Ara
Close this search box.

Aralık 21, 2023

Aralık 2021

ENERJİ PİYASASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

ELEKTRİK PİYASASI

ELEKTRİK PİYASASI VE DOĞAL GAZ PİYASASINDA FAALİYET GÖSTEREN LİSANS VE SERTİFİKA SAHİBİ TÜZEL KİŞİLERCE ÖDENMESİ GEREKEN YILLIK LİSANS BEDELİ İLE KATILMA PAYININ BİLDİRİM VE TAHSİL USULÜNE İLİŞKİN TEBLİĞ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI.

Elektrik Piyasası ve Doğal Gaz Piyasasında Faaliyet Gösteren Lisans ve Sertifika Sahibi Tüzel Kişilerce Ödenmesi Gereken Yıllık Lisans Bedeli ile Katılma Payının Bildirim ve Tahsil Usulüne İlişkin Tebliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ 3 Aralık 2021 tarihli ve 31678 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; Elektrik Piyasası ve Doğal Gaz Piyasasında Faaliyet Gösteren Lisans ve Sertifika Sahibi Tüzel Kişilerce Ödenmesi Gereken Yıllık Lisans Bedeli ile Katılma Payının Bildirim ve Tahsil Usulüne İlişkin Tebliğ” yürürlükten kaldırıldı.

 

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURULU TARAFINDAN ELEKTRİK PİYASASI KAPSAMINDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

  • 10606 sayılı Kurul Kararı ile:Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 09.12.2021 tarihli toplantısında; 30.03.2013 tarihinden önce özelleştirilen kuruluşlar tarafından işletilmekte olan tesislerden 4628 sayılı Kanun hükümlerine göre verilen otoprodüktör lisanslarını üretim lisansına dönüştürenlerin bir takvim yılı içerisinde lisansına kayıtlı olan yıllık elektrik enerjisi üretim miktarının piyasada satabileceği oranının 2022 yılı için %40 olarak uygulanmasına karar verildi.
  • 10607 sayılı Kurul Kararı ile: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 09.12.2021 tarihli toplantısında Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (“TEİAŞ”) tarafından hazırlanan “Geri Ödemeye Esas Gerçekleşen Yatırım Tutarı Tespit Metodolojisi” (“Metodoloji”) kabul edildi. Buna göre;
  • İşbu Metodoloji ile, elektrik iletim sistemine bağlanmak isteyen kullanıcılar tarafından TEİAŞ adına tesis edilen iletim varlıklarının geri ödemeye esas gerçekleşen yatırım tutarının tespitine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
  • Bağlantı anlaşması kapsamında gerçekleştirilen iletim tesislerinin gerçekleşen yatırım tutarları hesaplanırken;
  1. Elektrik İletim Hattı (“EİH”) tesisleri için; emsal EİH seçiminin, tesisi gerçekleştirilen EİH ile aynı karakteristikte olan ve bağlantı anlaşması tarihi ile geri ödemeye konu tesisin geçici kabul tarihi arasında TEİAŞ tarafından imzalanmış EİH sözleşmeleri içinden yapılması esastır.
  2. Transformatör merkezi/YG güç kablosu tesisleri için; emsal iş kalemi seçiminin, bağlantı anlaşması tarihi ile geri ödemeye konu tesisin geçici kabul tarihi arasında TEİAŞ tarafından imzalanmış iletim Transformatör merkezi/YG güç kablosu tesisleri yapım işi sözleşmeleri birim fiyat teklif cetvelleri içerisinde yer alan aynı teknik özelliğe sahip iş kalemleri içinden yapılması esastır.
  3. Coğrafi Konum Kaynaklı Maliyet Farkı İl Katsayıları, coğrafi konum kaynaklı maliyet farkı olarak hesaba dahil edilir.
  4. Yapımı gerçekleştirilen tesisin bağlantı anlaşması tarihi ile geçici kabul tarihi arasında bir yıldan daha az bir süre olması halinde gerçekleşen yatırım tutarının hesaplanmasında geri ödemeye konu tesisin geçici kabul tarihinden önceki bir yıllık süre dikkate alınır.
  • Metodoloji ile bağlantı anlaşması kapsamında gerçekleştirilen EİH’lerin gerçekleşen yatırım tutarlarının hesaplanmasına ilişkin kriterler ile hesaplama yöntemi düzenlendi. İlaveten, iletim transformatör merkezi/YG güç kablosu tesisi yapım işi sözleşmeleri kapsamında gerçekleşen yatırım tutarının hesaplama yöntemi belirlendi.
  • 11.2016 tarihli ve 6593-20 sayılı Kurul Kararı ile onaylanan ve 26.11.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Geri Ödemeye Esas Gerçekleşen Yatırım Tutarı Tespit Metodolojisi yürürlükten kaldırıldı.

ELEKTRİK PİYASASI KANUNU KAPSAMINDA ÖNGÖRÜLEN CEZA MİKTARLARI BELİRLENDİ.

6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 16 ncı Maddesi Uyarınca 2022 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Hakkında Tebliğ 17 Aralık 2021 tarihli ve 31692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre; 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu (“Kanun”) kapsamında öngörülen ceza miktarları aşağıdaki şekildedir.

  • Kurul tarafından bilgi isteme veya yerinde inceleme hallerinde; istenen bilgilerin yanlış, eksik veya yanıltıcı olarak verildiğinin saptanması veya hiç bilgi verilmemesi ya da yerinde inceleme imkanının verilmemesi hallerinde, 15 gün içinde bilgilerin doğru olarak verilmesi veya inceleme imkanının sağlanması ihtar edilir. Yapılan yazılı ihtara rağmen aykırı durumlarını devam ettirenlere, 1.618.333 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Bu Kanun, ikincil mevzuat veya lisans hükümlerine, Kurul kararlarına ve talimatlara aykırı hareket edildiğinin saptanması halinde, aykırılığın niteliğine göre aykırılığın 30 gün içinde giderilmesi veya tekrarlanmaması ihtar edilir ve yapılan yazılı ihtara rağmen aykırı durumlarını devam ettiren veya tekrar edenlere 1.618.333 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Bu Kanun, ikincil mevzuat veya lisans hükümlerine aykırılık yapılmış olduktan sonra niteliği itibarıyla düzeltme imkanı olmayacak şekilde aykırı davranılması durumunda ihtara gerek kalmaksızın 1.618.333 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Lisans müracaatında veya lisans yürürlüğü sırasında, lisans verilmesinde aranan şartlar konusunda, gerçek dışı belge sunulması veya yanıltıcı bilgi verilmesi veya lisans verilmesini etkileyecek lisans şartlarındaki değişikliklerin Kurul’a bildirilmemesi halinde, 2.589.339 Türk Lirası idari para cezası verilir. Anılan gerçek dışı belge veya yanıltıcı bilgi veya lisans şartlarındaki değişikliğin düzeltilmesinin mümkün olmaması veya 30 gün içinde düzeltilmesi için yapılacak yazılı ihtara rağmen aykırı durumlarını devam ettirenlerin lisansı iptal edilir.
  • Lisans süresi boyunca iştirak ilişkisi yasağına aykırı davranışta bulunulması halinde, 30 gün içinde iştirak ilişkisinin düzeltilmesi ihtar edilir. Yazılı ihtara rağmen aykırı durumlarını devam ettirenlere 2.913.004 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Piyasada lisans kapsamı dışında faaliyet gösterildiğinin saptanması halinde, 15 gün içinde kapsam dışı faaliyetin veya aleyhte faaliyetin durdurulması ihtar edilir. Yapılan yazılı ihtara rağmen aykırı durumlarını devam ettirenlere 3.236.677 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Elektrik dağıtım şirketlerinin denetimleri haricinde de genel aydınlatma kapsamında tespit edilen yanmayan, yerinde olmayan armatür ve/veya direklere ilişkin eksiklerin giderilmesine ilişkin süre verilir. Belirlenen sürelerde eksikliklerin giderilmemesi durumunun tespiti ile belirlenen her bir direk veya armatür için Bakanlığın Kurul’a bildirmesini müteakip Kurul tarafından 1.285 Türk lirası idari para cezası verilir. Tespit edilen eksikliklerin giderilmesine ilişkin verilecek süreler ve eksikliklerin tespit esasları yönetmelikle belirlenir. Bu Kanuna göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren 1 ay içinde ödenir.

 

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI.

Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği 18 Aralık 2021 tarihli 31693 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Sistem İşletmecisi, elektrik piyasasında arz güvenliğinin temini için gerekli yedek kapasite de dahil olmak üzere yeterli kurulu güç kapasitesinin oluşturulması ve/veya muhafazası için yıllık olarak belirlenen bütçe dahilinde üretim lisansı sahibi tüzel kişilere kapasite ödemesi yapacaktır.
  • Kapasite mekanizmasına dahil olan üretim lisansı sahibi tüzel kişilere yapılan kapasite ödemeleri, kapasite mekanizmasındaki santrallerin sabit ve değişken maliyet bileşenleri, piyasa takas fiyatı ile kaynak bazında toplam kurulu güç parametreleri kullanılarak belirlenecektir.
  • Bir sonraki takvim yılında kapasite mekanizmasından ilk defa yararlanmak isteyen üretim lisansı sahibi tüzel kişiler; işletmede olan her bir santral için başvuru formu ile bir sonraki takvim yılı içerisinde kabulü yapılacak her bir santral için ise aday başvuru formu ile en geç Ekim ayının 15. gününe kadar Sistem İşletmecisi’ne başvurmalıdır. Başvuruda ilgili santralin kapasite mekanizmasından yararlanmak üzere gerekli şartları haiz olduğunu tevsik eden belgeler, içeriği Sistem İşletmecisi tarafından belirlenen başvuru formu/aday başvuru formu ile birlikte Sistem İşletmecisi’ne sunulmalıdır. Sistem İşletmecisi, ilk defa yapılan başvurularla birlikte önceki yıllarda kapasite mekanizmasına dahil olan santrallerin bu Yönetmelik çerçevesinde gerekli şartları haiz olup olmadığını tekrar değerlendirmek suretiyle bir sonraki takvim yılında kapasite mekanizmasından yararlanacak santralleri en geç Ekim ayının son günü internet sitesinden duyurur ve Kurum’a bildirir.
  • İthal kömür veya ithal doğal gaz yakıtlı santrallerde, bir fatura dönemi içerisinde yerli kömür veya yerli doğal gaz kullanılarak elektrik üretimi yapılması halinde yerli kömür veya yerli doğal gaz kullanılarak yapılan üretim miktarı oranında yerli kaynak kapsamında, ithal kömür veya ithal doğal gaz kullanılarak yapılan üretim miktarı oranında ithal kaynak kapsamında kapasite ödemesi yapılacaktır.
  • Kapasite ödemelerinin hesaplanmasında dikkate alınan sabit maliyet bileşeni, değişken maliyet bileşeni, sabit ve değişken maliyet bileşenlerinin güncellenmesine ilişkin hükümler ile kapasite kullanım oranı her kaynak türü için ayrı ayrı olmak üzere Kurul kararı ile belirlenecektir.
  • Sabit maliyet bileşeninin güncellenmesinde döviz kuru, enflasyon ve kapasiteye bağlı iletim bedelleri ve benzeri parametrelerdeki değişimler dikkate alınır. Değişken maliyet bileşeninin güncellenmesinde ise enflasyon ve üretim miktarına bağlı iletim bedelleri ile varsa yakıt maliyeti parametrelerindeki değişimler dikkate alınır. Güncelleme fatura dönemleri itibarıyla yapılır.

ELEKTRİK PİYASASI KAPSAMINDA PİYASA İŞLETİM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN BİRTAKIM KARARLAR YAYIMLANDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 16/12/2021 tarihli ve 10645-1, 10645-2 ve 10645-3 sayılı Kararları 18 Aralık 2021 tarihli 31693 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Elektrik piyasası piyasa işletim gelir tavanının karşılanması için uygulanacak bedel ve komisyonla ile uygulamaya ilişkin yöntem belirlendi.
  • Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (“EPİAŞ”)’nin piyasa işletim faaliyetleri çerçevesinde tek sunucu statüsünde sağladığı hizmetler kapsamında ihtiyaç duyduğu gelir piyasa katılımcılarından Piyasa İşletim Ücreti olarak karşılanacak olup, EPİAŞ tarafından, piyasa katılımcılarına piyasa işletimi dışında herhangi bir hizmetin satın alınması zorunluluğu getirilemeyecektir.
  • Piyasa işletim ücreti; dengeleme sistemine katılmalarından dolayı ve/veya enerji açıkları ve/veya fazlaları nedeniyle, sisteme elektrik enerjisi veren ve/veya sistemden elektrik enerjisi çeken üretim lisansı sahipleri, tedarik lisansı sahipleri, OSB üretim lisansı sahipleri, dağıtım lisansı sahipleri, iletim lisansı sahipleri tüzel kişilerden oluşan piyasa katılımcıları arasında dağıtılacaktır.
  • 10645-1 sayılı Karar ile; piyasa işletim ücretlerine ilişkin olarak gün öncesi piyasası faaliyetlerine ilişkin piyasa katılımcılarına tahakkuk ettirilecek piyasa işletim ücretinin hesaplanmasına, gün içi piyasası faaliyetlerine ilişkin piyasa katılımcılarına tahakkuk ettirilecek piyasa işletim ücretinin hesaplanmasına, dengeleme güç piyasası faaliyetlerine ilişkin piyasa katılımcılarına tahakkuk ettirilecek piyasa işletim ücretinin hesaplanmasına, dengesizliklerin uzlaştırılması faaliyetlerine ilişkin dengeden sorumlu taraflarca tahakkuk ettirilecek piyasa işletim ücretinin hesaplanmasına, tarife yılı için gün öncesi piyasası tahmini işlem miktarının hesaplanmasına, tarife yılı için gün içi piyasası tahmini işlem miktarının hesaplanmasına, tarife yılı için dengeleme güç piyasası tahmini işlem miktarının hesaplanmasına, tarife yılı için dengeden sorumlu taraflara ait tahmini dengesizlik miktarının hesaplanmasına yönelik formüller detaylı bir şekilde paylaşıldı.
  • Piyasa işletmecisinin vadeli elektrik piyasası işletim faaliyetleri çerçevesinde tek sunucu statüsünde sağladığı hizmetler kapsamında ihtiyaç duyduğu gelir, piyasa katılımcılarından piyasa işletim ücreti olarak karşılanacaktır.
  • Piyasa İşletmecisi, her tarife yılı için ihtiyaç duyduğu vadeli elektrik piyasası işletim gelir tavanının %50’lik kısmını yıllık katılım ücreti olarak piyasa katılımcılarından karşılayacaktır.
  • 10645-2 sayılı Karar ile; Piyasa işletmecisinin YEK-G sistemi ve organize YEK-G piyasası işletim faaliyetleri çerçevesinde tek sunucu statüsünde sağladığı hizmetler kapsamında ihtiyaç duyduğu gelir, YEK-G sistem kullanıcıları/piyasa katılımcılarından piyasa işletim ücreti olarak karşılanacaktır.
  • 10645-3 sayılı Karar ile; YEK-G sistemi yıllık katılım ücretinin hesaplanmasına, organize YEK-G piyasasında geliştirilen alış-satış işlemleri için belirlenen işlem ücretinin hesaplanmasına, piyasa işletim ücretinin hesaplanmasına yönelik formüller detaylı bir şekilde paylaşıldı.

4628 SAYILI ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMUNUN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

7346 Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Kanun’un 3. maddesi 26.10.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 4. ila 11. maddeleri 01.01.2022 tarihinde, 14. maddesi 06.09.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 20. ve 28. maddeleri 12.10.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddeleri yayım tarihinde (25.12.2021) yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • EPDK bünyesinde, belgelendirme işlemlerini yürütmek üzere Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanlığı kuruldu. Elektrik ve doğal gaz faaliyetleri ile ilişkilendirilen enerji politikaları çerçevesinde Kurum’un görev alanında yer alan iş modellerinin ve teknolojideki gelişmelerin ilgili piyasalara etkilerini analiz etmek ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmak, araştırma ve geliştirme ile yenilik (inovasyon) alanlarından genel enerji politikaları içerisinde yer alanların ilgili piyasalara entegrasyonu ile bu alanlardaki çalışmaların hayata geçirilmesine ilişkin çalışmaları yapmak, bu kapsamda oluşabilecek faaliyet, hizmet ve ticarete ilişkin olarak bunların tarafı olan kullanıcıların haklarının korunmasına yönelik teknik ve hukuki düzenlemeleri yapmak ve bu kapsamda her türlü lisans, sertifika, izin ve belgelendirmeye ilişkin iş ve işlemleri yürütmek amacıyla kuruldu.
  • EPDK bundan böyle 3 Başkan Yardımcısı ataması yapabilecektir. Bu çerçevede EPDK’ya bir Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı kadrosu ile ilave 70 Enerji Uzmanı kadrosu tahsis edildi.
  • Elektrik faturalarındaki tutarı oluşturan kalemlerden biri olan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) payı, yürürlükten kaldırıldı.

ELEKTRİK PİYASASINDA UYGULANANAN BİRTAKIM BEDELLER 2022 YILI İÇİN GÜNCELLENDİ.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 30/12/2021 Tarihli ve 10677, 10678, 10679, 10680, 10681, 10682, 10683, 10687/1-13, 10688, 10689, 10690, 10695, 10699, 10700 Sayılı Kararları 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 6. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10687-1 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 26. maddesinin 4. fıkrası uyarınca güvence bedellerinin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-2 sayılı Kurul Kararı ile: Kesme Bağlama Bedellerine İlişkin Usul ve Esaslar’ın 2. maddesi uyarınca kesme bağlama bedellerinin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-3 sayılı Kurul Kararı ile: Sayaç Kontrol Bedellerine İlişkin Usul ve Esaslar’ın 5. maddesi uyarınca sayaç kontrol bedellerinin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-4 sayılı Kurul Kararı ile: Tedarik şirketlerinin dağıtım şirketlerinden aldıkları ödeme bildirimi ve ikinci bırakma hizmetlerine ilişkin bedellerin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-5 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği’nin 36. maddesinin 2. fıkrasının a bendi uyarınca ilgili şebeke işlemecisi tarafından 2022 yılı için tahsil edilecek başvuru bedelinin aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-6 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği’nin 36. maddesinin 2. fıkrasının b bendi uyarınca ilgili görevli tedarik şirketlerinin tahsil edeceği yıllık işletim bedelinin 2022 yılı için aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-7 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği’nin 36. maddesinin 2. fıkrasının b bendi uyarınca ilgili şebeke işlemecisi tarafından 2022 yılı için tahsil edilecek başvuru bedelinin aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-8 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği’nin 36. maddesinin 2. fıkrasının c bendi uyarınca ilgili şebeke işlemecisi ve görevli tedarik şirketlerinin tahsil edeceği yıllık işlem bedelinin 2022 yılı için aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-9 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği kapsamında 10 kW ve altı çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılacak proje onay ve kabul işlemleri bedellerinin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-10 sayılı Kurul Kararı ile: Otomatik sayaç okuma sistemi ilave veri talep edilmesi halinde tahsil edilecek bedelin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-11 sayılı Kurul Kararı ile: Tüketici dağıtım bağlantı bedelinin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-12 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği kapsamında 10 kW üstü lisanssız güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılacak proje onay ve kabul işlemleri bedellerinin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10687-13 sayılı Kurul Kararı ile: Teknik kalite ölçüm hizmet bedelinin 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde uygulanmasına karar verildi.
  • 10690 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Planlı Bakım Harcamalarının Tarife Hesaplamalarında Dikkate Alınmasına İlişkin Usul Ve Esaslar’a aşağıdaki geçici 1. maddesinin eklenmesine karar verildi.“Bu Usul ve Esaslar’ın 9 uncu maddesinin altıncı fıkrası kapsamında planlı bakım bütçesi harcamalarının kontrolünde 2021 ve 2022 yıllarına ait toplam harcama birlikte değerlendirilir.”
  • 10695 sayılı Kurul Kararı ile: Enerji Piyasası Bildirim Sistemi Kullanım Talimatına İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı’nın kabul edilmesine karar verildi.
  • 10699 sayılı Kurul Kararı ile: Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin İlişkin Usul ve Esaslar’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar’ın kabul edilmesine karar verildi.

ELEKTRİK PİYASASI KAPSAMINDA 01.01.2022 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK TARİFELER YAYIMLANDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 31/12/2021 tarihli ve 10706, 10707, 10708, sayılı Kararları 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 6. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10706 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından uygulanacak aktif elektrik enerji toptan satış tarifesinin 01.01.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere
  • Dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlarda kilovatsaat başına 31,8592 kuruş
  • Dağıtım şirketlerine genel aydınlatma kapsamında yapılan satışlarda kilovatsaat başına 135 kuruş olarak uygulanmasına karar verildi. Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına olarak kabul edilmesine karar verildi.
  • 10706 sayılı Kurul Kararı ile: 01.01.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesken alçak gerilim tek zamanlı abone grubu için faturaya esas günlük ortalama 5 kWh tüketim miktarına kadar olan tüketimlere düşük kademeli tarife uygulanmasına; faturaya esas günlük ortalama 5 kWh tüketim miktarının üzerinde olan tüketimlerin belirtilen limite kadar olan kısmına düşük kademeli tarife, limiti aşan kısmına yüksek kademeli tarife uygulanmasına karar verildi.
  • 10708 sayılı Kurul Kararı ile: 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanacak Faaliyet Bazlı Tarife Tablosu’nun, 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanacak Nihai Tarife Tablosu’nun ve 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanacak Yeşil Tarife Tablosu’nun kabul edilmesine karar verildi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU TAHTINDA İDARİ PARA CEZALARI BELİRLENDİ.

 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10 uncu Maddesine Göre 2022 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (Sıra Numarası: 2022/2) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 7.Mükerrer’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 04.2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun 10. maddesinde düzenlenmiş olan idari para cezaları, 2021 yılı yeniden değerleme oranı olan %36,20 oranında artırılarak uygulanacaktır.

PİYASA İŞLETİM GELİR TAVANI BEDELLERİ VE VADELİ ELEKTRİK PİYASASINDA GEÇERLİ OLACAK BİRİM ÜCRETLER VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK GARANTİ SİSTEMİ VE PİYASASINDA GEÇERLİ OLACAK BİRİM BELİRLENMİŞTİR.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 16/12/2021 tarihli ve 10644 sayılı Kararları 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 10644 sayılı Kurul Kararı ile: Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin 2022 yılı piyasa işletim gelir tavanı bedelleri belirtildi.
  • Piyasa İşletim Gelir Tavanı – Elektrik Piyasası Payının 248.943,728 TL,
  • Piyasa İşletim Gelir Tavanı – Doğal Gaz Piyasası Payının 10.879,735 TL olmasına karar verildi.

ENERJİ PİYASASINDA 2022 YILI SERBEST TÜKETİCİ LİMİTİ BELİRLENDİ.
KULLANICI TALEPLİ TEKNİK KALİTE YÜKÜMLÜLÜĞÜ PUANI FORMÜLÜ, BAĞLANTI HİZMETİ GÖSTERGESİ PUANI FORMÜLÜ VE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PERFORMANS PUANI FORMÜLÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 16.12.2021 tarihli ve 10623, 10624 ve 10635, sayılı Kararları 22 Aralık 2021 tarihli 31697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10623 sayılı Kurul Kararı ile: 2022 yılı serbest tüketici limiti 1100 kWh olarak uygulanacaktır.
  • 10624 sayılı Kurul Kararı ile: “4. Tarife Uygulama Dönemi Dağıtım Faaliyeti Kalite Fakötür Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar” kabul edildi. Buna göre;
  • Kullanıcı Talepli Teknik Kalite Yükümlülüğü Puanı formülü, Bağlantı Hizmeti Göstergesi Puanı formülü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Performans Puanı formülünde değişiklik yapıldı
  • 10635 sayılı Kurul Kararı ile: Elektrik Piyasası’nda 2022 yılında uygulanacak olan önlisans, lisans alma, yıllık lisans, lisans yenileme, önlisans ve lisans tadili, önlisans ve lisans sureti çıkartma bedelleri belirlendi.

YETKİ BELGESİ ALAN ŞİRKETLERDE ASGARİ OLARAK ARANAN ŞARTLARA YENİ HÜKÜM EKLENDİ.

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Yetki belgesi almak için başvuranlarda ve yetki belgesi alan şirketlerde asgari olarak aranan şartlara aşağıdaki hüküm eklendi:
  1. Şirketin sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi veya müdürü olan kişilerde; beşinci fıkranın (c) bendi kapsamında yetki belgesi iptal edilmiş bir şirketin sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi veya müdürü olarak bulunmamış olma şartı aranır.

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU BÜTÇE VE MUHASEBE YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik 28 Aralık 2021 tarihli 31703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 03.2006 tarihli ve 26118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği” yürürlükten kaldırıldı.

PETROL PİYASASI

PETROL PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİ’NDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 2 Aralık 2021 tarihli 31677 Resmi Gazete’de yayımlanarak Yönetmeliğin  lisans sahiplerinin kullanıcılar dışındaki kişilere yapılan ham petrol ve akaryakıt satışları ile hizmet ifalarında tanzim edecekleri fatura ve irsaliyelerde teslimin yapıldığı tesisin lisans numarasının belirtilmesi gerekliliği düzenlemesine ilişkin 2. maddesi 01.01.2022 tarihinde, diğer maddeleri ise Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte (02.12.2021) yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin tanımlar maddesine aşağıdaki tanımlar eklendi:
    1. Demiryolu aracı: Hat yapım, bakım, tamir ve kontrol araçları dahil her türlü çeken ve çekilen araçlar ile tren setlerini,
    2. Demiryolu pompası: Bayilik lisansı altına işlenmek şartıyla sadece demiryolu tren işletmecilerinin sahip olduğu demiryolu araçlarının ve Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliğinin 3. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde tanımlanan demiryolu altyapı işletmecisinin faaliyetleri gereği kullanması gereken araçların akaryakıt ihtiyaçlarını karşılayan yerleri ifade eder.
  • Serbest kullanıcılar hariç olmak üzere lisans sahipleri, kullanıcılar dışındaki kişilere yapılan ham petrol ve akaryakıt satışları ile hizmet ifalarında, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tanzim edecekleri fatura ve irsaliyelerde satış yapılan muhatabın lisans numarasını ve teslimin yapıldığı tesisin lisans numarasını da belirtmekle yükümlü kılındı.
  • Dağıtıcı sahiplerinin Bayilerinin lisans almasından, dağıtıcı tadili yaptırmasından, lisansa tarımsal amaçlı satış tankeri veya sabit köy pompası veyademiryolu pompası işletmesinden önce, ilgili bayilik lisansına kayıtlı akaryakıt istasyonuna, tarımsal amaçlı satış tankerlerine, sabit köy pompalarına ve demiryolu pompalarına istasyon otomasyon sistemi kurulması gerektiği düzenlendi.
  • İstasyonlu akaryakıt bayileri, lisansları kapsamındaki akaryakıt istasyonları yoluyla, lisansına işlenmek ve gerekli tedbirleri almak kaydıyla, tarım sektörünün ihtiyaçları için tanker ve köy pompası, demiryolu araçlarının ve demiryolu altyapı işletmecisinin faaliyetleri gereği kullanması gereken araçların akaryakıt ihtiyaçları için ise demiryolu pompaları vasıtasıyla LPG hariç akaryakıt satışı yapabileceği düzenlendi.

PETROL PİYASASINDA LİSANS BAŞVURUSU AÇIKLAMALARINA İLİŞKİN KURUL KARARINDA VE PETROL PİYASASINDA LİSANS TADİLİ BAŞVURULARINDA ARANACAK BİLGİ VE BELGELERE İLİŞKİN KURUL KARARI’NDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 11/11/2021 tarihli ve 10549 ve 10550 sayılı Kararlar 2 Aralık 2021 tarihli 31677 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 10549 sayılı Kurul Kararı ile:3242-2 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Başvurusu Açıklamalarına İlişkin Kurul Kararı’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı” kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;
  • Bayilik lisans başvurularında lisansa:
    1. Köy pompası işlenmesi talebi varsa köy pompasına ait,
    2. Demiryolu pompası işlenmesi talebi varsa demiryolu pompasına ait faaliyet konusu olarak “Demiryolu Pompası” ibaresini içeren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı eklenir.
  • Karar’ın EK-1’inde bulunan Lisans Başvurusunun Türü tablosu değiştirildi.
  • 10550 sayılı Kurul Kararı ile:3242-3 sayılı Petrol Piyasasında Lisans Tadili Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgelere İlişkin Kurul Kararı’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı” kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
  • Bayilik lisansına Sabit Köy Pompası veya Demiryolu Pompası bilgisi ekleme veya değiştirme tadili için aşağıdaki bilgi ve belgeler sunulur.
    1. Köy pompasına ait İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
    2. Demiryolu pompasına ait faaliyet konusu olarak “Demiryolu Pompası” ibaresini içeren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
    3. İstasyon Otomasyon Sistemi Beyanı
  • Karar’ın EK-2’sinde bulunan Bayilik Lisansı Tadil Talebine İlişkin Bilgiler Formu değiştirildi.

PETROL PİYASASINDA DAĞITICI LİSANSI SAHİPLERİNİN BAYİ DENETİM SİSTEMİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 02/12/2021 tarihli ve 10594 sayılı Kararı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 02.12.2021 tarihli toplantısında; aşağıda yer alan “06.2007 tarih ve 1240 sayılı Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” 7 Aralık 2021 tarihli 31682 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Denetim sistemi kurma ve uygulama yükümlülüğüne ilişkin olarak Dağıtıcı lisansı sahipleri, tescilli markası altında faaliyet gösteren bayilerinde yetkilendirilmiş otomasyon şirketi aracılığı ile kaçak akaryakıt satışının yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir bayi denetim sistemi kurar ve uygular.
  • İlgili Karar’ın EK-1’inde yer alan “Otomasyon Sistemi Kılavuzu”’nda değişiklik yapıldı.

2022 YILI GELİR PAYI BEDELLERİ HAKKINDA KARAR KABUL EDİLDİ.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 09/12/2021 tarihli ve 10613 sayılı Kararı 14 Aralık 2021 tarihli ve 3189 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  •  10612 sayılı Kurul Kararı ile: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 09.12.2021 tarihli toplantısında; 2022 yılında uygulanacak olan ulusal petrol stokunun tamamlayıcı kısmının edinilmesi nedeniyle oluşabilecek kaynak ihtiyacı, finansman giderleri ve bu kısım stokların depolama ve idame maliyeti için kullanılacak gelir payı bedellerine ilişkin olarak “2022 Yılı Gelir Payı Bedelleri Hakkında Karar” kabul edildi. Buna göre;
  • 2022 yılında petrol piyasası faaliyetlerine ilişkin uygulanacak gelir payı bedelleri aşağıdaki şekilde belirlendi:
    1. Benzin türleri (ihrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) ve benzin türleri ile harmanlanmak üzere temin edilen etanol için: 7,16 TL/m3
    2. Motorin (ihrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) ve biodizel türleri için: 7,16 TL m3
    3. Gazyağı için; 7,16 TL/m3
    4. Havacılık yakıtları için: 7,16 TL/m3
    5. Yakıt nafta için: 7,16 TL/m3
    6. Damıtık denizcilik yakıtları için: 7,16 TL/m3
    7. Artık denizcilik yakıtları için: 7,61 TL/ton
    8. Fuel Oil (ihrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) türleri için: 7,61 TL/ton.

YETKİLENDİRİLMİŞ OTOMASYON ŞİRKETİ İÇİN İZİN BEDELLERİ 2022 YILI İÇİN BELİRLENDİ. DAĞITICI VE BAYİ MARJLARININ PAYLAŞIMINA İLİŞKİN KURUL KARARI’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

  • 10673 sayılı Kurul Kararı ile: Bayi Denetim Sisteminin Kurulması ve Uygulanması için Tüzel Kişilerin Yetkilendirilmesi Hakkında Karar kapsamında, yetkilendirilmiş otomasyon şirketi için izin bedellerinin 2022 yılında yapılacak başvurular için 340.500.-TL olarak belirlenmesine karar verildi.
  • 10692 sayılı Kurul Kararı ile: Dağıtıcı ve Bayi Marjlarının Paylaşımına İlişkin Kurul Kararı’nın 4. maddesinin 1. fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesine, ikinci fıkrasının kaldırılmasına ve aynı maddenin müteakip fıkralarının teselsül ettirilmesine;

Toplam marj (dağıtıcı ve bayi) dağıtıcı tarafından bayiye her bir benzin ve motorin türleri için tavsiye edilen veya tavan olarak belirlenen fiyattan ilgili bayiye harmanlanma maliyeti dahil en yakın rafineri çıkış fiyatı düşülerek bulunur. Aynı ilde birden fazla rafineri bulunması durumunda en düşük fiyat esas alınır. Mayi marjı, ilgili bayiye harmanlanma maliyeti dahil en yakın rafineri çıkış fiyatı ile Akaryakıt Dağıtım Fiyatı arasındaki farktan az olmayacak şekilde dağıtıcı ile bayi arasında serbestçe belirlenir.

Bu Karar’ın yürürlüğe girmesinden 1 ay içerisinde rafinerici lisans sahipleri tarafından akaryakıt tarifelerinin güncellenerek Kurum’a sunulmasına karar verildi.

PETROL PİYASASI KANUNU KAPSAMINDA ÖNGÖRÜLEN CEZA MİKTARLARI BELİRLENDİ.

 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanununun 19 uncu Maddesi Uyarınca 2022 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Hakkında Tebliğ 17 Aralık 2021 tarihli 31692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Aşağıdaki hallerde 3.643.268 Türk Lirasından az olmamak ve 18.216.345 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu petrol piyasası faaliyetinden elde edilen net satış hasılatının %0,14’ü oranında idari para cezası uygulanır. İhlalin bayilik lisans sahipleri tarafından gerçekleştirilmesi halinde ise aşağıda yer alan cezaların yarısı uygulanır. Ulusal marker ekleme işlemlerine nezaret etmek üzere yetki verilen bağımsız gözetim firmalarının yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde aşağıda belirtilen idari para cezasının dörtte biri uygulanır.
    1. Rafinerici, dağıtıcı, taşıma, ihrakiye, işleme, depolama, iletim, madeni yağ üretimi ve serbest kullanıcı lisansı kapsamına giren faaliyetlerin lisans almaksızın yapılması.
    2. Ulusal marker hükümleri ihlali.
    3. Kaçak akaryakıt veya sahte ulusal marker elde etmeye, satmaya ya da herhangi bir piyasa faaliyetine konu etmeye yarayacak şekilde lisansa esas teşkil eden belgelerde belirlenenlere aykırı sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipmanı bulundurmamak.
    4. Tağşiş ve/veya hile amacıyla akaryakıta katılabilecek ürünlerin akaryakıta katılmaması ve istasyonunda bulundurmaması.
  • Aşağıdaki hallerde bayilik faaliyetinde bulunanlar hariç olmak üzere sorumlulara, 2.277.041 Türk Lirasından az olmamak ve 11.385.215 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu petrol piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,12’si oranında idari para cezası uygulanır. Denetim sistemini usulüne uygun olarak kurmak ve uygulamak üzere yetkilendirilen tüzel kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde, aşağıda belirtilen idari para cezasının onda biri uygulanır:
    1. Faaliyet kısıtlamalarına uyulmaması.
    2. Lisans faaliyetleri kısıtlamalarının ihlali.
    3. Kurumca, fiyat oluşumu gereği yapılan uygulamaların dolaylı veya dolaysız olarak engellenmesi veya engellemeye teşebbüs edilmesi.
  • Aşağıdaki hallerde sorumlulara, 1.001.898 Türk Lirasından az olmamak ve 5.009.494 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu petrol piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,1’i oranında idari para cezası uygulanır:
    1. Piyasa faaliyetinde bulunanların, kötüniyet veya tehlikeli eylem sonucunu doğuracak her türlü işlemden özenle kaçınmak, bunların oluşumunun engellenmesi için her türlü tedbiri almak ile istenmeyen durumları en kısa sürede gidermemesi.
    2. Bayilik faaliyetinde bulunanlar hariç olmak üzere Kanun’un 4. maddenin üçüncü fıkrası ile dördüncü fıkrasının (d) ve (l) bendi dışındaki hükümlerinin ihlali.
    3. Bayilik faaliyetinde bulunanlar hariç olmak üzere sahip olunan lisansın verdiği haklar dışında faaliyet gösterilmesi.
    4. İletim ve depolama tesislerine erişimin dolaylı veya dolaysız olarak engellenmesi.
    5. Serbest kullanıcı belirlenmesine ilişkin usul ve esasların ihlali.
  • İhlalin serbest kullanıcı lisansı sahiplerince gerçekleştirilmesi halinde, 91.081 Türk Lirasından az olmamak ve 182.163 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu petrol piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,5’i oranında idari para cezası uygulanır.
    1. Aşağıdaki hallerde sorumlulara 227.703 Türk Lirasından az olmamak ve 1.138.520 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu petrol piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,10’u onu oranında idari para cezası uygulanır:
    2. Lisans almaksızın bayilik faaliyeti yapılması.
    3. İlgili tesisin fiilen faaliyette bulunmaması.
    4. Bayi lisanslarına ilişkin düzenlemelerin ihlali.
    5. Bayilik lisansı sahiplerince lisansın verdiği haklar dışında faaliyet gösterilmesi.
    6. Lisans sahiplerinin temel hak ve yükümlülüklerinin ihlali.
    7. Bayilik lisansı sahiplerince fiyat oluşumu ihlali.
  • Ulusal petrol stoğu tutma yükümlülüğü bulunan lisans sahiplerine, tespit tarihinde eksik tutulan her bir ton ürün için 453 Türk Lirası idari para cezası verilir. Eksik tutulan stok miktarının hesabında ton küsuratı dikkate alınmaz. Bu bent kapsamında uygulanan idari para cezası, ulusal petrol stoğunun tamamlayıcı kısmının finansmanı için kullanılır.
  • Kurum tarafından yapılan düzenlemeler uyarınca biodizel, etanol ve benzeri harmanlama yükümlülüğü bulunan lisans sahiplerine, eksik harmanlanan her bir metreküp ürün için 453 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
  • Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan ancak bu Kanun’un getirdiği yükümlülüklere, ikincil mevzuat veya lisans hükümlerine, Kurul kararlarına uymayanlara Kurum tarafından 378 Türk Lirasından az olmamak ve 1.001.898 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu petrol piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,8’i oranında idari para cezası uygulanır.

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURULU TARAFINDAN PETROL PİYASASINDA LİSANS SAHİPLERİNE İLİŞKİN BİRTAKIM KARARLAR ALINDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 16.12.2021 tarihli ve 10638 ve 10639 sayılı Kararları 22 Aralık 2021 tarihli 31697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10638 sayılı Kurul Kararı ile: Petrol Piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin, 2021 yılı faaliyetleri için 2022 yılında uygulanacak katılma payı oranına ilişkin karar alındı. Buna göre;
  • Petrol piyasasında faaliyet gösteren rafinerici, işleme, dağıtıcı, iletim, ihrakiye teslimi, madeni yağ ve depolama lisansı sahibi gerçek ve tüzel kişilerin 2022 yılında ödemekle yükümlü oldukları 2021 yılı katılma payına ilişkin oran, 2021 yılı faaliyet dönemine ilişkin olarak yıllık gelir tablolarında yer alan lisans kapsamında yürütülen piyasa faaliyetlerine ilişkin net satışlar tutarının %0,1’i,
  • Taşıma ve bayilik lisans sahibi gerçek ve tüzel kişilerin 2022 yılında ödemekle yükümlü oldukları 2021 yılı katılma payına ilişkin oran ise alt başlıklar dahil 0, olarak belirlendi.
  • Kurum tarafından, katılma payı mükellefinden tahsil edilecek tutar, 31.12.2021 tarihli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre, 2.000.000 ABD Doları’nın TL karşılığını aşmayacak şekilde hesaplanır.
  • 10639 sayılı Kurul Kararı ile: Petrol Piyasasında 2022 yılında uygulanacak olan lisans alma, lisans tadili, süre uzatımı (vize), lisans sureti çıkartma, tarife onayı, akaryakıt ticaret izni ve kupon hizmeti izin bedellerine ilişkin belirlemeler yapıldı.

TÜRK PETROL KANUNU’NDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

7346 Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Kanun’un 3. maddesi 26.10.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 4. ila 11. maddeleri 01.01.2022 tarihinde, 14. maddesi 06.09.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 20. ve 28. maddeleri 12.10.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddeleri yayım tarihinde (25.12.2021) yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Türk Petrol Kanunu’nda yapılan değişiklik ile petrol arama ruhsatı başvurularında, başvuru içeriğinin gizli tutulma süresi 60 güne düşürüldü. Bu süre içinde yapılan ve aynı arazi parçasını tamamen kapsayan başvurular, bu çerçevede birlikte değerlendirilecektir. Bu süre içinde yapılan ve aynı arazi parçasını kısmen kapsayan arama ruhsatı başvuruları ile altmış günden sonra aynı alana yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

MOTORİN VE BİODİZEL STANDARDI DEĞİŞTİ.

Motorin Türlerine Biodizel Harmanlanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Tanımlar maddesine aşağıdaki iki kavram eklendi.
    1. Misli sayım: Harmanlama yükümlülüğü hesaplamalarında bu Tebliğde belirlenen hammaddeler kullanılarak üretilen ürün miktarının belirlenen katsayı ile çarpılarak yükümlülük hesabına dahil edilmesi uygulamasını,
    2. Girdi-Çıktı dengesi: İşleme lisansı sahibinin tesisine giren, çıkan ve stok değişimine uğrayan maddeler arasındaki ve bitkisel atık yağdan üretilen biodizel ile tesise kabul edilen bitkisel atık yağ miktarı arasındaki miktarsal tutarlılığı, ifade eder.
  • İşleme lisansı sahibi, biodizel teslimleri için düzenleyeceği fatura veya fatura yerine geçen belgede; satışı gerçekleştirilen biodizeli, üretiminde kullanılan hammadde türüne göre “Biodizel (Yerli Tarım Ürününden Üretilen) / Biodizel (Bitkisel Atık Yağdan Üretilen)” olarak ayrı kalemler halinde göstermekle yükümlüdür. Aynı belgede biodizelin harmanlama ürünü olup olmadığı açıklamasına da yer verilir.
  • Motorin ile harmanlanmak üzere temin edilen biodizel yeniden satışa konu edilemez.
  • Biodizel üretiminde kullanılan hammaddelerin kaynağını ve türünü ispatlayıcı belgeler 5 yıl süre ile işleme lisansı sahipleri tarafından saklanır.
  • İşleme lisansı sahipleri; tesislerindeki üretim, satış ve stok hareketlerine ilişkin olarak yeminli mali müşavir tarafından her bir takvim yılına ilişkin düzenlenen ve Enerji Piyasası Bildirim Sisteminde yer alan formata uygun raporlarını bir sonraki yılın Mart ayı sonuna kadar Kurum’a sunar.
  • Misli sayıma ilişkin aşağıdaki esaslar benimsendi:
    1. İşleme lisansı sahipleri; tesislerindeki üretim, satış ve stok hareketlerine ilişkin olarak yeminli mali müşavir tarafından her bir takvim yılına ilişkin düzenlenen ve Enerji Piyasası Bildirim Sisteminde yer alan formata uygun raporlarını bir sonraki yılın Mart ayı sonuna kadar Kurum’a sunar.
    2. Kurum tarafından yapılan kontrollerde işleme lisansı kapsamında yer alan tesisin girdi-çıktı dengesinin sağlanması zorunludur.
  • 2020-2021 harmanlama döneminde harmanlanan biodizel miktarı, lisans sahiplerinin ilgili dönem yükümlülük hesaplamalarında, 1,2 katsayısı ile çarpılarak değerlendirilir.

BENZİN TÜRLERİNE ETANOL HARMANLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ’DE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Benzin Türlerine Etanol Harmanlanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 30 Aralık 2021 tarihli 31705 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Benzin Türlerine Etanol Harmanlanması Hakkında Tebliğ’e geçici madde eklenerek rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerinin etanol harmanlama yükümlülüğünün hesaplanmasında, 2021 ve 2022 yılları tek bir yükümlülük dönemi olarak kabul edileceği düzenlendi.

 LPG PİYASASI

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURULU SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINA İLİŞKİN BİRTAKIM KARARLAR ALDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 02/12/2021 tarihli ve 10596, 10597 ve 10598 sayılı Kararları 4 Aralık 2021 tarihli 31679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 10596 sayılı Kurul Kararı ile: Kapasite Raporu’nun tesisin üretim konusu, yıllık üretim kapasitesi, teknolojisi, makine parkı, kullandığı hammaddeler, sermaye ve istihdam bilgilerini ve benzeri konuları içeren ilgililerce düzenlenmiş raporunu, LPG tüpü beyanının İlgili şirketin sahip olduğu tüp sayısını içeren beyanını ifade edeceği belirtildi.
    1. Başvurularda Kurum’a sunulan tarih içermeyen beyanların tarihi olarak, yetkili tarafından güvenli elektronik imza ile imzalandığı tarih esas alınacağı belirtildi.
    2. Tesisin el değiştirme nedeniyle yeniden lisanslamaya konu olması halinde, tesis adresinde farklılık olduğu durumlarda Adres Teyit Yazısı talep edilecektir. Bununla birlikte İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında ruhsat devrine ilişkin bilginin Kurumumuzda kayıtlı bilgilerle uyuşması halinde adres teyit yazısı aranmayacaktır.
  • 10597 sayılı Kurul Kararı ile: 04.2012 tarihli ve 3763-3 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Tadili, Süre Uzatımı ve Sona Erdirme Başvurularında Aranacak Bilgi ve Belgelere İlişkin Kurul Kararı’nın 6. maddesi yürürlükten kaldırıldı.
    1. Lisansa kayıtlı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı bilgisinde herhangi bir değişiklik yapılması halinde, geçerli durumdaki İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı sunulacaktır.
    2. LPG Otogaz Bayilik lisansı süre uzatımı başvurusu ekinde, süre uzatım bedelinin yatırıldığına dair belge dışında belge sunulması gerekmez. LPG Otogaz Bayilik lisansı dışındaki lisanslar için yapılan süre uzatım başvurularının ekinde, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında Lisans Başvurusuna İlişkin Kurul Kararı’na göre bu lisansların alınması için gerekli tüm bilgi ve belgeler de yer alır. Ancak LPG Dağıtıcı Lisansı için tesis bilgi dosyası kapsamında yer alan LPG tüpü faturaları yerine “LPG Tüpü Beyanı” sunulur. Lisans süre uzatım başvurusu kapsamında sunulan bilgiler ile lisansa kayıtlı ve lisans sahibine ilişkin güncel bilgilerin lisans süre uzatımı işleminden önceki dönemde değişmiş olması durumunda lisans sahiplerinin ilgili mevzuatta yer alan tadil işlemleri ve bildirim zorunluluklarına ilişkin yükümlülükler ayrıca devam edecektir.
  • 10598 sayılı Kurul Kararı ile: Unvan veya işyeri açma ve çalışma ruhsatı tadiline ilişkin başvuru yükümlülüklerini Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18. maddesi kapsamında süresinden sonra yerine getiren ya da süresinde yerine getirmediği tespit edilen;
    1. LPG Otogaz Bayilik Lisansı Sahipleri,
    2. LPG Taşıma Lisansı Sahipleri,
    3. LPG Tüpü İmalatı Lisansı Sahipleri,
    4. LPG Tüpü Muayenesi, Tamiri ve Bakımı Lisansı Sahipleri,

söz konusu Yönetmelikte belirtilen sürelerden daha sonraki bir tarihte lisans tadil başvurusunda bulunmaları halinde, lisans tadil bedelini, tadil talebinde bulunulan yıl uygulanmakta olan lisans alma bedeli kadar ödeyerek söz konusu tadil yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılmalarına,

b) Adres (ada, pafta ve parsel bilgileri dahil) değişikliği nedeniyle işyeri açma ve çalışma ruhsatı tadiline ilişkin başvuru yükümlülüklerini Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18. maddesi kapsamında süresinden sonra yerine getiren ya da süresinde yerine getirmediği tespit edilen;

  • LPG Dağıtıcı Lisansı Sahipleri,
  • LPG Depolama Lisansı Sahipleri,

söz konusu Yönetmelikte belirtilen sürelerden daha sonraki bir tarihte lisans tadil başvurusunda bulunmaları halinde, lisans tadil bedelini tadil talebinde bulunulan yıl uygulanmakta olan lisans tadil bedelinin 5 katını ödeyerek söz konusu tadil yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılmalarına,

c) LPG Dağıtıcı Lisansı sahiplerinin, tüp dolum kapasitesi değişimine ilişkin başvuru yükümlülüklerini Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 18. maddesi kapsamında süresinden sonra yerine getiren ya da süresinde yerine getirmediği tespit edilen şirketlerden, lisans tadil bedelini tadil talebinde bulunulan yıl uygulanmakta olan lisans tadil bedelinin 5 katını ödeyerek söz konusu tadil yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılmalarına,

d) 07.12.2017 tarihli ve 7494 sayılı Kurul Kararının 5. ve 6. maddelerin ikinci fıkralarında belirtilen süreler içerisinde başvuruda bulunmayan veya bulunamayan tüzel kişilerin, başvurunun yapıldığı tarihte geçerli olan LPG dağıtıcı lisans tadil bedelinin 5 katı tutarını ödeyerek Kupon sistemi kapsamında hizmet vermek için başvuruda bulunabilmelerine karar verildi.

2022 YILI GELİR PAYI BEDELLERİ HAKKINDA KARAR KABUL EDİLDİ.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 09/12/2021 tarihli ve 10612 ve 10613 sayılı Kararları 14 Aralık 2021 tarihli ve 3189 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10612 sayılı Kurul Kararı ile: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 09.12.2021 tarihli toplantısında; 2022 yılında uygulanacak olan ulusal petrol stokunun tamamlayıcı kısmının edinilmesi nedeniyle oluşabilecek kaynak ihtiyacı, finansman giderleri ve bu kısım stokların depolama ve idame maliyeti için kullanılacak gelir payı bedellerine ilişkin olarak “2022 Yılı Gelir Payı Bedelleri Hakkında Karar” kabul edildi. Buna göre;
  • 2022 yılında petrol piyasası faaliyetlerine ilişkin uygulanacak gelir payı bedelleri aşağıdaki şekilde belirlendi:
    1. Benzin türleri (ihrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) ve benzin türleri ile harmanlanmak üzere temin edilen etanol için: 7,16 TL/m3
    2. Motorin (ihrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) ve biodizel türleri için: 7,16 TL m3
    3. Gazyağı için; 7,16 TL/m3
    4. Havacılık yakıtları için: 7,16 TL/m3
    5. Yakıt nafta için: 7,16 TL/m3
    6. Damıtık denizcilik yakıtları için: 7,16 TL/m3
    7. Artık denizcilik yakıtları için: 7,61 TL/ton
    8. Fuel Oil (ihrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) türleri için: 7,61 TL/ton.
  • 10613 sayılı Kurul Kararı ile: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 09.12.2021 tarihli toplantısında; Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında 2022 yılı gelir payı bedelinin 16 TL/ton olarak belirlenmesine karar verildi.

LPG PİYASASI KANUNU KAPSAMINDA ÖNGÖRÜLEN CEZA MİKTARLARI BELİRLENDİ.

5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 16 ncı Maddesi Uyarınca 2022 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Hakkında Tebliğ 17 Aralık 2021 tarihli 31692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre; LPG Piyasası kapsamında uygulanacak ceza miktarları aşağıdaki şekildedir.

  • Aşağıdaki hallerde otogaz bayilik faaliyetinde bulunanlar hariç olmak üzere sorumlulara, 817 Türk Lirasından az olmamak ve 18.216.345 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu LPG piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,14’ü oranında idari para cezası uygulanır:
    1. Lisansa tabi faaliyetlerin lisans alınmaksızın yapılması.
    2. Lisans sahibi olmayanlar tarafından LPG ticareti yapılması.
  • Aşağıdaki hallerde sorumlulara 407 Türk Lirasından az olmamak ve 5.009.494 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu LPG piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,12’si oranında idari para cezası uygulanır:
    1. Mali mesuliyet sigortası yaptırma, dolum tesislerinde ve otogaz istasyonlarında sorumlu müdür bulundurma, asli faaliyetlerinde eğitim ve sertifika almış personel çalıştırma hariç lisans sahiplerinin hak ve yükümlülüklerinin ihlali.
    2. Otogaz bayilik faaliyetinde bulunanlar hariç olmak üzere sahip olunan lisansın verdiği haklar dışında faaliyet gösterilmesi.
    3. Tüplü LPG faaliyeti yapan dağıtıcıların teknik düzenlemelere göre ünite kurma veya sözleşme yapma, dolum öncesi ve sonrası kontrol işlemleri yapma ve imha yükümlülükleri hariç üretim ve dağıtıma ilişkin yükümlülükler ile taşıma, depolama, dolum, tüp imalatı, tüp muayene, tamir ve bakım yükümlülüklerinin ihlali.
    4. Kurum tarafından yapılan uygulamaların dolaylı veya dolaysız olarak engellenmesi veya engellemeye teşebbüs edilmesi
  • Aşağıdaki hallerde sorumlulara 163 Türk Lirasından az olmamak ve 910.817 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu LPG piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,1’i oranında idari para cezası uygulanır:
    1. Lisans alınmaksızın bayilik faaliyetinin yapılması.
    2. Otogaz bayilik lisansı sahiplerince lisansın verdiği haklar dışında faaliyet gösterilmesi.
    3. Otogaz istasyonlarında LPG tüpü dolumu ve satışı yapmamak, LPG tüpü dolumuna yarayan hiçbir alet, makine ve teçhizatı istasyon dahilinde bulundurmama hariç otogaz bayilerinin yükümlülüklerinin ihlali.
    4. Otogaz bayilik lisansı sahiplerince LPG piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması.
    5. Sigorta, sorumlu müdür ve eğitim yükümlülüklerinin ihlali.
    6. Lisans sahiplerinin hak ve yükümlülüklerinin ihlali.
  • Otogaz istasyonlarında LPG tüpü dolumu ve satışı yapmamak, LPG tüpü dolumuna yarayan hiçbir alet, makine ve teçhizatı istasyon dahilinde bulundurmaması halinde otogaz bayilik lisansı sahiplerine 163 Türk Lirasından az olmamak ve 910.817 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu LPG piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,10’u oranında idari para cezası uygulanır.
  • Ulusal petrol stoğu tutma yükümlülüğü bulunan lisans sahiplerine, tespit tarihinde eksik tutulan her bir ton ürün için 453 Türk Lirası idari para cezası verilir. Eksik tutulan stok miktarının hesabında ton küsuratı dikkate alınmaz. Bu bent kapsamında uygulanan idari para cezası, ulusal petrol stoğunun tamamlayıcı kısmının finansmanı için kullanılır.
  • Yukarıda belirtilenlerin dışında kalan ancak bu Kanun’un getirdiği yükümlülüklere, ikincil mevzuat veya lisans hükümlerine, Kurul kararlarına uymayanlara Kurum tarafından 215 Türk Lirasından az olmamak ve 91.081 Türk Lirasını geçmemek üzere fiilin işlendiği tarihten bir önceki yılda ilgili lisansa konu LPG piyasası faaliyetine ilişkin net satış hasılatının %0,8’i oranında idari para cezası uygulanır.

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURULU TARAFINDAN LPG PİYASASINDA LİSANS SAHİPLERİNE İLİŞKİN BİRTAKIM KARARLAR ALINDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 16.12.2021 tarihli ve 10640 ve 10641 sayılı Kararları 22 Aralık 2021 tarihli 31697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10640 sayılı Kurul Kararı ile: Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin, 2021 yılı faaliyetleri için 2022 yılında uygulanacak katılma payı oranına ilişkin karar alındı. Buna göre;
    1. LPG piyasasında faaliyet gösteren LPG Dağıtıcı lisans sahibi tüzel kişilerin 2022 yılında ödemekle yükümlü oldukları 2021 yılı katılma payına ilişkin oran, 2021 yılı faaliyet dönemine ilişkin olarak yıllık gelir tablolarında yer alan lisans kapsamında yürütülen piyasa faaliyetlerine ilişkin net satışlar tutarının %0,1’i,
    2. LPG piyasasında faaliyet gösteren LPG Otogaz Bayilik lisans sahibi gerçek ve tüzel kişilerin 2022 yılında ödemekle yükümlü oldukları 2021 yılı katılma payına ilişkin oran ise 0 olarak belirlendi.
    3. Kurum tarafından, katılma payı mükellefinden tahsil edilecek tutar, 31.12.2021 tarihli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurana göre, 2.000.000 ABD Doları’nın TL karşılığını aşmayacak şekilde hesaplanır.
  • 10641 sayılı Kurul Kararı ile: Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasasında 2022 yılında uygulanacak olan lisans alma, lisans tadili, süre uzatımı (vize) ve lisans sureti çıkartma ve kupon hizmeti izin bedellerine ilişkin karar alındı.

DOĞALGAZ PİYASASI

SPOT BORU GAZI İTHALAT MİKTARI VE UYGULAMA YÖNTEMİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR’DA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 02/12/2021 tarihli ve 10591 sayılı Kararı 3 Aralık 2021 tarihli 31678 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Herhangi bir ithalat giriş noktasından spot boru gazı ithalatı yapmak üzere talep toplamaya katılmak isteyen İthalat (Spot) lisansı sahipleri, talep toplama takviminde belirtilen sürede aşağıdaki belgeleri Kurum’a sunar:
    1. Kurul tarafından belirlenen talep toplamaya katılım bedelinin nakit olarak Kurum hesabına yatırıldığını belgeleyen banka dekontu,
    2. Karar’ın Ek-1’inde yer alan taahhütname ile bu taahhütnameyi imzalayan yetkilinin/yetkililerin yetkisini gösterir sicil tasdiknamesi ve/veya vekaletnamenin aslı veya onaylı sureti,
    3. İsteğe bağlı olarak Karar’ın Ek-2’sinde yer alan beyanname ile bu beyannameyi imzalayan yetkilinin/yetkililerin yetkisini gösterir sicil tasdiknamesi ve/veya vekaletnamenin aslı veya onaylı sureti,
    4. Piyasa İşletmecisi ile İmzalanan Piyasa Katılım Anlaşması’nın bir örneği,
    5. Talep çağrısında belirtilen diğer bilgi ve belgeler
  • Bu Usul ve Esaslar kapsamında ithal edilen doğal gazın sürekli ticaret platformunda satılması yükümlülüğüne yönelik olarak Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği hükümleri uygulanır ve ilgili lisans sahibi piyasa katılımcısı statüsü elde etmekle yükümlüdür. Lisans sahibinin sürekli ticaret platformunda satış yapma yükümlülüğünü yerine getirmiş kabul edilmesi için uygulanacak takvim ve talep edilebilecek teminatlar, ilgili giriş noktasına ilişkin talep çağrısında duyurulur. Piyasa işletmecisi söz konusu teminatları, lisans sahibinin bu Usul ve Esaslar kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde iletim şirketinin ilave dengeleyici sıfatıyla yaptığı alış yönlü işlemlerin ödemeleri karşılığında kullanılmak üzere, iletim şirketi adına tutmakla yükümlüdür.
  • Piyasa işletmecisi, ilgili kapasite ürününün dönemi içerisinde sürekli ticaret platformunda satış yükümlülüğünün yerine getirilip getirilmediğini veya hangi oranda yerine getirildiğini tespit ederek Kurum’a bildirir. İletim şirketi ile piyasa işletmecisi, bu Usul ve Esaslar kapsamında ithal edilen doğal gazın sürekli ticaret platformunda satılması yükümlülüğü kapsamındaki veri alışverişinde gerekli iş birliği ve koordinasyonu sağlar. Sürekli ticaret platformunda satış yükümlülüğüne ilişkin diğer uygulama detayları Kurul tarafından belirlenebilir.
  • Kurul, talep çağrılarında yer vermek kaydıyla uygulamaya dair ihtiyaç görülen diğer hususlarda ilave düzenlemeler yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya yetkilidir.
  • Sürekli ticaret platformunda satış yükümlülüğü 01.07.2022 tarihine kadar uygulanmaz; bu tarihten itibaren 2022 Gaz Yılına mahsus olmak üzere ithal edilecek spot boru gazı miktarının en az %5’i sürekli ticaret platformunda satılır.

DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNU KAPSAMINDA ÖNGÖRÜLEN CEZA MİKTARLARI BELİRLENDİ.

4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununun (Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması ve Doğalgaz Piyasası Hakkında Kanun) 9 uncu Maddesi Uyarınca 2022 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezaları Hakkında Tebliğ 17 Aralık 2021 tarihli 31692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre; 4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu (“Kanun”) kapsamında öngörülen ceza miktarları aşağıdaki şekildedir:

  • Kurul tarafından bilgi isteme veya yerinde inceleme hallerinde; istenen bilgilerin yanlış, eksik veya yanıltıcı olarak verildiğinin saptanması veya hiç bilgi verilmemesi ya da yerinde inceleme imkanının verilmemesi hallerinde, 1.659.917 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Kanun hükümlerine ve çıkarılan yönetmelik, talimat ve tebliğlere aykırı hareket edildiğinin saptanması halinde, 1.422.779 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Lisans veya sertifika genel esasları ve yükümlülüklerinden herhangi birisinin yerine getirilmediğinin saptanması halinde, 1.659.917 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Lisans veya sertifika müracaatında ve bunların verilmesinde aranan şartlar konusunda, gerçek dışı belge sunulması veya yanıltıcı bilgi verilmesi veya lisans veya sertifikada öngörülen hususları etkileyecek şartlardaki değişikliklerin Kurul’a bildirilmemesi halinde, 2.371.311 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Lisans müracaatı sırasında iştirak ilişkisi konusunda yanıltıcı bilgi verilmesi veya faaliyet süresi boyunca iştirak ilişkisi yasağına aykırı davranışta bulunulması halinde, 2.371.311 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Piyasada lisans kapsamı dışında faaliyet gösterildiğinin saptanması halinde, 2.845.578 Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Lisans veya sertifikanın verilmesine esas olan şartların, faaliyetlerin yürütülmesi sırasında ortadan kalktığının saptanması halinde lisans veya sertifika iptal edilir. Ancak, bu şartların baştan mevcut olmadığının saptanması halinde ise lisans veya sertifikanın iptali yanında ayrıca 2.845.578 Türk Lirası idari para cezası verilir.

2022 YILINDA UYGULANACAK SERBEST TÜKETİCİ OLMA SINIRINA, BAĞLANTI VE HİZMET BEDELLERİ ÜST SINIRLARA, ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASINDA GEÇERLİ OLACAK BİRİM ÜCRETLERE VE  VADELİ DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASINDA GEÇERLİ OLACAK BİRİM ÜCRETLER İLİŞKİN KURUL KARARLARI YAYIMLANDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 16/12/2021 tarihli ve 10627, 10633, 10647 ve 10648 sayılı Kararları 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 10627 sayılı Kurul Kararı ile: Doğal gaz piyasasında serbest tüketici olma sınırına ilişkin olarak 2015 yılı boyunca uygulanmak üzere alınan ve 26.12.2014 ve 29217 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 18.12.2014 ve 5362 sayılı Doğal gaz piyasasında tüketicilere uygulanmak üzere serbest tüketici olma sınırına ilişkin Kurul Kararı, 2022 yılı boyunca aynen uygulanmaya devam edilecektir.
  • 10633 sayılı Kurul Kararı ile: Dağıtım şirketlerinin 2022 yılı için uygulayacakları bağlantı ve hizmet bedelleri üst sınırları belirlenmiş olup, belirtilen bedellere KDV dahil edilmedi.
  • 10647 sayılı Kurul Kararı ile: 2022 yılında Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasasında geçerli olacak birim ücretler belirlendi. Buna göre;
    1. Birim işlem ücreti Sm başına 0,001093 TL olacaktır.
    2. Birim dengesizlik uzlaştırma işletim ücreti Sm başına 0,005662 TL olacaktır.
    3. Yıllık katılım ücreti 20.759 TL olacaktır.
    4. Kabul edilmeyen itiraz ücreti adet başına 200 TL olacaktır.
  • 10648 sayılı Kurul Kararı ile: 2022 yılında Vadeli Doğal Gaz Satış Piyasasında geçerli olacak birim ücretler belirlendi. Buna göre;
    1. Birim işlem ücreti Sm başına 0,000450 TL olacaktır.
    2. Yıllık katılım ücreti 2.500 TL olacaktır.
    3. Kabul edilmeyen itiraz ücreti adet başına 200 TL olacaktır.

DOĞAL GAZ PİYASASINDA ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILABİLECEK BAŞVURULARA İLİŞKİN OLARAK ALINAN 8522 SAYILI KURUL KARARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KURUL KARARI KABUL EDİLDİ.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 09/12/2021 tarihli 10610 sayılı Kararı 14 Aralık 2021 tarihli ve 3189 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10610 sayılı Kurul Kararı ile: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 09.12.2021 tarihli toplantısında; 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında doğal gaz piyasasında faaliyet gösteren gösterecek gerçek ve tüzel kişiler tarafından Kuruma elektronik ortamda yapılabilecek başvurulara ilişkin olarak alınmış olan “Doğal Gaz Piyasasında Elektronik Ortamda Yapılabilecek Başvurulara İlişkin Olarak Alınan 8522 Sayılı Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı” kabul edildi. Buna göre; Doğal Gaz Piyasasında Elektronik Ortamda Yapılabilecek Başvurulara İlişkin Olarak Alınan 8522 Sayılı Kurul Kararı kapsamında yapılacak olan başvurular 31.12.2022 tarihine kadar yazılı olarak da alınmaya devam edilecektir.

ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURULU TARAFINDAN DOĞALGAZ PİYASASINDA LİSANS SAHİPLERİNE İLİŞKİN BİRTAKIM KARARLAR ALINDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 16.12.2021 tarihli ve 10636 ve 10637sayılı Kararları 22 Aralık 2021 tarihli 31697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10636 sayılı Kurul Kararı ile: Doğal Gaz Piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin, 2021 yılı faaliyetleri için 2022 yılında ödemekle yükümlü oldukları, 2022 yılında uygulanacak katılma payı oranına ilişkin karar alındı. Buna göre;
    1. Doğal Gaz Piyasasında faaliyet gösteren lisans sahibi tüzel kişilerin 2022 yılında ödemekle yükümlü oldukları 2021 yılı katılma payına ilişkin oran, 2021 yılı faaliyet dönemine ilişkin olarak düzenleyecekleri gelir tablolarında yer alan safı satış hasılatı tutarının %0,05 ’i
    2. Doğal Gaz Piyasasında faaliyet gösteren sertifika sahibi tüzel kişilerin 2022 yılında ödemekle yükümlü oldukları katılma payına ilişkin oran 2021 yılı faaliyetleri için 0, olarak belirlendi.
  • 10637 sayılı Kurul Kararı ile: 2022 yılında uygulanacak olan lisans alma, lisans yenileme, lisans tadili ve lisans sureti çıkartma bedelleri ve Doğal Gaz Piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin 2021 yılı faaliyetleri için 2022 yılında ödemekle yükümlü oldukları yıllık lisans bedeli ile sertifika alma, sertifika yenileme, sertifika tadili, sertifika sureti çıkartma ve sertifika vize bedelleri ile iç tesisat ve servis hatları sertifikası vermekle yükümlü dağıtım şirketlerinin alacağı hizmet bedelleri belirlendi.

DOĞAL GAZ TARİFESİ HESAPLAMA USULÜ DEĞİŞTİ.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 23/12/2021 tarihli ve 10658 sayılı Kararı 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre; Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 23.12.2021 tarihli toplantısında; aşağıdaki “Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar“ın kabul edilmesine karar verildi.

  • Tarife belirleme sürecine ilişkin olarak Kurul hesaplanan gelir farklarının tamamının veya bir kısınırım etkilerinin can ve/veya bir sonraki tarife uygulama dönemine yansıtılmasına karar verebilir.
  • Bu Usul ve Esaslar kapsamında bir tarife uygulama dönemi için hesaplanan makul getiri tutarının, verimlilik parametresi uygulanması ile bulunan sabit ve değişken işletme gideri bileşenleri toplamının %20’sine tekabül eden tutardan daha düşük olması durumunda, söz konusu iki tutarın ortalaması ilgili tarife uygulama dönemine ilişkin toplam makul getiri tutarı olarak dikkate alınır. Bu fıkra kapsamındaki hesaplama, her tarife uygulama dönemi başı itibariyle bir defaya mahsus olmak üzere yapılır.
  • Dağıtım faaliyeti kapsamında oluşan Katma Değer Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi hariç diğer vergi, resmi, harç ve benzeri giderler tarife hesaplamalarında dikkate alınır.
  • Dağıtım şirketinin, CNG veya LNG alım fiyatları ile uyguladığı doğal gaz fiyatları arasındaki maliyet farkını (ud) tarife uygulama döneminde geçerli olan sistem kullanım bedelleriyle karşılayamaması ya da söz konusu maliyet farkının üzerinde gelir etmesi halinde, aradaki fark bir sonraki tarife uygulama dönemi hesaplamalarında düzeltmeye konu edilir.
  • Dağıtım şirketi tarafından elde edilebilecek diğer gelirler aşağıda belirtildi. Söz konusu gelirlerden;
    1. İç tesisat işlem gelirleri %0.
    2. Sertifika hizmet gelirleri %0.
    3. Sayaç açma-kapama gelirleri %0.
    4. Yan hizmet gelirleri %0,
    5. Ön ödemeli sayaç değişim gelirleri %0,
    6. Ölçüm ekipmanı muayene gelirleri %0,
    7. Kalibrasyon gelirleri %0,
    8. Kira gelirleri %50,
    9. Hasar gelirleri %0,
    10. Hot-tap operasyon gelirleri %0,
    11. Şartname satış gelirleri%0.
    12. Sahip olunan şebeke dışına verilen hizmet gelirleri %50,
    13. Usulsüz gaz kullanım gelirleri %0,
    14. Sigorta tazmin gelirleri %0.
    15. Bağlantı hattı kontrol gelirleri %0,
    16. Tarifeye esas varlıkların dağıtım faaliyeti dışında kullanımından elde edilen gelirler %50,
    17. Reklam gelirleri %50,
    18. Dağıtım faaliyeti kapsamındaki eğitim hizmet gelirleri %50,
    19. Elektrik ve Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında elde edilen gelirler %50,

oranında işletme gideri hesaplamasında diğer gelirler bileşeni kapsamı dışında tutulur, Diğer gelirler bileşeni kapsamındaki gelir kalemlerinin tespitinde esas alınan değişkenlere ait öngörü değerleri ile ilgili tarife uygulama dönemi gerçekleşmelerinin farklı olması halinde, söz konusu farklılıktan kaynaklanan sapmalar bir sonraki tarife uygulama dönemi hesaplamalarında düzeltmeye konu edilir.

  • Dağıtım şirketlerince sunulan hizmetin kalitesini ve dağıtım şirketlerinin kurumsal performansını artırmayı teşvik etmek amacıyla tarife hesaplamalarında kalite faktörü ve kurumsal performans teşviki kullanılır.

İLÇELERE DOĞAL GAZ ULAŞTIRILMASI AMACIYLA BOTAŞ GÖREVLENDİRİLDİ.

  • İlçelere Doğal Gaz Ulaştırılması Amacıyla BOTAŞ Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 4978) 29 Aralık 2021 tarihli 31704 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
  • Bu Karar, doğal gazın ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefi doğrultusunda merkez nüfusu 15.000 ve üzerindeki ilçeler ile merkez nüfusu 10.000 ve üzerinde olup Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın onayı ile bu Karar kapsamına alınması kararlaştırılan ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını sağlamak üzere yapılacak yatırımlara ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlandı.
  • Bu Karar kapsamında yeterlilik sağlayan merkez nüfusu 15.000 ve üzerindeki ilçeler ile bölgesel coğrafi koşulları, tüketim potansiyeli veya bölgede bulunan tesislerin ihtiyaçları açısından şehir besleme hattı yapılmasında ekonomik veya stratejik fayda görülen merkez nüfusu 10.000 ve üzerinde olup Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın onayı ile bu Karar kapsamına alınması kararlaştırılan ilçelere doğal gaz ulaştırılmasını teminen gerekli şehir besleme hattı yatırımları, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Genel Müdürlüğü veya doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından, şehir giriş istasyonu ve dağıtım şebekesi yatırımları ise doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilir.
  • Büyükşehirlerde yer alan ilçelerde, ilçe merkez nüfusunun 15.000 ya da 10.000 ve üzerinde olduğunun tespitinde, 12.11.2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanunla mahalleye dönüşen köyler/beldeler göz önünde bulundurulmaz.

2022 YILI İÇİN TEDARİK EDİLEN BİRİM ENERJİ MİKTARI BAŞINA ÖNGÖRÜLEN YEKDEM MALİYETİ HESAPLANDI.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 31/12/2021 tarihli ve 10709 sayılı Kararı 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 6. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre;

  • 10709 sayılı Kurul Kararı ile: Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmeliğin 14. maddesi kapsamında 2022 yılı için tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen YEKDEM maliyetinin aşağıdaki şekilde belirlenmesine karar verildi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAK GARANTİ SİSTEMİ VE PİYASASINDA GEÇERLİ OLACAK BİRİM BELİRLENMİŞTİR.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 16/12/2021 tarihli ve 10646 sayılı Kararları 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 10646 sayılı Kurul Kararı ile: 2022 yılında Vadeli Elektrik Piyasasında geçerli olacak birim ücretler ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Piyasasında geçerli olacak birim belirlendi. Buna göre;

Vadeli Elektrik Piyasasında geçerli olacak birim ücretler için;

    1. Birim işlem ücreti MWh başına 1.00 TL olacaktır.
    2. Yıllık katılım ücreti 10.000 TL olacaktır.
    3. Kabul edilmeyen itiraz ücreti adet başına 200 TL olacaktır.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Piyasasında geçerli olacak birim ücretler için;

    1. Birim işlem ücreti MWh başına 0.10 TL olacaktır.
    2. Yıllık katılım ücreti 500 TL olacaktır.

ATAMA VE GÖREVLENDİRMELER

ATAMA VE GÖREVLENDİRMELER

CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN BİRTAKIM ATAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Görevden Affını İsteyen ve Görevden Af Talebi Kabul Edilen Lütfi ELVAN’dan Boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin NEBATİ’nin Atanması Hakkında Karar (Karar: 2021/573) 2 Aralık 2021 tarihli 31677 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile; görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Lütfi ELVAN’dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nureddin NEBATİ atandı.

Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2021/575, 576, 577, 578, 579) 3 Aralık 2021 tarihli 31678 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne aynı yer Genel Müdür Yardımcısı Avni DİLBER atandı.
  • Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne aynı yer Genel Müdür Yardımcısı Adem BAŞAR atandı.
  • Ticaret Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne Suavi ÖNAL atandı. 

Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2021/587, 588, 589) 16 Aralık 2021 tarihli 31691 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

Hazine ve Maliye Bakanlığı;

  • Bakan Yardımcısı Şakir Ercan GÜL,
  • Bakan Yardımcısı Mehmet Hamdi YILDIRIM,

görevden alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı;

  • Bakan Yardımcılığı’na Mahmut GÜRCAN,
  • Bakan Yardımcılığı’na Yunus ELİTAŞ,

atandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı;

  • Kamu Finansmanı Genel Müdürü Abdullah BAYAZIT,
  • Ekonomik Programlar ve Araştırmalar Genel Müdürü Ahmet Yalçın YALÇINKAYA

görevden alındı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu;

  • İkinci Başkanlığı’na Yakup ASARKAYA,
  • Üyeliği’ne Mustafa BALCI,
  • Üyeliği’ne Olcay Turan,

atandı.

Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2021/600, 601) 22 Aralık 2021 tarihli 31697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na Murat ZAMAN atandı. 
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanı Necmi KESKİNSOY görevden alındı. 

Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2021/602, 603, 604, 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611) 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı;
    1. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet ECEL görevden alınmış, yerine Eyyüp KARAHAN atandı.
    2. Yüksek Fen Kurulu Üyeliği’ne Meral ERTAN BULUT atandı.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne Osman SAVAŞ atandı.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’na Volkan KOÇ atandı. 

ULUSLARARASI ANDLAŞMALAR

ULUSLARARASI ANDLAŞMALAR

TÜRKİYE CUMHURİYETİ -AZERBAYCAN CUMHURİYETİ GEÇİŞ KOTASI DÜZENLENDİ.

Türkiye-Azerbaycan Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı Protokolünün Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5022) 30 Aralık 2021 tarihli 31705 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; 

  • Taraflar, taşıma hacminin özellikle de transit taşımaların arttığını dikkate alarak 2021 yılı için geçiş belgesi kotasının aşağıdaki sayıda belirlenmesi hususunda mutabık kaldılar.
  • 46.000 adet likit/transit (tek-tip) geçiş belgesi,
  • 3.000 adet 3. Ülke geçiş belgesi
  • 300 adet Türkiye limanlarından taşımalar için (Azerbaycan plakalı taşıtlar için 3. Ülke geçiş belgesi kotası içinden)
    1. Taraflar, Naçhıvan’a yapılacak taşımalar için ilave 5.000 adet tek-tip ve 3.000 adet transit ilave geçiş belgesinin teati edildiği ifade edildi. 
    2. Taraflar teati edilen geçiş belgelerinin bir sonraki yılın 1 Şubat tarihine kadar geçerli olduğunu teyit ettiler. 
  • Taraflar ihtiyaç duyulması halinde ilave geçiş belgesi taleplerinin iyi niyet çerçevesinde değerlendirilmesi konusunda mutabık kalındı.

ARŞİV ALANINDA AZERBAYCAN CUMHURİYETİ İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILDI.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Arşiv Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5023) 30 Aralık 2021 tarihli 31705 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; 

  • Taraflar, yürürlükteki milli mevzuatlarına uygun olarak milli arşivler arasında iş birliği gerçekleştirecektir.
  • Taraflar, kendi arşiv fonlarını zenginleştirmek maksadıyla araştırmalar yaparak milli mevzuatlarına uygun olarak arşiv belgelerinin çoğaltılmış örneklerinin ve arşivlerinde bulunan arşiv belgeleri için yayınlanmış kılavuz, envanter ve benzeri araştırma vasıtalarının değişimini yapacaklardır. 

BANKACILIK, FİNANSMAN VE VERGİ MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

BANKACILIK, FİNANSMAN VE VERGİ MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA İHRACI İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI. 

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik 1 Aralık 2021 tarihli 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Yönetmelik ile ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve faaliyetleri ile ödeme hizmeti sağlayıcılarına, ödeme hizmetlerinin sunulmasına ve elektronik para ihracına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
  • Yönetmelik uyarınca ödeme hizmetleri aşağıdaki hizmetlerden oluşur:
    1. Ödeme hesabına para yatırılması ve ödeme hesabından para çekilmesine imkan veren hizmetler de dahil olmak üzere ödeme hesabının işletilmesi için gerekli tüm işlemler.
    2. Ödeme hizmeti kullanıcısının ödeme hizmeti sağlayıcısı nezdinde bulunan ödeme hesabındaki fonun aktarımını içeren, bir defaya mahsus olanlar da dahil doğrudan borçlandırma işlemi, ödeme kartı ya da benzer bir araçla yapılan ödeme işlemi ile düzenli ödeme emri dahil para transferi.
    3. Ödeme aracının ihraç veya kabulü.
    4. Para havalesi.
    5. Gönderen tarafından ödeme işleminin yapılmasına ilişkin onayın bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı aracılığıyla verildiği ve ödemenin ödeme hizmeti kullanıcısı ile mal veya hizmet sağlayan arasında sadece aracı olarak faaliyet gösteren bir bilişim veya elektronik haberleşme işletmecisine yapıldığı ödeme işlemi.
    6. Fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelik hizmetler.
    7. Ödeme hizmeti kullanıcısının isteği üzerine başka bir ödeme hizmeti sağlayıcısında bulunan ödeme hesabıyla ilgili sunulan ödeme emri başlatma hizmeti.
    8. Ödeme hizmeti kullanıcısının onayının alınması koşuluyla, ödeme hizmeti kullanıcısının ödeme hizmeti sağlayıcıları nezdinde bulunan bir veya daha fazla ödeme hesabına ilişkin konsolide edilmiş bilgilerin çevrim içi platformlarda sunulması hizmeti.
    9. Ödemeler alanında toplam büyüklük veya etki alanı açısından Bankaca belirlenecek seviyeye ulaşan diğer işlem ve hizmetler.

ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARININ ÖDEME HİZMETLERİ ALANINDAKİ VERİ PAYLAŞIM SERVİSLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DÜZENLENDİ.

Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ 1 Aralık 2021 tarihli 31676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Tebliğ ile, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının faaliyetlerinin yürütülmesinde kullandıkları bilgi sistemlerinin yönetimi ve yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenmesi ile ödeme hizmeti sağlayıcılarının ödeme hizmetleri alanındaki veri paylaşım servislerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
  • Ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları (“Kuruluş”), bilgi sistemlerine ilişkin faaliyetlerini yürütürken işleyişinden sorumlu olduğu hizmetin kesintisiz, güvenli, etkin ve verimli bir şekilde çalışması amacını öncelikli olarak gözetir.
  • Kuruluş, bilgi sistemlerini Kanun kapsamında yürütmekte olduğu faaliyetlerin konusu, hacmi, karmaşıklığı ve kapsamı ile uyumlu ve kişisel verilerin güvenliğine yönelik gerekli idari ve teknik tedbirlere uygun şekilde tesis eder ve teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak günceller.
  • Kuruluş, bilgi sistemleri yönetimine ilişkin politikaları, ana strateji ve hedefleri ile uyumlu şekilde yazılı olarak oluşturur, yılda en az bir defa olmak üzere düzenli olarak gözden geçirir ve gerekli durumlarda günceller. Bilgi sistemleri yönetimine ilişkin politikaların yönetim kurulu tarafından onaylanması zorunludur.

KAMU KURUM YA DA KURULUŞUNDAN FİNANSAL DESTEK ALAN PROJELER İLE PROJE KAPSAMINDAKİ FAALİYETLERE, FİNANSMAN DESTEĞİ VE FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ SAĞLAMASINA İLİŞKİN ESASLAR DESTEK YÖNETİMİ KILAVUZUNDA BELİRLENDİ.

Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 7 Aralık 2021 tarihli ve 31682 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda;

  • Ajansların, herhangi bir kamu kurum ya da kuruluşundan finansal destek alan projeler ile proje kapsamındaki faaliyetlere, finansman desteği ve faizsiz kredi desteği sağlamasına ilişkin esaslar Destek Yönetimi Kılavuzu’nda belirlenir.
  • Ajans tarafından sağlanan mali destek miktarı, proje uygulama döneminde uygulama durumu ve bütünlüğü göz önünde bulundurularak ve gerekçesi açıkça belirtilmek suretiyle yönetim kurulunun onayı ile en fazla %15 oranında artırılabilir. Desteğin artırılması durumunda yararlanıcının eş finansman miktarı da en az aynı oranda artırılır. Bununla beraber mücbir sebep veya projenin uygulanmasını zorlaştıran ya da geçici olarak imkansız hale getiren beklenmeyen hallerin ortaya çıkması durumunda, mali destek miktarı, genel sekreterin teklifi ve yönetim kurulunun uygun görüşü üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla en fazla %50 oranında artırılabilir. Bu durumda yararlanıcı eş finansman miktarı artırılmaz. Ancak toplam proje bütçesinin değişip değişmemesine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karar verilir.

% 36.2 OLARAK BELİRLENEN YENİDEN DEĞERLEME ORANI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ’NE ÖZEL OLARAK % 25 ORANINDA UYGULANMASINA KARAR VERİLDİ.

HESAPLARA ÖDENECEK FAİZLER VE KAR PAYLARINA UYGULANAN ORANLAR BELİRLENDİ.

  • 31.12.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) vadesiz ve özel cari hesaplara ve 23.07.2006 ile 31.12.2021 tarihleri (bu tarih dahil) arasında açılan veya vadesi bu tarihler arasında yenilenen hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına uygulanan oranlar 31.03.2022 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmaya devam edecektir.
  • 23.07.2006 ile 31.12.2021 tarihleri (bu tarih dahil) arasında iktisap edilen, bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlar ile fon kullanıcısının bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelir ve kazançlara uygulanan oranlar 31.03.2022 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmaya devam edecektir.
  • 23.07.2006 ile 31.12.2021 tarihleri (bu tarih dahil) arasında iktisap edilen, değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 olarak uygulanan oranlar, 31.03.2022 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmaya devam edecektir.

TEVKİFAT NİSPETLERİNE, VERGİ KESİNTİSİ ORANLARINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü Maddesinde Yer Alan Tevkifat Nispetlerine İlişkin 12/1/2009 Tarihli ve 2009/14592 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Karar ve 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci Maddesinde Yer Alan Vergi Kesintisi Oranlarına İlişkin 12/1/2009 Tarihli ve 2009/14594 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Karar ile Aynı Kanunun 30 uncu Maddesinde Yer Alan Vergi Kesintisi Oranlarına İlişkin 12/1/2009 Tarihli ve 2009/14593 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4936) 22 Aralık 2021 tarihli 31697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Tam mükellef kurumlar tarafından; tam mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve gelir vergisinden muaf olanlara dağıtılan her nevi hisse senetlerinin kar payları, İştirak hisselerinden doğan kazançlar ve kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kar paylarından yapılacak vergi tevkifat oranı %10 olarak uygulanacaktır. Bu oran önceden %15 olarak uygulanmakta idi.
  • Tam mükellef kurumlar tarafından; dar mükellef gerçek kişilere, ve gelir vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan her nevi hisse senetlerinin kar payları, İştirak hisselerinden doğan kazançlar ve kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kar paylarından yapılacak vergi tevkifat oranı %10 olarak uygulanacaktır. Bu oran önceden %15 olarak uygulanmakta idi.
  • Tam mükellef kurumlar tarafından, Türkiye’de bir iş yeri veya daimi temsilci aracılığıyla kar payı elde edenler hariç olmak üzere dar mükellef kurumlara veya kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere dağıtılan (Karın sermayeye eklenmesi kar dağıtımı sayılmaz.) her nevi hisse senetlerinin kar payları, İştirak hisselerinden doğan kazançlar ve kurumların idare meclisi başkan ve üyelerine verilen kar paylarından yapılacak vergi tevkifat oranı %10 olarak uygulanacaktır. Bu oran önceden %15 olarak uygulanmakta idi.
  • Yıllık veya özel beyanname veren dar mükellef kurumların, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından, hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kısımdan ana merkeze aktardıkları tutar üzerinden %10 olarak uygulanacaktır. Bu oran önceden %15 olarak uygulanmakta idi.

ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME VE TASARIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA KANUNU’NDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

7346 Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Kanun’un 3. maddesi 26.10.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 4. ila 11. maddeleri 01.01.2022 tarihinde, 14. maddesi 06.09.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 20. ve 28. maddeleri 12.10.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddeleri yayım tarihinde (25.12.2021) yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde çalışan personelin toplam sayısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin %20’sini aşmamak kaydıyla bu fıkrada belirtilen durumlar haricinde bu merkezler dışında geçirilen süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilir. Cumhurbaşkanı, %20 olarak belirlenen bu oranı belirleyeceği bölgesel ve/veya sektörel alanlarda %75’e kadar artırmaya veya tekrar kanuni oranına kadar indirmeye yetkili kılındı.

VARLIKLARIN BİLDİRİM VE YURDA GETİRİLME SÜRELERİ 6 AY DAHA UZATILDI.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 93 üncü Maddesinin Birinci, İkinci ve Beşinci Fıkralarında Yer Alan Sürelerin, 31/12/2021 Tarihinden İtibaren 30/6/2022 Tarihine Kadar (Bu Tarih Dahil) Uzatılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5058) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 6. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre;

  • Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 30.06.2022 tarihine (bu tarih dahil) kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirilmesini ve bu varlıkların bildirim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde (Eylül 2022 ayı sonuna kadar) Türkiye’ye getirilmesi,
  • Yurt içinde bulunan ancak gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların ise yine 30.06.2022 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairesine bildirilerek, kanuni defter kayıtlarına alınması mümkündür.

BİRTAKIM MALLARIN ÖTV’Sİ YENİDEN HESAPLANDI.

4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listenin (A) Cetvelinde Yer Alan Bazı Malların Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Yeniden Tespiti Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4938) 22 Aralık 2021 tarihli 31697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Bu Karar’ın yürürlüğe girdiği tarih olan 22.12.2021 tarihi itibarıyla, 14.05.2018 tarihli ve 2018.11818 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın eki Karar kapsamındaki malların, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“Kurum”) tarafından ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas yurtiçi rafineri çıkış fiyatları ile yurtiçi rafineri çıkış fiyatı bulunmayanlarının Kurum tarafından belirlenen fiyatları baz alınarak, sıfır olarak uygulanan özel tüketim vergisi tutarları, bu Karar’ın yayımı tarihi itibarıyla sıfırdan başlamak suretiyle, her bir malın fiyatında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak gerçekleşen azalış tutarı kadar artırılır. Söz konusu malların fiyatlarında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak artış olması durumunda ise bu malların özel tüketim vergisi tutarlarında herhangi bir değişiklik yapılmaz, ancak artış suretiyle belirlenen her bir yeni fiyat, baz fiyat kabul edilmek suretiyle uygulanır.
  • Bu Karar kapsamında belirlenecek özel tüketim vergisi tutarları, her bir mal itibarıyla 02.04.2020 tarihinde uygulanan özel tüketim vergisi tutarlarını geçmeyecek şekilde uygulanır.
  • Bu Karar kapsamında belirlenecek özel tüketim vergisi tutarları, her bir mal itibarıyla 02.04.2020 tarihinde uygulanan özel tüketim vergisi tutarlarına ulaştığında, bu tutarlara ulaşan her bir mal bakımından, 14.05.2018 tarihli ve 2018/11818 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kalkmış sayılır.

TEVKİFAT ORANLARI BELİRLENDİ.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4970) 25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 21.12.2021 tarihinden itibaren açılan kur korumalı vadeli mevduat ve katılma hesaplan ile Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi uygulaması kapsamında 20.12.2021 tarihi itibarıyla mevcut olan döviz tevdiat hesaplan ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında bulunan dövizin dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilen mevduat ve katılma hesaplarında uygulanmak üzere yayımı tarihinde (25.12.2021) yürürlüğe girdi. Buna göre;

Mevduat faizlerinden;

    1. Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %15,
    2. 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %12,
    3. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %10,
    4. Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oram uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0,
    5. Kur korumalı vadeli mevduat hesaplan ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında %0.
  • Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından;
    1. Vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %15,
    2. 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %12,
    3. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %10,
    4. Kur korumalı vadeli katılma hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen katılma hesaplarında %0.
  • 01.03.2022 tarihine kadar (bu tarih dahil) vadesiz ve özel cari hesaplara ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ile 31.03.2022 tarihleri arasında (bu tarih dahil) açılan veya vadesi bu tarihler arasında yenilenen hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına, bu kararın 1. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) ve (3) numaralı alt bentlerinde yer alan oranlar aşağıdaki şekilde uygulanır.

Mevduat faizlerinden;

    1. Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5,
    2. 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3,
    3. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0,
    4. Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oram uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0,
    5. Kur korumalı vadeli mevduat hesaplan ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında %0.

Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından;

    1. Vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5,
    2. 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3,
    3. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0,
    4. Kur korumalı vadeli katılma hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen katılma hesaplarında %0.

GELİR VERGİSİ TEVKİFAT ORANLARI DEĞİŞTİ. 

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5046) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girdi.  Buna göre; 

  • Tevkifat oranları mevduat faizlerinden;
  • Altın cinsi mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen katılma hesaplarında %0,
  • Altın cinsi katılım fonu hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen katılma hesaplarına %0 olarak tespit edilir.
  • 30.09.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) vadesiz ve özel cari hesaplara ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ile 30.09.2021 tarihleri arasında (bu tarih dahil) açılan veya vadesi bu tarihler arasında yenilenen hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına yukarıda belirtilen oranlar aşağıdaki şekilde uygulanır: 

Mevduat faizlerinden:

  • Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen katılma hesaplarında %0,
  • Altın cinsinden katılım fonu hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen katılma hesaplarına %0.

YATIRIMLARA PROJE BAZLI DEVLET YARDIMI VERİLMESİNE İLİŞKİN KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

  • Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (2019/1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (2021/1) 18 Aralık 2021 tarihli 31693 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasına, kısmen işletmeye geçildiğinin tespit edilmesi veya tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip yatırımcıya ait bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesini takip eden aydan itibaren başlanacak ve uygulamanın ilk başladığı ay esas alınarak yatırım teşvik belgesinde belirtilen süre kadar yararlandırıldıktan sonra uygulamaya son verilecektir.
  • Kısmen işletmeye geçişe istinaden sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılabilmesi için kullanıcılar tarafından E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanların doldurulması ve Bakanlık tarafından  talep edilmesi halinde ilgili belgelerin sisteme yüklenmesi gerekir. Kullanıcı talebini müteakip kısmen işletmeye geçildiği ve ilave istihdam sağlandığı Bakanlık tarafından  görevlendirilen en az iki eksper tarafından yatırım yerinde tespit edilir ve tespite ilişkin ekspertiz raporu onaylanarak birinci fıkrada belirtilen şekilde sigorta primi işveren hissesi desteği uygulaması başlatılacaktır.

ALIM SATIM KONUSU YAPILAN DÖVİZLER BELİRLENDİ.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Hazine ve Maliye Bakanlığının 2008-32/34 Sayılı Tebliğine İlişkin I-M Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genelgesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge (Sayı: 2021/13) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Alım satım konusu yapılan dövizler; ABD Doları (USD), Avustralya Doları (AUD), Azerbaycan Yeni Manatı (AZN), Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi (AED), Bulgar Levası (BGN), Çin Yuanı (CNY), Danimarka Kronu (DKK), Euro (EUR), Güney Kore Wonu (KRW), İngiliz Sterlini (GBP), İran Riyali (IRR), İsveç Kronu (SEK), İsviçre Frangı (CHF), Japon Yeni (JPY), Kanada Doları (CAD), Katar Riyali (QAR), Kuveyt Doları (KWD), Norveç Kronu (NOK), Pakistan Rupisi (PKR), Rumen Leyi (RON), Rus Rublesi (RUB), Suudi Arabistan Riyali (SAR) olarak belirlendi. 

MEVDUAT VE KATILIM FONU SAHİPLERİNE SAĞLANACAK DESTEĞE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ.

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete 1.Mükerrer’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Bu Tebliğ ile, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
  • 20.12.2021 tarihinde mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.
  • Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği döviz dönüşüm kuru üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınır ve karşılığı Türk lirası ilgili bankaya aktarılır.
  • Banka tarafından 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır.
  • Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankası’nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamaz. Katılma hesaplarına sağlanacak getirinin katılım bankalarının Merkez Bankası ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptıkları bir hafta vadeli repo işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki farkı katılım bankası tek taraflı olarak karşılar.
  • Vade sonunda Türk lirası mevduat veya katılma hesabı sahibine anapara ile faiz veya kar payı banka tarafından ödenir.
  • Vade sonu kurunun dönüşüm kurundan yüksek olması ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek olması durumunda, kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kar payı düşülerek hesaplanan tutar Merkez Bankası’nca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılır.
  • Türk lirası mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması halinde Merkez Bankası’nca kur farkına ilişkin ödeme yapılmaz. 
  • Bu uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesapları bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen destekten bir defaya mahsus olarak faydalanabilir.

MEVDUAT VE KATILIM FONLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILDI.

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/15) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete 1.Mükerrer’de  yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Merkez Bankası’nca belirlenen yabancı para mevduat/katılım fonundan vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüşen tutarlar zorunlu karşılığa tabi Türk lirası ve yabancı para yükümlülükleri kalemlerinden birini oluşturan mevduat/katılım fonları kapsamında sayılmayacaktır.

MEVDUAT VE KATILIM FONU SAHİPLERİNE SAĞLANACAK DESTEK DÜZENLENDİ.

Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/16) 29 Aralık 2021 tarihli 31704 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Bu Tebliğ’in amacı, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
  • 28.12.2021 tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir.
  • Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği altın, dönüşüm fiyatı üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınır ve karşılığı Türk lirası ilgili bankaya aktarılır.
  • Banka tarafından 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır.
  • Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankasınca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamaz. Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki farkı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankası karşılayabilir, karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmaz.
  • Vade sonunda Türk lirası mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenir.
  • Vade sonu fiyatının dönüşüm fiyatından yüksek olması ve fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek olması durumunda, fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kar payı düşülerek hesaplanan tutar Merkez Bankasınca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılır.
  • Türk lirası mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması halinde Merkez Bankasınca fiyat farkına ilişkin ödeme yapılmaz.
  • Bu uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesapları bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen destekten bir defaya mahsus olarak faydalanabilir.

TÜRK LİRASI MEVDUAT VE KATILMA HESAPLARINA DÖNÜŞÜMÜN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI.

Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/17) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Dönüşüm kuru: Döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında bulunan dövizin Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kurunu ifade eder.
  • Vade sonu kuru: Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kurunu ifade eder.

Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki farkı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankası karşılayabilir, karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmaz.

  • Vade sonunda Türk lirası mevduat hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenir.

ALTIN, MEVDUAT VE KATILMA HESAPLARI TAHTINDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/16)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2021/18) 30 Aralık 2021 tarihli 31705 sayılı Resmi Gazete 2. Mükerrer’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Dönüşüm fiyatı: Altın hesaplarında bulunan altının Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını ifade eder.
  • Vade sonu fiyatı: Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını ifade eder.

ÖTV TUTARI BELİRLENDİ.

Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 9) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 18.04.2015 tarihli ve 29330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nin (II/C/1.2.1) ve (II/C/1.3) bölümlerinin birinci paragraflarında yer alan motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 450.500 TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların ilk iktisabında ÖTV vergisinden muaf olacağı belirlendi.

AKILLI CİHAZLAR İÇİN KDV TUTARI BELİRLENDİ.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 38) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 01.01.2022 tarihinden itibaren, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmayacaktır.
  • Yenilenmiş ürün garantili cep telefonu tesliminde bulunan yenileme merkezleri ve yetkili satıcılar, söz konusu ürünlere ilişkin olarak her bir vergilendirme döneminde gerçekleştirdikleri indirimli orana tabi teslimlerine ait listeyi, ilgili döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesi ekinde elektronik ortamda vermek zorundadır.

2022 YILI KDV TUTARI BELİRLENDİ.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 39) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 26.04.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-3.) bölümünün sekizinci paragrafındaki “2021 yılı için 18.900 TL” ibaresinden sonra gelmek üzere, “2022 yılı için 25.700 TL” ibaresi eklendi.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ 2021 YILI İÇİN YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 54) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 2021 yılı için yeniden değerleme oranı % 36,20 olarak tespit edilmiş ve 27.11.2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:533) ile ilan edilmiş bulunmaktadır. Ayrıca 8/12/2021 tarihli ve 4892 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla söz konusu yeniden değerleme oranı, 197 sayılı Kanunun 5. maddesinde yer alan (I) sayılı tarife, 6. maddesinde yer alan (II) ve (IV) sayılı tarifeler ve geçici 8. maddesinde yer alan (I/A) sayılı tarifesinde bulunan taşıtlar için, 2022 yılı motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının tespitinde uygulanmak üzere % 25 olarak belirlendi.

2022 YILI DAMGA VERGİSİ BELİRLENDİ.

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 66) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Bakanlık tarafından  2021 yılı için yeniden değerleme oranı % 36,20 olarak tespit edilmiş ve 27.11.2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 533) ile ilan edilmiş bulunmaktadır.
  • 488 sayılı Kanunun 14.maddesinin 1. fıkrasında yer alan her bir kağıttan alınacak damga vergisine ilişkin üst sınır yeniden değerleme oranında artırılmış ve 01.01.2022 tarihinden itibaren 4.814.234,00 Türk Lirası oldu.

2022 YILI EMLAK VERGİSİ BELİRLENDİ.

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 80) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Bakanlık tarafından  2021 yılı için yeniden değerleme oranı, %36,20 olarak tespit edilmiş ve 27.11.2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 533) ile ilan edilmiş bulunmaktadır.
  • 2022 yılında uygulanacak olan 1319 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde yer alan tutar, 2021 yılına ait tutarın 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (%36,20/2=) %18,10 oranında artırılması suretiyle 6.173.000 Türk Lirası olarak tespit edildi.
  • 2022 yılında uygulanacak olan 1319 sayılı Kanunun 44. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları, 2021 yılına ait değerlerin 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (%36,20/2=) %18,10 oranında artırıldı.

HARÇLAR KANUNU 2022 YILI YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ.

Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 89) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Bakanlık tarafından  2021 yılı için yeniden değerleme oranı %36,20 olarak tespit edilmiş ve 27.11.2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 533) ile ilan edilmiş bulunmaktadır.
  • 2021 yılında uygulanan maktu harçlar (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) yeniden değerleme oranında artırıldı. Artırılan bu tutarlar 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Tebliğ ekindeki tarifelerde gösterildi.

MAKTU HARÇLAR İLE MAKTU VE NİSPİ HARÇLARIN ASGARİ VE AZAMİ MİKTARLARINI BELİRLEYEN HADLER BELİRLENDİ.

Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 90) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Maktu harçlar ile maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler, anılan Kanunun mükerrer 138. madde hükmü gereğince, 01.01.2022 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden tespit edildi.
  • Türkiye Cumhuriyeti Muvazzaf ve Fahri Konsolosluklarının yapacağı işlemlerden alınacak harç miktarlarının hesaplanmasına esas olacak döviz kuru 1 ABD Doları = 13,77 TL olarak; bu işlemlere uygulanacak emsal sayılar ise aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde yeniden belirlendi.

GELİR VERGİSİ İNDİRİM ORANI BELİRLENDİ.

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 317) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • İndirim oranı; 213 sayılı Kanuna göre o yıl için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranının, aynı dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi suretiyle tespit edilmekte olup 213 sayılı Kanun hükümlerine göre 2021 yılı için tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranı % 36,20’dirBu dönemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranı ise % 16,64’tür. Buna göre, 2021 yılında elde edilen bir kısım menkul sermaye iradının beyanında uygulanacak indirim oranı (%36,20 / %16,64=) % 2,17 olarak belirlendi.
  • Dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratlarının ve ticari işletmelere dahil kazanç ve iratların beyanında indirim oranı uygulanmamaktadır.

VERGİ USUL KANUNUNDA BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 534) 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Bu Tebliğ’in amacı, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 104, mükerrer 115, 153/A, 177, 232, 252, mükerrer 257, 313, 323, 343, 352 (Kanuna Bağlı Cetvel), 353, 355, mükerrer 355, 370, Ek 1 ve Ek 11. maddelerinde yer alıp 2021 yılında uygulanan had ve tutarların yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle 01.01.2022 tarihi itibarıyla uygulanacak had ve tutarların belirlenmesine ilişkin hususların açıklanmasıdır.
  • 213 sayılı Kanun’un mükerrer 414. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Bu Kanunda yer alan maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan para ile ödenecek ceza miktarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak bu Kanun uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan maktu had ve miktarların %5’ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Cumhurbaşkanı, bu suretle tespit edilen had ve miktarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye, nispi hadleri ise iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye veya tekrar kanuni seviyesine getirmeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

GELİR VERGİSİ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI.

7349 Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun  25 Aralık 2021 tarihli 31700 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Kanun’un 2., 3. ve 4. maddeleri 01.01.2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde (25.12.2021) yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kısmından gelir ve damga vergisi alınmayacaktır. Buna göre, hizmet erbabı, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”) ve işsizlik sigortası primleri düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretlerin istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarı ve oranları istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecektir. Ödenecek vergi tutarı bu suretle bulunan vergi tutarının içinde, istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanacak olup istisna nedeniyle alınmayacak olan vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamayacaktır. Birden fazla işverenden ücret alanlar için bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanacaktır.
  • Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin aylık brüt tutarının % 85’i gelir vergisinden istisna edildiği için uygulama alanı kalmayan “Asgari Geçim İndirimi” düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı.
  • BOTAŞ’ın nakit yönetiminin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için şirketin Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine, yapılandırılmış borçları dahil ödenmeyen her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek terkin edilecektir. 
  • Türkiye’de yerleşik sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetleri de güvenli elektronik imza ile düzenlenebilecektir. 
  • Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan ve toplu taşıma hizmeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere, nüfus, hattın uzunluğu ve hattı kullanan sayısı kriterlerini esas alarak tespit edeceği hatlardaki toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yararlananlara ilişkin gelir desteği ödemesi yapabilecektir.
  • Yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi için muafiyet sınırı olarak öngörülen, meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması şartı, 25 kilovata kadar çıkarıldı.

MAL VE HİZMETLERE UYGULANACAK KATMA DEĞER VERGİSİ ORANLARININ TESPİTİNE İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE 3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNUN GEÇİCİ 37. MADDESİNİN UYGULAMA SÜRESİ HAKKINDA KARAR YAYIMLANDI.

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması ile 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun Geçici 37 nci Maddesinin Uygulama Süresi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5047) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • KDV Kanunu’nun geçici 37. maddesinde yer alan imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV’nin iadesine ilişkin 31.12.2021 tarihinde sonra erecek uygulamanın süresi 31.12.2024 tarihine kadar uzatıldı.

SİGORTA MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

SİGORTA MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI DEĞİŞTİRİLDİ.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar 4 Aralık 2021 tarihli 31679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Değer kaybı, talep edilmesi halinde, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre atanacak sigorta eksperi tarafından bu Genel Şartların Ek-1’inde yer alan esaslara göre tespit edilecektir.
  • Sakatlanma teminatı, üçüncü kişinin sürekli sakatlığı dolayısıyla ileride ekonomik olarak uğrayacağı maddi zararları karşılamak üzere, Genel Şartların EK – 2’sinde yer alan esaslara göre belirlenen tazminatları içeren teminat olarak tanımlanmış ve Trafik kazası nedeniyle mağdurun geçici iş göremezliği ve sürekli sakatlığı bu teminattan karşılanacağı ve mağdurun tedavi sürecinin tamamlanması sonrasında sakatlık oranının ve geçici iş göremezlik süresinin belirlenmesinde, Kurul Raporu dikkate alacaktır. 

HAYAT GRUBU SİGORTALARI YÖNETMELİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI. 

Hayat Grubu Sigortaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 29 Aralık 2021 tarihli 31704 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2021 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“Kurum”) teknik faiz oranlarının asgari ve azami sınırlarını belirleyebilir.
  • Gider payı, aracı komisyonu (veya üretim masrafı) ile işletme masrafı oranı ve varsa erken ayrılma kesintisi oranı tarifelerin özelliklerine göre Kurum tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde şirket tarafından belirlenir.
  • Sigortadan ayrılma süresinin tamamlanmasını müteakip sonlandırılan sözleşmelerde ayrılma tarihine kadar ödenmiş birikim primleri toplamına erken ayrılma kesintisi uygulanamaz. Erken ayrılma durumunda, yalnızca birikim primlerine ilişkin kar payı toplamının, ilgili mevzuat kapsamında hesaplanacak vergi kesintileri yapıldıktan sonra kalan tutarının belli bir oranı şeklinde erken ayrılma kesintisi uygulayabilir. Bu fıkra kapsamında sonlandırılan sözleşmelerde ayrılma tarihine kadar ödenmiş birikim primleri ile bunlara ilişkin kar payının toplamı, toplam kar payı tutarından ilgili vergiler düşüldükten sonra kalan kar payı tutarı üzerinden şirket tarafından belirlenmiş oranda yapılacak kesinti sonrası sigorta ettirene iade edilir. 

GÜMRÜK VE TİCARET MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

GÜMRÜK VE TİCARET MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU COĞRAFİ BÖLGELERİNE KARA SINIRI BULUNAN KOMŞU ÜLKELER İLE SINIR TİCARETİ KAPSAMINDA YAPILACAK İHRACAT VE İTHALATA İLİŞKİN KURALLARI BELİRLENDİ.

Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 4874) 3 Aralık 2021 tarihli 31678 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Bu Karar; Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay sınır illerimizden yapılacak sınır ticaretine ilişkin kuralları kapsar.
  • İhracı ve ithali ilgili mevzuatla yasaklanmış ve ithali belli kurum ve kuruluşlara bırakılmış maddeler; damping ve sübvansiyona karşı önlemler ile korunma önlemlerine tabi ürünler; petrol ve petrol ürünleri ile 29.06.2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madincide Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun kapsamında kontrole tabi ürünler; 14/8/1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük kapsamındaki sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddeler ile amonyum nitrat ve benzeri içerikli patlayıcı yapımında kullanılabilecek maddeler sınır ticaretine konu edilemez.
  • Sınır ticareti, aşağıdaki tabloda gösterilen yetkili gümrük kapıları üzerinden karşılarında belirtilen ülkeyle yapılır.
SIRA NUMARASIYETKİLİ SINIR İLİYETKİLİ GÜMRÜK KAPISIÜLKE
1ARTVİNSARPGÜRCİSTAN
2ARDAHANTÜRKGÖZÜGÜRCİSTAN
3ARDAHANAKTAŞGÜRCİSTAN
4KARSDİLUCUNAHÇIVAN
5KARSAKTAŞGÜRCİSTAN
6IĞDIRDİLUCUNAHÇIVAN
7IĞDIRGÜRBULAKİRAN
8AĞRIGÜRBULAKİRAN
9VANKAPIKÖYİRAN
10VANESENDEREİRAN
11HAKKARİESENDEREİRAN
12HAKKARİHABURIRAK
13HAKKARİDERECİKIRAK
14HAKKARİÜZÜMLÜIRAK
15ŞIRNAKHABURIRAK
16MARDİNNUSAYBİNSURİYE
17ŞANLIURFAAKÇAKALESURİYE
18GAZİANTEPKARKAMIŞSURİYE
19KİLİSÖNCÜPINARSURİYE
20HATAYCİLVEGÖZÜSURİYE
  • Gümrük hattı üzerinde, aşağıdaki tabloda gösterilen Sınır Ticaret Merkezlerinden, karşılarında belirtilen ülkeyle sınır ticareti yapılabilir.
SIRA NUMARASIİLİSINIR TİCARET MERKEZİÜLKE
1AĞRISARISUİRAN
2HAKKARİESENDEREİRAN
3VANKAPIKÖYİRAN
4IĞDIRDİLUCUNAHÇIVAN
  • İşbu Karar ile 25.01.2016 tarihli ve 2016/8478 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Karar yürürlükten kaldırıldı.

“TURKEY”, “TURKEİ”, “TURQUİE” VB. İBARELER YERİNE “TÜRKİYE” İBARESİNİN KULLANIMI KONUSUNDA GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLMESİ RİCA EDİLDİ.

Marka Olarak “Türkiye” İbaresinin Kullanımı ile İlgili 2021/24 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 4 Aralık 2021 tarihli ve 31679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. 

  • Bu çerçevede, “Türkiye” markasını güçlendirme çalışmaları kapsamında; başta diğer devletler ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla resmi ilişkilerde olmak üzere, her türlü faaliyet ve yazışmalarda “Turkey”, “Turkei”, “Turquie” vb. ibareler yerine “Türkiye” ibaresinin kullanımı konusunda gerekli hassasiyet gösterilecektir.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SERTİFİKASI BAŞVURUSU İÇİN GEÇİCİ SINIRLAMA SÜRESİ UZATILDİ. 

Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 17 Aralık 2021 tarihli 31692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası başvurusu için geçici sınırlama süresi uzatıldı. Bu kapsamda başvurular 31.12.2024 tarihinden önce kabul edilmeyecektir.

01.01.2022 TARİHİ İTİBARİ İLE GÜMRÜK MEVZUATI KAPSAMINDA BİRTAKIM CEZA VE ÜCRET TUTARLARI BELİRLENDİ.

Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Seri No: 181) 17 Aralık 2021 tarihli 31692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 458 sayılı Gümrük Kanunu (“Gümrük Kanunu”) kapsamında, Gümrük Kanunu’na ve bu Kanun’da tanınan yetkilere dayanılarak çıkarılan ikincil düzenlemelerle getirilen hükümlere aykırı hareket edenlere uygulanan usulsüzlük cezası 235,00 TL olarak yeniden belirlendi. 
  • 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar kapsamında fazla çalışma ücreti ihracat için 21,83 TL, diğer işlemler için 50,99 TL, Türk plakalı kamyonlar için fazla çalışma ücreti kamyon başına ihracat için 50,99 TL, diğer işlemler için 80,14 TL olarak yeniden belirlendi. 
  • Gümrük Yönetmeliği’nde yer alan gümrük vergileri hakkında;
    1. Gümrük müdürlükleri 742.000,00 TL’ye kadar olan,
    2. Gümrük ve dış ticaret bölge müdürlükleri 7.429.000,00 TL’ye kadar olan,
    3. Bakanlık ise 7.429.000,00 TL’nin üstündeki geri verme veya kaldırma işlemlerini yapmaya yetkilidir.

DEVLET DESTEKLERİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI. 

Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 4925) 18 Aralık 2021 tarihli 31693 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

  • Enerji desteği ödemesi, eski dönem borçları, gecikme faizleri, ceza bedelleri, nakliye, iletim, dağıtım, vergi, fon ve benzeri harcamalar hariç olmak üzere enerjinin temin edildiği kurum veya kuruluşlarca düzenlenmiş ve bedelinin tamamı ödenmiş faturadaki enerji tüketim harcaması esas alınarak yapılacaktır.
  • Sigorta primi işveren hissesi desteği uygulamasına, yatırımcı tarafından talep edilmesi halinde yatırımın kısmen işletmeye geçişinin Bakanlıkça görevlendirilen en az 2 eksper tarafından yatırım yerinde tespit edilmesini müteakip yatırım tamamlama vizesinden önce de başlanabilecektir.
  • Yatırım süresi asgari 10 yıl olarak belirlenen ve entegrasyonu sağlayan fazlardan oluşan yatırımlar için asgari 5 milyar TL yatırım harcamasının gerçekleştirilmesini müteakip kısmi tamamlama işlemi yapılabilecektir. Kısmi tamamlama işlemi, yatırımın her bir fazı için Bakanlık tarafından görevlendirilen en az 2 eksper tarafından yatırım yerinde yapılan tespite istinaden gerçekleştirilecektir.

REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN TAHTINDA İDARİ PARA CEZASI ALT SINIRI DEĞİŞTİ.

4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 16 ncı Maddesinin Birinci Fıkrasında Öngörülen İdari Para Cezası Alt Sınırının 31/12/2022 Tarihine Kadar Geçerli Olmak Üzere Artırılmasına İlişkin Tebliğ (No: 2022/1) 24 Aralık 2021 tarihli 31699 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 16. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenmiş olan idari para cezası alt sınırı, 27.11.2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 533)’nde tespit edilen 2021 yılı için yeniden değerleme oranı olan %36,20 artış esas alınarak, 01.01.2022 tarihinden 31.12.2022 tarihine kadar geçerli olmak üzere 47.409 TL olarak belirlendi.

GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 30 Aralık 2021 tarihli 31705 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. 07.10.2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliği’nde birtakım değişiklikler yapıldı. Buna göre;

  • Havayolu veya denizyolu ile gelen eşyanın, geldiği limanda bulunan geçici depolama yerine alınmasına ilişkin işletici tarafından elektronik olarak tutulan ve Bakanlık ile paylaşılan veriler doğrultusunda sistemde geçici depolama yeri giriş kayıtlarının oluşturulmasına Bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde izin verilebilir.
  • Geçici ithal edilen ticari kullanıma mahsus havayolu taşıtlarına ait motorlar, geçici ithalat rejimi için verilen süre içerisinde aynı havayolu şirketi ve/veya iştirakleri bünyesinde bulunan havayolu taşıtlarındaki motorlarla ve/veya yedek motorlarla değiştirilerek kullanılabilir.
  • İhraç edildikten sonra geri gelen eşyaya tekabül eden katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi ile ihracata ilişkin diğer hak ve menfaatlere karşılık gerekli teminatın verilmesi halinde, söz konusu hak ve menfaatlerden yararlanılıp yararlanılmadığının tespit edilmesinden önce eşyanın teslimine Bakanlık tarafından  belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde izin verilir.

İTHALAT VE İHRACAT ALANINDA BİRTAKIM DÜZENLEMELER YAPILDI.

Sınır Ticaretinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (İhracat: 2016/11)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2021/11) 23 Aralık 2021 tarihli 31698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • 13.12.2016 tarihli ve 29917 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sınır Ticaretinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (İhracat: 2016/11) değiştirildi.
  • İthalat Uygunluk Belgesi kapsamında kullanılmayan limitler, bu Tebliğ hükümleri dikkate alınmak suretiyle Valilik tarafından  yürürlüğe konulan yönergede belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde aynı takvim yılı içerisinde tekrar dağıtılabilecektir.
  • Bakanlık koordinasyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılacak değerlendirme neticesinde, ilgili sınır illeri için nüfusları oranında CIF ithal kıymeti üzerinden belirlenen ithalat değer limitleri ile birlikte sınır ticareti kapsamında ithalatı uygun görülmeyen tarım ve sanayi ürünleri ve bazı hassas tarım ürünleri ithalatının serbest olduğu dönemleri gösterir listeler ile bazı hassas ürünler için belirlenen birim fiyatlara ilişkin hazırlanan listeler Bakanlık tarafından her yıl Aralık ayının sonuna kadar ilgili Valiliklere bildirilecektir.
  • İthalatı Tarım ve Orman Bakanlığının iznine tabi olan veteriner ilaçları, veteriner biyolojik ürünleri ve bunların bileşimine giren veya üretiminde kullanılan etkin maddelerin sınır ticareti yoluyla ithalatına izin verilmeyecektir.

İTHALATTA KOTA VE TARİFE KONTENJANI İDARESİNE İLİŞKİN TEBLİĞLERİ YAYIMLANDI.

İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (No: 2022/1) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 5. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre;

  • Tebliğ’in amacı, 31.12.2021 tarihli ve 5056 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca, bu Tebliğin ekindeki tabloda Gümrük Tarife Pozisyonu (GTP) ve tanımları yer alan eşyanın ithalatında açılan tarife kontenjanlarının dağıtımı, yönetimi ile başvuru ve kullanım usul ve esaslarını düzenlemektir.
  • Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca, bu Tebliğ’in ekindeki tabloda GTP ve tanımları yer alan eşyanın ithalatında karşılarında gösterilen miktarlarda açılan tarife kontenjanlarının dağıtımı, sadece söz konusu eşyayı üretiminde hammadde veya ara mal olarak kullanan sanayicilere, talep toplama yöntemi ile yapılır.
  • Tarife kontenjanından faydalanabilmek için, sanayiciler tarafından bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde, Ticaret Bakanlığı (Bakanlık) internet sitesinde (www.ticaret.gov.tr) yer alan E-İmza Uygulamaları altındaki “E-İmza Uygulamalarına Giriş” bölümünde yer alan “İthalat Belge İşlemleri (İthalatBİS)” kısmından elektronik imza ile başvuru yapılır.
  • Bu Tebliğ kapsamında elektronik imza sahibi kişilerin firmalar adına başvuru yapmak üzere yetkilendirilmesi, İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru Sistemi Tebliği (İthalat: 2022/21) çerçevesinde yapılır.
  • Birden fazla eşya için başvuruda bulunacak firmaların her bir eşya için ayrı bir başvuru yapması gerekmektedir.
  • Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalatta Bakanlık tarafından (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenen ithal lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır.
  • Düzenlenecek ithal lisansları 15.02.2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) geçerlidir.
  • Bu Tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya Bakanlık yetkilidir. Başvuruda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık olduğu durumlarda söz konusu tutarsızlık başvuru sahibi tarafından giderilinceye kadar talep karşılanmaz. Bakanlık, gerekli görmesi halinde, elektronik ortamda sunulan bilgi ve belgelerin asılları ile ilave bilgi ve belge isteyebilir.
  • İthal lisansı kapsamındaki ithalatın, ithal lisansı sahibi firma tarafından yapılması zorunludur. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemez.
  • İşbu Tebliğ ile 25.03.2021 tarihli ve 31434 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/4), 14.07.2021 tarihli ve 31541 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/5) ile 20.08.2021 tarihli ve 31574 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2021/7) yürürlükten kaldırıldı.
  • Yürürlükten kaldırılan tebliğler kapsamında alınmış olan ithal lisanslarının süresi 15.02.2022 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzatıldı.

İTHALATTA STANDARTLARA UYGUNLUK DENETİMİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI.

İthalatta Standartlara Uygunluk Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/1) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 4. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre;

  • Tebliğ ekinde yer alan standardı belirtilen ürünlerin, ithalatta ilgili standartlara veya teknik mevzuata uygunluğunun denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
  • Tebliğ ekinde yer alan standardı belirtilen ürünlerin ithalat denetimiyle ilgili tüm işlemler TAREKS üzerinden ve risk analizine göre yapılır ve Tebliğ kapsamı ürünleri ithal etmek isteyen firmaların, 29.12.2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2011/53) çerçevesinde TAREKS’te tanımlanması ve firma adına TAREKS’te işlem yapacak en az bir kullanıcının yetkilendirilmiş olması gerekir. 
  • Tebliğ ile aynı zamanda ithalatçının başvuru esasları, muafiyet ve istisnalar, ithalatçının sorumlulukları, yaptırım gibi usul ve esaslar da düzenlenmektedir.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI. 

Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/4) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 4. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre;

  • Tebliğ’in amacı, Tebliğ’in ekinde sayılı listede yer alan ve Sağlık Bakanlığı’nın özel iznine tabi madde ve müstahzarların ithalatında insan sağlığı ve güvenliği yönünden uygunluk denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
  • Tebliğ, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi ve Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan ve Tebliğin ekindeki listede yer alan madde ve müstahzarların ithalatına ilişkin usul ve esasları kapsar.
  • Tebliğ ekindeki listede yer alan madde ve müstahzarların ithalatı; 12/6/1933 tarihli ve 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun ve 1961 Uluslararası Uyuşturucu Maddeler Tek Sözleşmesi ve 1971 Psikotrop Maddeler Sözleşmesi ve Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı 1988 Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ile ulusal mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılır.
  • Tebliğ ile aynı zamanda başvuru esasları, kontrole tabi maddelerin ithaline mahsus ruhsatname, gümrük işlemleri, yaptırım gibi usul ve esaslar da düzenlenmektedir.
  • İşbu Tebliğ ile 31.12.2020 tarihli ve 31351 dördüncü mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/4) yürürlükten kaldırıldı.
  • Bu Tebliğ’in yürürlüğe girdiği tarihten önce çıkış ülkesinde ihraç amacıyla taşıma belgesi düzenlenmiş veya gümrük mevzuatı uyarınca gümrük idarelerine sunulmuş olan ürünlerin ithali, bu Tebliğ’in yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 45 gün süreyle Sağlık Bakanlığı’nın Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/4) hükümlerine tabidir. Ancak bu Tebliğ’in lehteki hükümleri söz konusu işlemlere uygulanır.

7223 SAYILI ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE TEKNİK DÜZENLEMELER KANUNU İLE DÜZENLENMİŞ OLAN İDARİ PARA CEZALARININ YENİ DEĞERLERİNİN DUYURULMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI. 

7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile Düzenlenmiş Olan İdari Para Cezalarının Yeni Değerlerinin Duyurulmasına İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/13) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 4. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre; 

  • 05.03.2020 tarihli ve 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun 20. maddesinde düzenlenmiş olan idari para cezalarının alt ve üst limitlerinin, 27.11.2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 533)’nde tespit edilen 2021 yılı için yeniden değerleme oranı olan % 36,20  artışın uygulanması sonrasında, 01.01.2022 tarihinden 31.12.2022 tarihine kadar geçerli olmak üzere belirlenen yeni değerleri aşağıdaki gibidir: 
7223 sayılı Kanunun 20. Maddesinin birinci fıkrasının;Alt Limit

(TL)

Üst Limit

(TL)

(a) bendinde öngörülen ceza miktarı68.100681.000
(b) bendinde öngörülen ceza miktarı27.240272.400
(c) bendinde öngörülen ceza miktarı27.240272.400
(ç) bendinde öngörülen ceza miktarı13.620136.200
(d) bendinde öngörülen ceza miktarı68.100681.000
(e) bendinde öngörülen ceza miktarı9.53495.340
7223 sayılı Kanunun 20. Maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen ceza miktarı9.53495.340
7223 sayılı Kanunun 20. Maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen 50.000 ila 500.000 ceza miktarı  68.100681.000
7223 sayılı Kanunun 20. Maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen 20.000 ila 200.000 ceza miktarı27.240272.400
7223 sayılı Kanunun 20. Maddesinin beşinci fıkrasında öngörülen ceza miktarı27.240272.400
  • İşbu Tebliğ ile 31.12.2020 tarihli ve 31351 dördüncü mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanunla Düzenlenmiş Olan İdari Para Cezalarının Yeni Değerlerinin Duyurulmasına İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2021/13) yürürlükten kaldırıldı.

Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5056) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 5. Mükerrer’de yayımlandı. Buna göre;

  • 14.04.2010 tarihli ve 2010/339 saydı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ithalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar çerçevesinde, Karar ekinde yer alan tabloda gümrük tarife pozisyonu ve karşısında tanımlı belirtilen eşyanın ithalatında 15.02.2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) geçerli olmak üzere aynı tabloda gösterilen miktar ve gümrük vergisi oranı ile tarife kontenjanları açıldı. 
  • Bu Karar çerçevesinde tespit edilen tarife kontenjanına başvuru ile tarife kontenjanının dağıtımı, yönetimi ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanacak tebliğ ile belirlenir.

ÇEŞİTLİ MEVZUATLARDA ASGARİ ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER

ÇEŞİTLİ MEVZUATLARDA ASGARİ ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER

İŞ SÖZLEŞMELERİNDE 2022 YILI İÇİN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET MİKTARLARI BELİRLENDİ.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı 17 Aralık 2021 tarihli 31692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • İş sözleşmesi ile çalışan ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 01.12.2021 tarihinde başladığı çalışmalarını 16.12.2021 tarihine kadar sürdürmüş ve yaptığı dört toplantı sonucunda;
  • Milli seviyede tek asgari ücret tespitine, oybirliğiyle,
  • İşçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin; 01.01.2022-31.12.2022 tarihleri arasında 166,80 TL olarak tespitine oybirliğiyle karar verildi.

SERMAYE PİYASASI KURULUNUN GAYRİMENKUL DEĞERLEMELERİNDE 2022 YILI İÇİN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET MİKTARLARI BELİRLENDİ.

Sermaye Piyasası Kurulunun 2022 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esaslarına İlişkin Kararı ile Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyelerinin vereceği değerleme hizmetlerine ilişkin olarak, 2022 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Uygulama Esaslarının aşağıdaki şekilde belirlenmesine karar verildi. 29 Aralık 2021 tarihli 31704 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. . Buna göre; 

  • Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (“Birlik”) üyelerinin müşterilerine vereceği değerleme hizmetleri karşılığında tahsil edilecek ücretlerde işbu esaslar ile ekte yer alan asgari ücret tarifesi uygulanır. İşbu esasların ekinde yer alan ücretlerin tutarları asgari nitelikte olup taraflarca işin özelliğine göre daha yüksek bir ücret belirlenebilir. 
  • Ekli tarife ile belirlenen asgari ücret ve masraf tutarları sadece verilecek değerleme hizmetine ilişkin olup, hizmetin verilmesi için gereken ulaşım masrafları ile bu hizmetin verilebilmesi için zorunlu olan bilgi ve belgelerin temininde resmi kurumlara yapılan harç ve benzeri ödemeler, işbu esaslarda belirtilen gayrimenkul bilgi merkezi payı ile KDV ve diğer vergiler gibi ek ücret ve masraflar tahsil edilecek asgari ücrete dahil edilemez, ayrıca ödenir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne (“TKGM”) ödenecek ücretler müşteriden talep edilir. TKGM sorgulamasının Birlik vasıtası ile yapılması halinde Birlik tarafından ilave bir ücret talep edilirse, bu ücret gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından ödenecek olup, müşteriye yansıtılmayacaktır. 
  • Birlik üyelerinin verecekleri değerleme hizmetleri karşılığında tahsil edilecek ücret ve masraflar, verilecek hizmet sonucunda takdir edilecek olan değerler veya değerleme raporunun teslim süresiyle ilişkilendirilemez. Değerleme ücretlerinin, değerleme işi başlamadan önce belirlenmesi gerekmektedir.
  • Birlik üyelerince verilecek değerleme hizmetleri için işbu esaslarla belirlenen ücretlerin ödenmesi; değerleme hizmetine konu varlığın alım satımının gerçekleşmesi, bu varlıkla ilgili bir kredi alım işleminin tamamlanması da dahil olmak üzere hizmetin verilmesi dışında herhangi bir şarta bağlanamaz.
  • Değerleme konusu gayrimenkulün tapuda kayıtlı niteliği ile fiili kullanım niteliği arasında bir fark var ise ve bu fark nedeniyle ilgili gayrimenkul işbu asgari ücret uygulama esaslarının ekli tarifesindeki grupların birden fazlasının kapsamına giriyor ise ücretin belirlenmesinde yüksek olan ücret grubu dikkate alınır.
  • Birlik üyelerinin, değerleme hizmetini tümüyle başka bir Birlik üyesinden dışarıdan hizmet alımı yoluyla gerçekleştirebilmeleri ancak müşterileriyle yapacakları değerleme hizmeti sözleşmesinde buna izin veren bir hüküm bulunması şartıyla mümkündür. Bu kapsamda ödenecek ücret ve masraflar ile bunların ödenmesine ilişkin esaslar değerleme hizmeti veren Birlik üyesi ile dışarıdan hizmet sağlayan Birlik üyesi arasında yapılacak yazılı sözleşmede önceden belirlenir.

ÇEVRE MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

ÇEVRE MEVZUATI KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

KİRLETİCİ SALIM VE TAŞIMA KAYDI YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA YER ALAN TESİSLER, KİRLETİCİLERİN HAVAYA, SUYA VE TOPRAĞA SALIM MİKTARLARINI, ATIKLARIN GERİ KAZANIM VEYA BERTARAF İÇİN TESİS DIŞINA TAŞINMASI GİBİ HUSUSLARIN TAMAMINI BAKANLIĞA YILLIK OLARAK RAPORLAMASINA KARAR VERİLDİ.

Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği 4 Aralık 2021 tarihli 31679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğin 

  • Ek 1. maddesinde yer alan faaliyetlerden;
  • enerji sektörü ile metal üretimi ve işlenmesi için Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte (04.12.2021)
  • mineral/maden sanayisi ve kimya sanayisi için Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 1 yıl sonra (04.12.2022)
  • atık ve atık su yönetimi ile kağıt ve ahşap üretimi ve işlenmesi için Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 2 yıl sonra (04.12.2023)
  • yoğun hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, gıda ve içecek sektöründe hayvansal ve bitkisel ürünler ile diğer faaliyetler için Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 3 yıl sonra (04.12.2022) yürürlüğe girecek olup, diğer hükümleri 4 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girdi.

Buna göre;

  • Bu Yönetmelik ile, çevrenin korunması ile yayılı kaynaklar ve sanayi kaynaklı çevre kirliliğinin azaltılması için kirleticilerin salım ve taşıma kaydının oluşturulmasına yönelik usul ve esasları düzenlendi.
  • Yönetmeliğin kapsamında yer alan tesisler, kirleticilerin havaya, suya ve toprağa salım miktarlarını, yıllık toplam miktarı 2 tonu aşan tehlikeli atıkların ve yıllık toplam miktarı 2000 tonu aşan tehlikesiz atıkların geri kazanım veya bertaraf için tesis dışına taşınması gibi hususların tamamını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na  (“Bakanlık”)  yıllık olarak raporlayacaktır.
  • Tesislerin yıllık raporlarında sunulan bilgilerin geçerliliği, eksik, hatalı bilgilerin olup olmadığı Valilikler tarafından  denetlenecektir.
  • Ayrıca işletmeciler, raporlama yılının sonundan itibaren 5 yıl boyunca, Bakanlık ve Valilik tarafından gerektiğinde incelenebilmeleri için bu bilgileri muhafaza edecektir.
  • Bakanlık, yeni yönetmelikle ilk kez çevresel konularda karar verme süreçlerine halkın katılımını kolaylaştırmak ve çevre kirliliğini önlemeye, azaltmaya katkı sağlamak amacıyla elektronik bir veri tabanı olan “Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı (“KSTK”)” sistemini oluşturacak ve bu sistem halkın erişimine de açık olacaktır.
  • Faaliyette olan tesisler yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından 6 ay, yürürlüğe girdiği tarihten sonra kurulan tesisler ise tesise ilişkin iznin alındığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde KSTK sistemine kayıt olacaktır.
  • KSTK’de tesislerle ilgili, işletmeci tarafından bildirilmesi gereken havaya, suya, toprağa salımı ile tesis dışına taşınan atık su kirleticilerinin yönetmelikte belirlenen eşik değerlerini aşanlar ile yıllık toplam miktarı 2 tonu aşan tehlikeli ve tehlikesiz atıkların miktarları gibi bilgiler yer alacaktır.
  • İşletmeci herhangi bir bilginin halka açık KSTK sisteminin dışında bırakılmasını istediği takdirde, ilgili bilgiyi ve gizlilik talebinin nedenlerini belirtmek suretiyle Bakanlığa gizlilik talebinde bulunabilecektir.
  • Birbirini takip eden her bir raporlama yılı için raporlama yılının bitiminden 12 ay sonra KSTK bilgileri halka açık hale getirilecektir.
  • Bakanlık, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu olarak hazırlanan bu yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin kılavuzları 6 ay içerisinde yayımlayacaktır.
  • İşletmelerin yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten sonraki ilk raporlama yılı, ilk tam takvim yılı olarak belirlendi. Ayrıca KSTK’nin halka açılması ile ilgili hükümleri, Bakanlık tarafından teknik altyapı tamamlanana kadar uygulanmayacaktır.

SU DIŞINDAKİ SIVILAR İÇİN ÖLÇÜ ALETLERİNİN STANDARDI BELİRLENDİ. 

Su Dışındaki Sıvılar İçin Ölçme Sistemleri ile Bazı Ölçü ve Tartı Aletlerinin Muayene Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 28 Aralık 2021 tarihli 31703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre; 

  • Türk Standardları Enstitüsü (“Servis”) tarafından yapılan muayene işlemlerine ilişkin ücretler kullanıcı tarafından servise ödenir. Muayene ücretinin başvurudan önce yatırılmış olması gerekir. Muayene ücretinin yatırılmaması durumunda müracaat geçersiz sayılır. 
  • Halihazırda kullanımda olan su dışındaki sıvıların miktarlarının sürekli ve dinamik ölçümü için ölçme sistemleri ve sıkıştırılmış doğal gaz (“CNG”) ölçme sistemlerinde damga ile muhafaza altına alınan parçaların değişiminde tip onayında öngörülen parçaların kullanılması esastır. Ancak, bu parçaların teknolojinin ilerlemesi ve/veya eski parçaların üretimden kalkması nedeniyle eşdeğer yedek parçalarla zorunlu olarak değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğunda, ölçü aletinin metrolojik açıdan orijinal özelliklerini, kullanım amacını veya tasarımını değiştirmemek kaydıyla, parça değişimleri aşağıda belirtilen şekilde yapılır:
    1. Ölçü aletinin üreticisinin/ithalatçısının piyasa faaliyetlerinin devam etmesi durumunda, yalnızca üreticisinin/ithalatçısının Ölçü Aletleri Yönetmeliği kapsamında almış olduğu tip onaylarında yer alan parçalar kullanılır.
    2. Ölçü aletinin üreticisinin/ithalatçısının kapanması veya ölçü aletlerine ilişkin piyasa faaliyetlerinin sona ermesi durumunda, benzer ölçü aletlerine ilişkin diğer imalatçıların/ithalatçıların Ölçü Aletleri Yönetmeliği kapsamında almış oldukları tip onaylarında yer alan parçalar kullanılır.
    3. Tamir ve ayar servisleri, (a) ve (b) bentleri kapsamında yaptıkları işlemler sonucunda, geçici damga ile damgalanacak olanlara ilişkin düzenlenecek tutanakta, kullanılan yeni parçaların Ölçü Aletleri Yönetmeliği kapsamında hangi tip onayında kullanıldığını belirtir.
    4. Tamir ve ayar sonrası yapılacak ilk muayenelerde yalnızca değişimi yapılan parçalar bu fıkra kapsamında servis tarafından kontrol edilir ve uygun görülmesi halinde muayeneleri yapılır. Yapılan değişimin servis tarafından uygun görülmemesi halinde ölçü aletleri kullanılmaları mümkün olmayacak şekilde bağlanarak mühürlenir, tamir ve ayar servisine sevk edilmek üzere ölçü aleti kullanıcısına tutanak eşliğinde teslim edilir. Bu durum muayene raporunda belirtilir. Bu fıkraya uygun olarak yapılan işlemler ölçü aletinin tip onayını etkileyecek değişiklik olarak değerlendirilmez.
  • Servis, tip onayı olan ve kullanımda bulunan ölçü aletlerinden;
    1. Tip onayı belgesinin geçerlik süresi devam edenler hariç olmak üzere, tip onayında belirtilen damga planlarında yer alan damganın ölçü aletine müdahaleyi engellemediğinin tespit edilmesi halinde,
    2. CNG ölçme sistemlerinde damga ile muhafaza altına alınan parça değişimlerinin uygun görülmesi halinde,
    3. Tip onayı ve damga planlarını temin etmek için imalatçısına/ithalatçısına ulaşılamaması halinde,
    4. Ölçü aletlerinin tip onayı ve damga planlarının bir örneği imalatçısı/ithalatçısı tarafından talep edilmesi durumunda tip onayı ve damga planlarının temin edilememesi halinde,

ölçü aletlerinin muayenelerini gerçekleştirir ve muayene sonucu uygun bulunan ölçü aletlerini dışardan müdahaleyi engelleyecek şekilde damgalar. Damga planına ek olarak uygulanan damga yerleri varsa bu noktaları da içerecek şekilde damga planı hazırlanır ve yayımlanır. Bundan sonra bu ölçü aletlerinin muayene ve damgalamaları servis tarafından yayımlanan damga planlarına göre yapılır ve buna göre hazırlanan damga planlarını servis Bakanlığa bildirir.

  • Servis, tamir ayar sonrası ilk muayenesini yaptığı ölçü aletinde, tamir ve ayar servisinin ilgili ölçü aletine yönelik yapmış olduğu iş ve işlemlerinde bir eksiklik veya uygunsuzluk olması halinde durumu il müdürlüğüne bildirir.
  • Muayenesi servisin belirlediği yerlerde yapılacak ölçü aletlerinin, muayene başvurusu esnasında belirtilen yerlere getirilmesinden kullanıcı sorumludur.
  • Servis, 15.11.2021-15.11.2022 tarihleri arasında almış olduğu su dışındaki sıvıların miktarlarının sürekli ve dinamik ölçümü için ölçme sistemleri ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ölçme sistemlerinin tamir ayar sonrası ilk muayene başvurularına ilişkin muayeneleri, 2022 yılı içinde yapmak zorundadır. 15.11.2022 tarihinden sonra yapılacak muayene başvurusu alınan ölçü aletlerinin periyodik muayenelerini aynı yıl Kasım ayı sonuna kadar, ilk muayenelerini ise 45 gün içerisinde yapmak zorundadır.

2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU UYARINCA VERİLECEK İDARİ PARA CEZALARINA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI.

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (2022/1) 30 Aralık 2021 tarihli 31705 sayılı Resmi Gazete 2.Mükerrer’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 27.11.2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 533) uyarınca 2021 yılı için yeniden değerleme oranı % 36,20 olarak tespit ve ilan edildi.
  • Bu duruma binaen, 2872 sayılı Kanunun 20. maddesinde yer alan para cezaları 01.01.2022 tarihinden itibaren Tebliğ ekinde belirtilen miktarlarda uygulanacaktır.

KIYI TESİSLERİNDEN YARARLANACAKLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK DEĞİŞTİ.

ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI. 

  • Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/3) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 4. Mükerrer’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi. . Buna göre;
  • Tebliğ’in amacı, serbest bölgeler dahil, Türkiye gümrük bölgesine girecek Tebliğ ekinde yer alan listede yer alan atıkların, çevrenin korunması yönünden uygunluk denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve Türkiye gümrük bölgesine girişi yasak olan atıkları belirlemektir.
  • Tebliğ’in ekinde yer alan listelerde yer alan atıkların, serbest bölgeler dahil, Türkiye gümrük bölgesine girişi yasaktır.
  • Serbest bölgelerdeki faaliyetler sonucu ortaya çıkan, Tebliğ’in ekinde yer alan listelerde yer alan atıkların toplanması, ayrıştırılması, depolanması, geri kazanılması ve/veya bertarafı amacıyla serbest bölgede atık yönetimi veya geri dönüşüm tesisi bulunmaması veya atık üreticisi firma tarafından atıkların bu tesislere verilmemesi durumunda, atık üreticisi veya serbest bölgede atıkları toplayan, ayrıştıran, depolayan, işleyen veya geri kazanım ve benzeri işleri yapan firmanın talebi üzerine, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’ne göre oluşturulan Atık Komisyonuna Tebliğ’de belirtilen belgelerle müracaat edilir.
  • Tebliğ ile aynı zamanda başvuru esasları, istisnai durumlar, gümrük işlemleri, yaptırım gibi usul ve esaslar da düzenlenmektedir.

ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN METAL HURDALARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI. 

Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Metal Hurdaların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/23) 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 4. Mükerrer’de yayımlanarak 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdi.  Buna göre;

  • Tebliğ’in amacı, serbest bölgeler dahil Türkiye gümrük bölgesine girecek Tebliğ’in ekindeki listede yer alan metal hurdalara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
  • Tebliğ’in ekindeki listede yer alan metal hurdaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Metal Hurda İthalatçı Belgesi almış olmak kaydıyla; metal hurdayı ergiterek işlem yapan veya metal hurdayı parçalamak ve boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırmak üzere ön işlem uygulayan ve bu amaçlarla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesine sahip sanayiciler ithal edebilirler.
  • Serbest bölgelerdeki faaliyetler sonucu ortaya çıkan, Tebliğ’in ekindeki listelerde yer alan metal hurdaların ithalatına, hurdaya ön işlem uygulanması, hurdanın geri kazanımı ve/veya bertarafı için serbest bölgede uygun tesis bulunmaması veya metal hurda üreticisi firmanın hurdayı bu tesislere vermemesi durumunda, metal hurdayı üreten veya serbest bölgede metal hurdaya ön işlem uygulayan veya geri kazanım vb. yapan firmanın talebi üzerine, 10/3/1993 tarihli ve 21520 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’ne göre oluşturulan Atık Komisyonu hurdanın;
  1. a) Metal hurdayı ergiterek işlem yapan veya metal hurdaya ön işlem uygulayan ve bu amaçlarla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından  ilgili yönetmelikler gereğince verilmiş olan belge veya yazılardan birine (Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzin ve Lisans Belgesi veya Yan Ürün/Alternatif Hammadde Onay Yazısı) sahip sanayi tesislerine veya,
  2. b) Metal hurdaya işlem uyguladıktan sonra metal hurdayı ergiterek işlem yapan ve bu amaçla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi alan sanayi tesislerine veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi almış sanayi tesislerine verilmesi şartıyla Tehlikesiz Atık Toplama-Ayırma İzin Belgesine sahip metal hurda alımı yapan firmalara,

verilmesi ve bunun Komisyona belgelendirilmesi koşulu ile izin verir. Serbest Bölgelerden metal hurda çıkışında Metal Hurda İthalatçı Belgesi alınması zorunlu değildir.

  • Tebliğ ile aynı zamanda ithalatçının sorumluluğu, metal hurdalara ilişkin özel durumlar, istisnai durumlar, yaptırımlar gibi usul ve esaslar da düzenlenmektedir.

KARAYOLU TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER

KARAYOLU TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 31 Aralık 2021 tarihli 31706 sayılı Resmi Gazete 6. Mükerrer’de yayımlanarak EK-1’inde yer alan ücret tablosu 01.01.2022 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre;

  • Yönetmelik tahtında Yetki belgesi almanın veya yenilemenin genel şartlarına ilişkin 13. maddeye iptal edilen veya yenileme süresi sona eren yetki belgelerine ilişkin verilmiş ve kaldırılmamış uyarmaların bulunması halinde; verilmiş olan uyarmalar kaldırılmadan veya yetki belgesinin iptal edildiği ya da yenileme süresinin sona erdiği tarihten itibaren 1 yıl geçmeden, aynı gerçek veya tüzel kişiye aynı yetki belgesinden düzenlenmeyeceği hükmü eklendi. 
  • Yetki belgesi talep eden gerçek veya tüzel kişilerin, yetki belgesi talebi karşılanan gerçek veya tüzel kişilerin, talep ettikleri yetki belgesiyle ilgili bu Yönetmelikle belirlenmiş şartları sağladıklarına ilişkin gerçeğe aykırı beyanda bulunduklarının tespiti halinde, düzenlenmiş olan yetki belgesi iptal edileceği düzenlemesi değiştirilerek düzenlenmiş olan yetki belgesine ilişkin faaliyetleri geçici olarak durdurulması düzenlendi. Yetki belgesi sahiplerinin, adlarına düzenlenen yetki belgelerine ilişkin gerekli şartları sağladıklarının tespitine müteakip, faaliyetlerine yeniden izin verilir.