirlendi. BTK tarafından yapılan kontrollerin olumlu sonuçlanması halinde söz konusu cihaza ait IMEI Numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek beyaz listeye alınacağı belirlendi.
- 01.2024 tarihinden önce kesintisiz 7 yıl süreyle elektronik haberleşme hizmeti almadığı gerekçesiyle siyah listeye alınan cihazların kullanıma açılması düzenlendi.
ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLARIN KAYIT ALTINA ALINMASINA DAİR TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ 12 Ekim 2023 tarihli ve 32337 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- İthal veya imal edilen cihazlara ilişkin elektronik kimlik bilgilerinin kayıt altına alınması işlemlerinin, ithalatçı veya imalatçı için tahsis edilen kullanıcı hesabı aracılığıyla yapılacağı düzenlendi.
- Söz konusu kullanıcı hesabının oluşturulması talebinin, ithalatçı veya imalatçının temsile yetkisi olan ve yetkisi sicil tasdiknamesinde belirtilen kişi tarafından BTK’nın sağladığı elektronik ortamda elektronik imzalı olarak yapılacağı düzenlenmiş ve işbu kullanıcı hesabı ile yapılacak tüm işlemlerden ithalatçı veya imalatçı sorumlu kılındı.
- BTK’nın MCKS’sinde kayıtlı iken son sinyal almasından itibaren kesintisiz 1 yıl süreyle veya 01.01.2024 tarihinden önce kesintisiz 7 yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almadığı gerekçesiyle IMEI numarası siyah listeye alınan cihazın son kullanıcısının BTK kayıtlarıyla uyuşmaması ve cihazın ithalatçısının veya imalatçısının tasfiye halinde veya terkin edilmiş olması durumunda cihazın kullanıcısının maddede sayılan bilgi ve belgelerle birlikte cihazın tekrar kayıtlı hale getirilmesi amacıyla BTK’ya başvurabileceği ve bu şekilde tekrar kayıtlı hale getirilmiş cihazın beyaz listeye alınacağı düzenlendi.
TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER ONAYLANDI.
7458 Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin Kurulmasına İlişkin Nahçıvan Anlaşması’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Protokol’ün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun 17 Ekim 2023 tarihli ve 32342 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin Türk Devletleri Teşkilatı olarak yeniden yapılanmasına ilişkin değişiklikler yapıldı.
KURU LİMAN ANLAŞMASI ONAYLANDI.
Hükümetlerarası Kuru Limanlar Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun 17 Ekim 2023 tarihli ve 32342 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Asya ve Pasifik coğrafyasında yer alan kuru limanların uluslararası entegre ulaştırma ve lojistik sistemindeki kesişim noktalarının koordine biçimde gelişimine temel teşkil etmesi için belirli hususlarda anlaşıldı.
- Söz konusu coğrafyada yer alan ve uluslararası ticarette önem taşıyan kuru limanlar tespit edildi ve ilgili merkezlerin geliştirilmesi ve işletilmesine yönelik rehber ilkeler belirlendi.
DENİZDİBİ TARAMA BAŞMÜHENDİSLİKLERİ’NİN SORUMLULUK SAHALARI YENİDEN BELİRLENDİ.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Taşra Teşkilatında Bulunan Denizdibi Tarama Başmühendislikleri’nin Sorumluluk Sahalarının Yeniden Belirlenmesi ile 15.07.1998 Tarihli ve 98/11496 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7722) 17 Ekim 2023 tarihli ve 32342 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- İstanbul Denizdibi Tarama Başmühendisliği’nin sorumluluk alanı; Adapazarı ile Düzce il sınırından hakiki Kuzey istikametine çizilen hat ile Kırklareli’nin Türk karasuları ile sınırlanan kıyı ve deniz alanı arasında kalan alanının tamamı ve Marmara Denizi’nin tüm sahil şeridi, kıyı alanları ve deniz sahası ve Edirne ile Çanakkale ve Balıkesir il sınırından Türk karasuları ile sınırlanan kıyı ve deniz alanı arasında kalanın tamamı olarak yeniden belirlendi.
- İzmir Denizdibi Tarama Başmühendisliği’nin sorumluluk alanı; Çanakkale ile Balıkesir il sınırından Hatay’ın Türk karasuları ile sınırlanan kıyı ve deniz alanı arasında kalan alanın tamamı olarak yeniden belirlendi.
İCRA VE İFLAS KANUNU’NUN GEÇİCİ 20. MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.
İcra ve İflas Kanunu’nun Geçici 20. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ 18 Ekim 2023 tarihli ve 32343 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 31.10.2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Muhafaza işleminin dayanağı olan haczin kaldırıldığı ve halihazırda yedieminde bulunan malların tasfiyesinin takibin yapıldığı yer icra dairesi tarafından yapılacağı düzenlendi.
- İcra dairesinde tasfiye edilmesine karar verilen mallara ilişkin bilgilerin, tasfiye dairesi tarafından Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne entegre portallar vasıtasıyla duyurulacağı ve bu duyurulara ilişkin esaslar, tasfiye işlemlerine ilişkin süreler düzenlendi.
- Malın teslim veya rehin hakkının kullanılması suretiyle, mülkiyetin devriyle, satış vasıtasıyla veya mahkeme kararı doğrultusunda tasfiye edilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
2024 YILI CUMHURBAŞKANLIĞI YILLIK PROGRAMI’NIN ONAYLANMASINA KARAR VERİLDİ.
2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7739) 25 Ekim 2023 tarihli ve 32350 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın onaylanmasına karar verildi.
MENKUL KIYMET TESİSİ HAKKINDA TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/29) 27 Ekim 2023 tarihli ve 32352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
- Menkul kıymet tesisine tabi yükümlülük tutarının hesaplanmasında, hesaplanan tutardan 5.000.000.000 Türk lirası düşülerek menkul kıymet tesisine tabi yükümlülük tutarına ulaşılacağı ve tutarın negatif olması halinde menkul kıymet tesisine tabi yükümlülük tutarı sıfır kabul edileceğine ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.
- Menkul kıymet tesisine tabi kalemler arasından, bankaların tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak, usul ve esasları Merkez Bankası tarafından belirlenen menkul değerler ve Türk lirası cinsinden nakdi krediler menkul kıymet tesisine tabi varlıklar çıkartıldı.
- Tebliğ tahtında menkul kıymetlere yönelik değer hesaplamaları ve karşılık hesaplamalarının kalemleri ile ilgili kalemlerin hesaplanmasında dikkate alınacak tarihlere yönelik çeşitli değişiklikler yapıldı.
BORCA BATIKLIK VE SERMAYE KAYBI HESAPLAMALARI USULÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 31 Ekim 2023 tarihli ve 32355 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararlarının tamamı ile 2020 ve 2021 yıllarında tahakkuk eden kiralamalardan kaynaklanan giderlerin, amortismanların ve personel giderlerinin toplamının yarısının dikkate alınmayabileceğine ilişkin süre 01.01.2025 tarihine kadar uzatıldı.
CUMHURİYETİN 100. YILI ANISINA HATIRA PARASI BASILDI.
Cumhuriyetin 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ 31 Ekim 2023 tarihli ve 32355 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca, Cumhuriyetin 100. yılı anısına Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen özelliklere uygun 100 milyon adet 5 Türk lirası değerinde madeni para basılması ve tedavüle sokulmasına karar verildi.
BELİRLİ ELEKTRİKLİ ARAÇLARA İLİŞKİN ARAÇLARIN İTHALATINDA GÖZETİM UYGULAMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ.
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2023/10) 28 Ekim 2023 tarihli ve 32353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup 28.11.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre;
- Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) ve tanımı belirtilen, elektrikli araçlara ilişkin eşyanın ithalatında ileriye yönelik olarak yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
- İlgili eşyaların ithalatının sadece Ticaret Bakanlığı (Bakanlık) tarafından düzenlenen gözetim belgesi ile yapılabileceği, bu belgenin, gümrük beyannamesi tescilinde ilgili gümrük idaresince talep edileceği düzenlendi.
- Gözetim belgesi başvurularının, elektronik imza kullanılarak Bakanlık’ın internet sitesi veya e-Devlet üzerinden gerçekleştirileceği, elektronik imza sahibi kişilerin, firmalar adına başvuruda bulunmak üzere yetkilendirilebileceği düzenlendi.
- Başvurunun ilgili formun doldurularak sisteme yüklenmek suretiyle yapılacağı, Bakanlık’ın gerekli hallerde belgelerin asıllarını isteyebileceği, sunulan belgelerde eksiklik olması halinde ise Bakanlık tarafından ek bilgi ve belge talep edilebileceği düzenlendi.
- Gözetim belgelerinin elektronik ortamda düzenleneceği ve başvuru sahibinin e-posta adresine bildirim yapılacağı düzenlendi. Belge numarası ve tarihini içeren bilgilerin, gümrük beyannamesinde belirli kutularda beyan edileceği ve başvuru veya inceleme aşamasında yanlış beyan veya eksiklik tespit edilirse, gözetim belgesi düzenlenmeyeceği belirtildi.
- İlgili belgelerinin geçerlilik süresinin 6 ay olduğu ve gümrük kıymeti hükümlerine etki etmeyeceği düzenlendi.
ÇEVRE, ÇALIŞMA, SOSYAL GÜVENLİK VE SİGORTA MEVZUATINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
SİGORTA VE REASÜRANS İLE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL TABLO SUNUMLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ.
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tablolarının Sunumu Hakkında Tebliğ 1 Ekim 2023 tarihli ve 32326 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Finansal tabloların karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla şirketlerin Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını (TFRS) kullanarak hazırladıkları konsolide ve konsolide olmayan finansal tabloların formatı, içeriği ve kamuoyuna açıklama kurallarını düzenlemekte olup tebliğ ile, Türkiye’de yerleşik sigorta ve reasürans şirketlerinin, yabancı sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye’deki şubelerinin ve emeklilik şirketlerinin finansal tablolarının kamuya sunumunda uygulanacak hususlar düzenlendi.
- Tebliğin kapsamında bulunan şirketler, tebliğde düzenlenen usul ve esaslara uygun olarak ve şirketin finansal durumunu, performansını ve nakit akışlarını TFRS doğrultusunda gerçeğe ve ihtiyaca uygun olarak yansıtacak şekilde tutulmuş finansal tablolarını tebliğde öngörülen şekil ve içeriğe uygun olarak hazırlamak ile yükümlü kılındı.
SİGORTA VE REASÜRANS İLE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL TABLO SUNUMLARI VE TEKDÜZEN HESAP PLANI VE NUMARALAMA SİSTEMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.
Sigortacılık Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğ 1 Ekim 2023 tarihli ve 32326 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- TFRS’e uygun finansal tabloların hazırlanması, şirketlerin finansal durumlarının izlenebilirliğini artırılması ve karşılaştırılabilir bilgi üretme amacı ile muhasebe kayıtlarında ve raporlamada tekdüzelik sağlanması hedeflenmekte olup işbu tebliğ ile, Türkiye’de yerleşik sigorta ve reasürans şirketleri, yabancı sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye’deki şubeleri ve emeklilik şirketleri tarafından kullanılacak tekdüzen hesap planı ve hesap numaralama sistemi düzenlendi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK ALIMLARDA UYGULANACAK USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3/b Maddesi Kapsamında Yapılacak Alımlara İlişkin Usul ve Esaslar (Karar Sayısı: 7672) 3 Ekim 2023 tarihli ve 32328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3/b bendi kapsamında yapılacak alımlara ilişkin usul ve esasların yürürlüğe konulmasına karar verildi. Kural olarak ihale usulü olarak pazarlık usulünün uygulanacağı belirlenmiş olup usul ve esaslar kapsamında özellikle belirtilen sayılı hallerde ise doğrudan temin usulünün uygulanabileceği düzenlendi.
- Bu kapsamda yapılacak ihalelere yönelik esaslar, ihale komisyonunun kurulması aşamasından ihale sonucunun Kamu İhale Kurumu’na bildirilmesi aşamasına kadar yürütülecek süreçler açıkça düzenlenmiş ve davetliler ile ihale komisyonunun süreçteki hak, görev ve sorumluluk kapsamları hükme alındı.
KİMYASAL MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK’TE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 20 Ekim 2023 tarihli ve 32345 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Patlayıcı, oksitleyici, çok kolay alevlenir, kolay alevlenir, alevlenir, toksik, çok toksik, zararlı, aşındırıcı, tahriş edici, alerjik, kanserojen, mutajen, üreme için toksik ve çevre için tehlikeli gibi tehlikeli madde sınıflandırmalarına ilişkin tanımlar kaldırılmış ve tehlikeli kimyasal maddeler, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik’te sınıflandırılmış veya sınıflandırılmamış herhangi bir fiziksel madde ve/veya insan sağlığına zararlılık kriterlerini karşılayan kimyasal maddeler veya bu tanıma girmemekle birlikte, kimyasal, fiziko-kimyasal veya toksikolojik özellikleri ve kullanılma veya işyerinde bulundurulma şekli nedeni ile çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden risk oluşturabilecek ya da mesleki maruziyet sınır değeri belirlenmiş kimyasal maddeler olarak tanımlandı.
- Kimyasal maddelerle çalışmalarda yapılacak risk değerlendirmesinde Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik’e uygun olarak hazırlanan ve tedarikçilerden sağlanan Türkçe Güvenlik Bilgi Formu ile İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizleri Hakkında Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmiş bir laboratuvar tarafından tespit edilen maruziyetin türü, düzeyi ve süresinin; birden fazla kimyasal madde ile çalışılan işlerde ise bu maddelerin her biri ve birbirleriyle etkileşimlerinin dikkate alınacağı düzenlendi.
- Risk değerlendirmesi sonucunda sağlık yönünden risk altında olduğu saptanan çalışanların tabi tutulacağı sağlık gözetimine ilişkin olarak işverenlere yol göstermek amacıyla kimyasalların kullanımı, kişisel maruziyet seviyelerinin tespiti ve biyolojik maruziyet göstergeleri, sınır değerleri ve sağlık gözetimi konularında rehberler ve metotlar hazırlanabileceği düzenlendi.
KAMULAŞTIRMA, KAMU İHALE MEVZUATI VE DEVLET YARDIMLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
ELEKTRONİK İHALE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 27 Ekim 2023 tarihli ve 32352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- İhale teklif ve ödemelerinin Türk lirası cinsinden gerçekleştirileceğini belirten dipnota Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği dahil edildi.
- Ödemeye esas bedelin döviz cinsinden olması durumunda Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden dönüştürülmesi suretiyle değerlendirileceği belirten dipnota Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği dahil edilmiş olup ihale tarihine ilaveten son yazılı tekliflerin verildiği tarihte de değerlendirilmek üzere değişiklik yapıldı.
HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 27 Ekim 2023 tarihli ve 32352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Sağlık Bakanlığı tarafından hava ambulansı kiralanmasına ilişkin ihalelerde tekliflerin ve ödemelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü alınmak kaydıyla Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden dönüştürülmesi suretiyle değerlendirilerek yabancı para birimi üzerinden yapılabileceği düzenlendi.
- İş deneyimini gösteren belgeler dışındaki parasal tutar ihtiva eden yeterlik belgelerinin yabancı para birimi üzerinden düzenlenmiş olması halinde ve iş deneyimi gösterir iş deneyim tutarının hesaplanmasında Merkez Bankası çapraz kuru üzerinden dönüştürülmesi suretiyle değerlendirilerek yabancı para birimi üzerinden çevrileceği, sözleşmeye bağlanan işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerdeki iş deneyim tutarının ise Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden, teklife esas para birimine çevrileceği düzenlendi.
MAL ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI.
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 27 Ekim 2023 tarihli ve 32352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü alınmak kaydıyla, yabancı para birimleri cinsinden teklif verilebilmesi ve sözleşme konusu işin ödemelerinde yabancı para birimlerinin kullanılabilmesi uygun görülen ihalelerin kapsamına Sağlık Bakanlığı tarafından aşı, antiserum ve antidot alımına ilişkin gerçekleştirilecek ihaleler ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından enerji arz güvenliği kapsamında hidroelektrik santralleri yapımında ihtiyaç duyulan elektromekanik teçhizat alımı ile sel ve taşkın koruma için ihtiyaç duyulan treyler çekicisi alımına ilişkin gerçekleştirilecek ihaleler eklendi.
VERGİ MEVZUATINA VE KAMU ALACAKLARINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
DIJITAL VERGİ DAİRESI UYGULAMASINA İLİŞKIN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 552) 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin tek çatı altında birleştirilmesi ve beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi, Dijital Vergi Dairesi şifresi edinme ve bu belgelere ilişkin yapılan işlemlerin sonuçlarının ilgililerine elektronik ortamda sunulması amacıyla geliştirilen Dijital Vergi Dairesi uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
- Dijital Vergi Dairesi hizmetlerinden yararlanabilecek ve talep formu oluşturmaya yetkili kişiler belirlendi.
- İnteraktif Vergi Dairesi ve İnternet Vergi Dairesi gibi uygulamalar üzerinden sunulan hizmetlerin Dijital Vergi Dairesi’ne aktarılarak bu sistem üzerinden sunulacağı ve güvenli elektronik imza ile imzalanmasına gerek bulunmadığı belirlendi.
- Kağıt ortamda düzenlenip verilen bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgeler ile elektronik ortamda düzenlenip gönderilen bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin hukuki sonuçları itibariyle farkı bulunmadığı belirtildi.
AKARYAKIT İSTASYONU İŞLETMECİLERİNİN GELİR BİLDİRİMLERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 527) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 549) 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Akaryakıt istasyonu işletmecilerinin akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlardan gerçekleştirilen satışlara ilişkin mali bilgileri elektronik ortamda bildirim zorunluluğu, elektrik satışları bakımından kaldırıldı.
- Akaryakıt istasyonlarında taşıtlara perakende olarak satılan elektrik, tebliğ kapsamında akaryakıt olarak kabul edilen satışlar kapsamından çıkarıldı.
- YN Pompa ÖKC’nin ABÜ’sü ile pompa ünitesi arasındaki iletişime ilişkin bağlantıların mühürleme işleminin Başkanlık ve Türk Standartları Enstitüsü arasında yapılacak protokol çerçevesinde Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılacağı düzenlendi.
ŞARJ AĞI İŞLETMECİLERİNİN FATURA KESİM USUL VE ESASLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 550) 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında Kurum’dan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri bakımından elektronik fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörüldü.
- Elektronik fatura uygulamasına dahil olduktan sonra veya dâhil olmak zorundayken işi bırakıp daha sonra yeniden mükellefiyet tesis ettiren gerçek kişi mükelleflerin işe başladıkları tarih itibarıyla elektronik fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi.
- Elektronik fatura uygulamasına dahil olan veya dahil olmak zorunda olan bir ferdi işletmenin sermaye şirketine dönüşmesi halinde, yeni kurulan sermaye şirketi de elektronik fatura uygulamasına dahil olmak zorunluluğu ile uygulamaya dahil olma süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemeyeceği düzenlendi.
- Tebliğ’in IV.1.5./a-9 bendi kapsamında olanlardan, tebliğin yayım tarihi (bu tarih dahil) itibarıyla faaliyette bulunanlar bakımından 02.01.2024 tarihine kadar, tebliğin yayım tarihinden sonra faaliyete başlayanlar bakımından ise, faaliyete başladıkları tarih itibarıyla başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak elektronik fatura uygulamasına geçmek zorunluluğu düzenlendi.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 551) 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Vergiye uyum düzeyi ile vergi güvenliğinin artırılması amacıyla elektrikli araçlara kablolu veya kablosuz elektrik enerjisi aktarımı yapmak üzere lisans alan şarj ağı işletmecisi tarafından uygulanan şarj hizmetine ilişkin bilgiler ile bu hizmet karşılığında düzenlenen faturada yer alan bilgilerin elektronik ortamda alınmasına ve fatura düzenleme süresine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
- Elektrikli araçlara sunulan şarj hizmetine ilişkin fatura düzenleme süresi düzenlendi.
- Şarj ağı işletmecilerinin sürekli bilgi verme zorunluluğu ile bilgilendirilecek bilgiler, ilk bildirimin yapılmasına ilişkin esaslar ve işbu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde şarj ağı işletmecilerinin sorumlulukları ile ceza uygulaması düzenlendi.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 531) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 553) 7 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
- Tebliğ nezdinde teminat kapsamına sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetleri ve banka mektubu eklendi. İlaveten, teminat mektupları ve kefalet senetlerinin düzenlenme süreci belirli kriterlere tabi tutularak eksilen teminatın tamamlanması için cezai düzenlemeler getirildi.
- Alınan teminatın iadesine ilişkin olarak iade koşullarına devam eden bir vergi incelemesinin bulunmaması dahil edildi. Mükelleflerin teminat aldıkları tarihten sonra ödeme süresi içinde ödenmeyen vergi borçlarının, alınan teminatın % 10’unu aşarsa nakde çevrilmesini ve çevrilen bu nakdin vergi borçlarına mahsup edilmesi düzenlendi. Ayrıca eksilen bu teminatın 30 günlük süre içerisinde tekrardan tamamlanması isteneceği eklendi.
Saygılarımızla,
BAĞLANTILAR
Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231014-2.htm
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 19.10.2023 Tarihli ve 12138 Sayılı Kararı: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231024-8.pdf
Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231028-7.htm
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 26.10.2023 Tarihli ve 12153-1, 12153-2, 12156, 12157 ve 12158 Sayılı Kararları: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231028-10.pdf
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231005-4.htm
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 12.10.2023 Tarihli ve 12129 Sayılı Kararı : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231017-12.pdf
Türkiye Cumhuriyeti ile Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası Arasında Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Enerji Sektörü Programı Faz IV-Deniz Üstü Rüzgar Enerjisini Destekleme Projesine İlişkin Hibe Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7740): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231026-1.pdf
Nükleer Risklere İlişkin Sorumluluk Sigortasına ve Teminatına Dair Yönetmelik : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231019-4.htm
Nükleer Sigorta Havuzunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231019-5.htm
Radyasyon Tesislerine ve Radyasyon Uygulamalarına İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliği: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231028-4.htm
Radyasyon Güvenliği Tüzüğü’nün Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7742): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231028-1.pdf
Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2023/445, 446, 447, 448, 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231007-13.pdf
Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2023/463, 464, 465, 466, 467, 468): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231018-1.pdf
Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231007-3.htm
Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231007-12.htm
Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231012-1.htm
Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231012-3.htm
7458 Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin Kurulmasına İlişkin Nahçıvan Anlaşması’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Protokol’ün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231017-1.htm
Hükümetlerarası Kuru Limanlar Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231017-2.htm
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Taşra Teşkilatında Bulunan Denizdibi Tarama Başmühendislikleri’nin Sorumluluk Sahalarının Yeniden Belirlenmesi ile 15.07.1998 Tarihli ve 98/11496 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7722): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231017-8.pdf
İcra ve İflas Kanunu’nun Geçici 20. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231018-3.htm
2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7739): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231025M1-1.pdf
Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2023/29): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231027-7.htm
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231031-3.htm
Cumhuriyetin 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231031-2.htm
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2023/10): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231028-9.htm
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tablolarının Sunumu Hakkında Tebliğ: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231001-1.htm
Sigortacılık Tekdüzen Hesap Planı ve İzahnamesi Hakkında Tebliğ : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231001-2.htm
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3/b Maddesi Kapsamında Yapılacak Alımlara İlişkin Usul ve Esaslar (Karar Sayısı: 7672): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231003-8.pdf
Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231020-1.htm
Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231027-1.htm
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231027-2.htm
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231027-3.htm
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 552): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231007-9.htm
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 527) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 549): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231007-6.htm
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 550): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231007-7.htm
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 551): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231007-8.htm
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde (Sıra No: 531) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 553): https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231007-10.htm